Hlavní obsah

Pozor, otevření polských hranic neznamená volné cestování, vzkazuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Sobotní otevření polských hranic neznamená, že Češi budou moci k severním sousedům ihned cestovat bez omezení, upozornilo české ministerstvo zahraničí. Teprve v pondělí totiž skončí povinnost prokázat se při návratu negativním testem na koronavirus, nebo nastoupit do 14denní karantény.

Foto: Mapy.cz

Hranice u polské obce Pilszcz

Článek

Polsko od 13. června ukončuje kontroly na hranicích s Českem, Slovenskem a Německem, které zavedlo kvůli pandemii koronaviru. Do země tak bude možné vstoupit na všech pozemních hranicích bez udání důvodu, aniž se na příchozí bude vztahovat povinná karanténa.

Ministerstvo zahraničí upozornilo, že Česko uvolní vlastní restrikce pro cestování až od pondělí 15. června. Nyní je sice možné vycestovat za hranice, při návratu se ale lidé musí prokázat negativním testem na covid-19. To platí i pro případné víkendové cesty do Polska.

Další uvolnění od pondělí, roušky už venku běžně nebudou třeba

Domácí

Policie v tiskové zprávě uvedla, že bude provádět namátkové kontroly, aby zajistila o víkendu dodržování českých restrikcí při návratu z Polska. S ohledem na epidemiologickou situaci se policisté při kontrolách zaměří na hranici mezi Moravskoslezským krajem a Polskem.

Problém u Slezského vojvodství

Ani po 15. červnu ale nebude cestování k našim severním sousedům hladké. Zatímco většinu evropských zemí vedou české úřady jako oblasti s nízkým rizikem nákazy a při cestě z nich nepotřebují testy Češi ani cizinci, což platí i pro většinu Polska, u polského Slezského vojvodství je tomu jinak - pro Čechy budou i po 15. červnu povinné negativní testy na covid-19. Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví.

Mezi nejrizikovější země nyní patří kromě této části Polska sousedící s Moravskoslezským krajem ještě Portugalsko a Švédsko.

V případech, kdy lidé negativní test nemají, musí být po příjezdu 14 dní v karanténě.

Reklama

Výběr článků

Načítám