Hlavní obsah

Bagdádího smrt je důležitá, boj proti IS ale musí pokračovat, zní z Evropy

Paříž/Londýn/Moskva/Teherán
Aktualizováno

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová poblahopřála Spojeným státům k operaci, která vedla ke smrti vůdce Islámského státu (IS) abú Bakra Bagdádího. Jak ale varovala, zneškodnění obávaného teroristy neznamená, že přestane fungovat i jeho organizace. Podle íránského ministra informací Džaváda Azarího Džahromího to „není zas tak velká věc”. Američany v této souvislosti obvinil, že právě oni stáli za vytvořením IS.

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr al-Bagdádí na snímku z letošního dubna

Článek

„Budeme pokračovat v boji proti Islámskému státu, spolu s našimi partnery, a přizpůsobíme se novým okolnostem v regionu,” napsala francouzská ministryně obrany na Twitteru.

Podle Parlyové je to doslova „předčasný odchod do důchodu pro teroristu, nikoli pro jeho organizaci”.

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že Bagdádího smrt je pro Islámský stát „tvrdou ranou”, jde však jen o jednu fázi boje proti teroristům z IS. „Spolu s našimi partnery z mezinárodní koalice budeme pokračovat v boji až do konečné porážky této teroristické organizace,” zmínil.

Podobně se vyjádřil i britský premiér Boris Johnson. „Smrt Bagdádího je důležitým okamžikem v našem boji proti terorismu, nicméně bitva proti zločinnému DAIŠ ještě nekončí,” uvedl. DAIŠ je arabskou zkratkou pro IS.

Turecko bude nadále podporovat veškeré protiteroristické úsilí, stejně jako to činilo v minulosti.
Recep Tayyip Erdogan

Podle tureckého prezidenta představuje smrt vůdce Islámského státu zásadní zvrat ve společném boji proti terorismu. Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Turecko bude nadále podporovat veškeré protiteroristické úsilí, stejně jako to činilo v minulosti.

Rusko: O žádné naší pomoci nevíme

Donald Trump v souvislosti s operací poděkoval za pomoc Rusku, Sýrii, Turecku, Iráku a rovněž Kurdům, kteří přispěli cennými informacemi. Podle amerického prezidenta Rusové neznali povahu mise, avšak „zachovali se k nám skvěle” a otevřeli k zásahu svůj vzdušný prostor.

Bagdádí chcípl jako pes, potvrdil smrt šéfa Islámského státu Trump

Amerika

Ruské ministerstvo obrany nicméně oznámilo, že si není vědomo, že by Rusové poskytli americkým jednotkám nějakou pomoc.

„Nevíme o žádné údajné asistenci při přesunu amerického letectva do vzdušného prostoru v Idlibu během této operace,” citovala agentura RIA Novosti mluvčího ruského ministerstva obrany generálmajora Igora Konašenkova.

Vůdce teroristů Islámského státu abú Bakr Bagdádí je mrtev, tvrdí bezpečnostní zdroje

Blízký a Střední východ

„Není to zas tak velká věc. Jen jste zabili váš výtvor,” okomentoval dále podle agentury Reuters nedělní Trumpovo oznámení smrti vůdce IS íránský ministr informací Džavád Azarí Džahromí.

Íránsko-americké vztahy se zhoršily loni v květnu, kdy Trump odstoupil od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu a pak obnovil a rozšířil protiíránské sankce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám