Hlavní obsah

Informace k dopadení Bagdádího jsme poskytli my, tvrdí Irák a SDF

Informace k dopadení hlavy Islámského státu abú Bakra Bagdádího poskytl Američanům podle svého tvrzení Irák a k podílu se přihlásila i arabsko-syrská koalice SDF. Bagdádího smrt v neděli oficiálně oznámil americký prezident Donald Trump.

Foto: Reuters Tv, Reuters

abú Bakr Bagdádí na snímku z roku 2014

Článek

Šéf Bílého domu v souvislosti s operací v provincii Idlib na severozápadě Sýrie poděkoval za pomoc Rusku, Sýrii, Turecku a Iráku a rovněž Kurdům, kteří přispěli cennými informacemi.

Bagdádí chcípl jako pes, potvrdil smrt šéfa Islámského státu Trump

Amerika

"Po neustálém sledování během celého roku a po vytvoření speciální pracovní skupiny byla irácká zpravodajská služba na základě přesných informací schopna lokalizovat místo v syrské provincii Idlib, kde se nacházel vůdce teroristů z DAIŠ abú Bakr Bagdádí a ti, kteří ho doprovázejí," uvedla ve svém prohlášení irácká armáda. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát.

Terorista Bagdádí miloval fotbal a byl slabý student

Blízký a Střední východ

Zásluhy na dopadení Bagdádího si připisuje i arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF). Jak uvedl jeden z jejích vůdců Redur Xelil, jednotky koalice nyní zintenzivní své úsilí dopadnout členy spících buněk Islámského státu.

Velitel SDF Mazlúm Abdí, který americkou akci označil za "úspěšnou a historickou operaci", na Twitteru napsal, že šlo o "výsledek společné výzvědné práce" s USA. Arabsko-kurdská koalice podle něj v této záležitosti s Američany spolupracovala pět měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám