Hlavní obsah

Průzkumy a kurzy bookmakerů v prezidentských volbách 2023

Předvolební průzkumy před prvním kolem voleb přisuzovaly největší úspěch trojici kandidátů Petr Pavel, Andrej Babiš a Danuše Nerudová, přičemž nejčastějším modelem byla dvojice Pavel - Babiš pro 2. kolo. Tyto predikce průzkumů se naplnily. Jak si nyní podle kurzů bookmakerů stojí kandidáti na prezidenta před 2. kolem?

Foto: Novinky.cz s Právo

Petr Pavel (vlevo) a  Andrej Babiš

Reklama

Článek

V prvním kole Češi u volebních uren dá se říci naplnili predikce nejen předvolebních průzkumů, ale také kurzů, jež na úspěch kandidátů vypisovaly sázkové kanceláře. I před druhým kolem voleb 27. a 28. ledna, které rozhodne, zda se příštím prezidentem stane Andrej Babiš nebo Petr Pavel, bookmakeři mají zatím celkem jasno.

Předvolební průzkumy před 2. kolem:

  1. Společnost Median v pondělí 23. ledna zveřejnila průzkum, podle kterého by získal Petr Pavel 57,9 procenta a Andrej Babiš 42,1 procenta.
  2. Volební model agentury Ipsos, stejně jako ostatní průzkumy, favorizují Petra Pavla. Podle něj by ve druhém kole prezidentských voleb získal Pavel 58,8 procenta, Andrej Babiš 41,2 procenta. Průzkum proběhl od 20. do 22.ledna a zapojilo se do něj 1665 respondentů.
  3. Podle agentury STEM by druhé kolo voleb vyhrál Petr Pavel s 57,6 procenta hlasů. Druhý Andrej Babiš by získal 42,4 procenta hlasů. Agentura průzkum zveřejnila v neděli 22. ledna.
  4. ČT v sobotu zveřejnila Průzkum od agentury Data Collect a Kantar CZ pro ČT rovněž favorizuje Petra Pavla. I podle něj by druhé kolo voleb vyhrál, dosáhl by na 53 % hlasů. Volit jej je již pevně rozhodnuto 46 % lidí a 7 % je spíše pro. Andrej Babiš by získal 38 %.

Poslední průzkumy před druhým kolem prezidentských voleb se smí zveřejnit v pondělí 23. ledna.

Nejnovější průzkum: Pavel má náskok

Prezidentské volby

Sázky na prezidenta

Prozatím je nadále sázkovým favoritem na hlavu státu generál ve výslužbě Petr Pavel. Bookmakeři momentálně (26.1.) nabízejí sázky na vítězství Pavla v kurzech 1,04:1 až 1,07:1. Na to, že druhé kolo ovládne Andrej Babiš, je možné si vsadit v kurzech od 8:1 do 12:1.

Podle modelu bookmakerů sázkové společnosti Fortuna by mohl Petr Pavel dostat 3 351 021 hlasů a porazit tak Babiše o cca 900 tisíc hlasů. Poslanec a předseda hnutí ANO by měl podle modelu dostat 2 441 179 hlasů. Volební účast má dosáhnout 70,24 procenta.

Na vítězství Pavla byl kurz pár dní po prvním kole voleb průměrně 1,18:1. Jeho konkurent, bývalý premiér Andrej Babiš si tehdy mírně polepšil, jeho kurz na výhru byl okolo 4,5:1. 

Kurz na vítězství Pavla atakuje jedničku

Prezidentské volby

Volby může rozhodnout také volební účast. Podle průzkumu agentury Median pro Radiožurnál a iRozhlas se chce 2. kola voleb zúčastnit 82 procent voličů, devět procent je rozhodnuto, že k volbám nepůjde. Jiné odhady výzkumných agentur jsou střízlivější a volební účast odhadují v rozmezí 68 - 76 %.

Předvolební průzkumy před 1. kolem voleb

Volební průzkum leden 5: Pavel první, Babiš sílí

Podle volebního modelu agentury Median by v prvním kole zvítězil Petr Pavel s 29,5 procenta před Andrejem Babišem s 26,5 procenta a Danuší Nerudovou s 21 procenty. Následuje kandidát SPD Jaroslav Bašta s podporou sedmi procent následovaný senátory Pavlem Fischerem (šest procent) a Markem Hilšerem (čtyři procenta). Dále podnikatel Karel Diviš s podporou 2,5 procenta, bývalý rektor Univerzity Karlovy by získal 0,5 procenta. V hypotetickém druhém kole by Pavel i Nerudová porazili Babiše a případně Pavel Nerudovou.

Další model favorizuje Pavla, Nerudová ztrácí, Bašta posiluje

Prezidentské volby

Volební průzkum leden 4: Babiš první

Podle volebního modelu společnosti Ipsos, který probíhal od 5. do 8. ledna, by v prvním kole prezidentských voleb zvítězil předseda hnutí ANO Andrej Babiš se ziskem 28,6 procenta. Generál ve výslužbě Petr Pavel by dostal 27,8 procenta a ekonomka Danuše Nerudová by získala 24,6 procenta. Poprvé se na čtvrtém místě, ač s velkým odstupem, umístil kandidát SPD Jaroslav Bašta, získal by 5,8 procenta. Nejvyšší potenciál má dle modelu Pavel (38,8 procenta), následován Nerudovou (35,2 procenta) a Babišem (34,2 procenta).

Model z posledních dnů: První kolo pro Babiše, v závěsu Pavel

Prezidentské volby

Volební průzkum leden 3: První kolo by vyhrál Pavel

Volební model Data Collect a Kantar pro Českou televizi, který byl zveřejněn před Superdebatou ČT v neděli 8. ledna ovládl Petr Pavel. Podle něj by získal 27,5 procenta a vyhrál by první kolo. Andrej Babiš by získal 26,5 procenta a Danuše Nerudová 22 procent. Ve druhém kole by Pavel Babiše porazil v poměru 58 ku 41, stejně tak Nerudovou (50/45), pokud by s ním ve finále skončila. Také Nerudová by Babiše ve 2. kole porazila (57/41). Čtvrtý skončil v průzkumu Pavel Fischer, kterého by volilo osm procent lidí.

První kolo prezidentské volby by vyhrál Pavel

Prezidentské volby

Volební průzkum leden 2: Ve 2. kole Babiš a Pavel, který by vyhrál

V prvním kole prezidentských voleb by podle modelu společnosti STEM pro Prima CNN zveřejněném 8. ledna zvítězil Andrej Babiš před Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou. Babiš by podle modelu získal 27,9 procenta, Pavel 26,7 procenta a Nerudová 24,4 procenta. Čtvrtý by s velkým odstupem skončil Pavel Fischer. V hypotetickém 2. kole by Babiše porazil Pavel i Nerudová. Souboj Pavla a Nerudové ve druhém kole by byl vyrovnaný – 50:50 procentům – při účasti 59 procent oprávněných voličů.

Do druhého kola by postoupili Babiš a Pavel, Babiš by v něm prohrál

Prezidentské volby

Volební průzkum leden: Koho by voliči trojice volili ve 2. kole

Nejnovější průzkum agentury STEM/MARK, který probíhal na konci prosince se zaměřil na to, koho by voliči kandidátů Nerudové, Babiše a Pavla volili v případném druhém kole, kdyby nepostoupil jejich favorit. Zatímco stoupenci Nerudové a Pavla by podpořili protikandidáta proti Babišovi, voliči šéfa hnutí ANO by v případě hypotetického souboje Nerudová–Pavel nejčastěji k volbám nešli. Z voličů Nerudové by v případném 2. kole 69 procent podpořilo Pavla, 14 procent Babiše a sedm procent by ke druhému kolu nešlo. Zbývající zatím nejsou rozhodnuti. Pavlovi voliči z prvního kola by Nerudovou podpořili dokonce ze 77 procent. Babišovi by dalo hlas 11 procent z nich a šest procent by volit nešlo. Zbývající nevědí.

Průzkum: Voliči Nerudové a Pavla by si ve druhém kolem vzájemně pomohli

Prezidentské volby

Průzkumy se letos u prezidentské volby nezmýlí, míní odborníci

Domácí

Volební průzkum prosinec 4: Pavel opět ve vedení

Podle volebního modelu agentury Median, který proběhl od 8. do 19. prosince, by v prvním kole voleb zvítězil Petr Pavel se ziskem 28 procent. Druhá by byla Danuše Nerudová s 27,5 % a Andrej Babiš by skončil třetí s 24,5 procenty. Na čtvrtém místě by s velkým odstupem skočil Pavel Fischer, podle průzkumu by získal 5,5 %. Ve druhém kole by pak Nerudová Pavla porazila v poměru 54:46 procentům. Babiše by Pavel porazil v poměru 63:37, Nerudová pak 64:36. Potenciál Nerudové podle Medianu dosahuje 43 procent, Pavla 41,5 procenta. Babiš by mohl oslovit 30,5 procenta voličů.

Babiš by se do druhého kola nedostal

Prezidentské volby

Volební průzkum prosinec 3: Babiš vede, 2. kolo by ale prohrál

Průzkum agentury STEM pro CNN Prima News ukázal jako vítěze prvního kola prezidentské volby Andreje Babiše se ziskem 30,1 procenta hlasů. Druhá by skončila Danuše Nerudová s 26,5 % a na třetím místě by skončil s 23 % Petr Pavel. Ve druhém kole by ale Babiše porazili jak Nerudová, tak Pavel. Pokud by do 2. kola postoupili Pavel a Nerudová, vítězkou by byla Nerudová se ziskem 56 procent hlasů. Zbytek kandidátů se od trojice umístil s velkým odstupem, čtvrtou příčku by obsadil Pavel Fischer s 6,2 procenty hlasů.

V průzkumu vede Babiš, má přes 30 procent

Prezidentské volby

Volební průzkum prosinec 2: Nerudová poprvé v čele

Podle volebního modelu agentury Median, který proběhl od 9. listopadu do 7. prosince, by se na první příčce prezidentského klání umístila Danuše Nerudová se ziskem 28 procent hlasů. Andrej Babiš by získal 26,5 procenta a Petr Pavel 23,5 procenta. Potenciál Nerudové dosahuje 41,5 procenta, Pavla 39 procent a Babiše 35,5 procenta. Je to poprvé, co v některém z předvolebních průzkumů Nerudová obsadila první místo. Přitom ještě v zářijovém průzkumu Nerudová dosáhla jen na 10 procent.

Nerudová vede

Prezidentské volby

Volební průzkum prosinec: Těsné výsledky. Nerudová dotáhla Pavla

Volební průzkum agentury Ipsos, který probíhal od 25. do 28.  listopadu, přinesl vyrovnaný souboj mezi prvními třemi kandidáty. Podle něj by první kolo voleb vyhrál Andrej Babiš se ziskem 29,7 procenta. Jen o několik málo procentních bodů by skončil na druhém místě Petr Pavel s 25,3 procenty a Danuše Nerudová, které preference v každém průzkumu stabilně stoupají, by získala 25 procent. Nejvyšší potenciál má podle modelu Pavel - 38,3 procenta. Nerudová by dosáhla na 37,1 procenta a Babiš na 35,7 procenta.

Nerudová dotáhla Pavla

Prezidentské volby

Volební průzkum listopad: Souboj Babiše s Pavlem, Nerudová posiluje

Nejnovější volební průzkum společnosti Data Collect a Kantar CZ byl uskutečněn v termínu 14. - 23. listopadu, proběhl tak tedy již poté, co Andrej Babiš oficiálně oznámil svou kandidaturu. Podle průzkumu by právě Babiš získal v 1. kole 27 % hlasů, těsně druhý Petr Pavel pak 26,5 procenta. Danuše Nerudová by skončila třetí s 23,5 procenta hlasů. Další z kandidátů nepřekročili hranici šesti procent. Na otázku, koho respondenti ve volbě zvažují, se 37,5 % vyjádřilo pro Pavla, 34,5 % pro Nerudovou a 33,5 % pro Babiše.

Do druhého kola prezidentských voleb by postoupili Babiš a Pavel

Prezidentské volby

Volební průzkum říjen: Významný pokles Babiše

V říjnu by podle volebního modelu agentury Ipsos vyhrál 1. kolo Petr Pavel se ziskem 27,9 procenta hlasů. Společně s ním by do druhého kola postoupil Andrej Babiš (23,3 %), Danuše Nerudová by s 16,9 procenta hlasů byla třetí. Oproti průzkumu v červenci zaznamenali Pavel a Nerudová nárůst preferencí, naopak u Babiše, který kandidaturu tehdy stále neohlásil, nastal významný pokles.

Babiš se v prezidentských průzkumech dál propadá

Prezidentské volby

Volební průzkum září: 1. kolo by vyhrál Pavel

Růst Pavla vůči Babišovi zaznamenal zářijový model Medianu. Podle průzkumu by v 1. kole zvítězil generál Petr Pavel (24 %), na druhém místě by skončil Andrej Babiš (23,5 %). Třetí by se umístila Danuše Nerudová (10 %). Bylo to poprvé, kdy v průzkumech Pavel předstihl Babiše. Průzkum navíc ukázal, že Babiše by ve druhém kole porazil téměř každý z ostatních kandidátů.

Babiš sesazen. V 1. kole druhý, v 2. kole by ho porazil skoro každý

Prezidentské volby

Volební průzkum srpen: Ve 2. kole by Babiše porazil Pavel

V srpnu zveřejnila agentura Median předvolební průzkum, podle kterého by 1. kolo voleb vyhrál Andrej Babiš. Druhý by skončil generál Petr Pavel. Ve druhém kole voleb by ale podle průzkumu Pavel (59,5 %) porazil Babiše (40,5 %). Danuše Nerudová by tehdy získala 7,5 %.

Model 2. kola: Pavel 59,5 %, Babiš 40,5 %

Domácí

Volební průzkum červenec: Babiš první

V červenci 2022 provedla agentura Ipsos předvolební průzkum, podle kterého by 1. kolo voleb vyhrál Andrej Babiš. Přitom tehdy kandidaturu ještě neoznámil. Získal by 31,7 % hlasů, vedle něj by do druhého kola postoupil Petr Pavel, který by obdržel 23,8 % hlasů. Třetí Danuše Nerudová by si vysloužila 10,8 procenta. Průzkum byl realizován mezi 30. červnem a 7. červencem.

Průzkum 1. kolo: První Babiš, následuje Pavel, Nerudová překvapila

Prezidentské volby

Volby prezidenta 2023: Výsledky prvního kola a další informace

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám