Hlavní obsah

Nerudová vede

• Aktualizováno

Podle listopadového volebního modelu agentury Median by se na první příčce prezidentského klání umístila ekonomka Danuše Nerudová se ziskem 28 procent hlasů. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš by získal 26,5 procenta a generál ve výslužbě Petr Pavel 23,5 procenta.

Foto: Novinky

Listopadový volební model prezidentských voleb agentury Median

Reklama

Článek

Senátor Pavel Fischer by dostal 5,5 procenta, další senátor Marek Hilšer 3,5, stejně jako odborový předák Josef Středula.

Kandidát SPD Jaroslav Bašta by obdržel 2,5 procenta hlasů. Podnikatel Karel Janeček, jehož ministerstvo vyřadilo, dvě procenta a Denisa Rohanová 0,5 procenta. Tomáš Zima v průzkumu kvůli nízkým preferencím nefiguruje.

Nerudovou preferují zejména mladší voliči mezi 25 a 34 lety, Babiše senioři nad 65 let, Pavla častěji rovněž starší lidé, byť jeho podpora je podle agentury více rozložena rovnoměrně mezi všechny věkové kategorie.

Všichni tři vedoucí kandidáti oproti předešlému výzkumu posílili, nejvýrazněji právě Nerudová. „Je tak patrný přesun podpory od ostatních kandidátů k těmto třem, který je z části dán též uzavřením registrace kandidátů pro prezidentské volby,“ uvedla agentura.

Rozhodnuto jít k volbám bylo 62 procent respondentů. Účast vyloučilo 12,5 procenta lidí.

Babiše by ve druhém kole porazil i Hilšer

Potenciál Nerudové dosahuje 41,5 procenta, Pavla 39 procent a Babiše 35,5 procenta. Babiš má nejsilnější volební jádro (19 procent), u Nerudové je na úrovni 15 procent a v případě Pavla 11 procent.

V přímém souboji ve druhém kole by Nerudová porazila Babiše v poměru 60 : 40 procentům, Pavel 59 : 41 procentům, Hilšer a Fischer shodně 52 : 48 procentům. V hypotetickém souboji se Středulou by Babiš zvítězil poměrem 55 : 45 procentům.

Průzkum proběhl od 9. listopadu do 7. prosince a zapojilo se do něj 1010 respondentů.

Průzkumy a kurzy bookmakerů v prezidentských volbách 2023

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám