Hlavní obsah

Babiš sesazen. V 1. kole druhý, v 2. kole by ho porazil skoro každý

Aktualizováno

V 1. kole prezidentských voleb by podle modelu agentury Median zvítězil generál Petr Pavel (24 procent). Na druhém místě by skončil bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš (23,5 procenta). Třetí by se umístila Danuše Nerudová (10 procent).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Generál Petr Pavel by vyhrál první kolo.

Reklama

Článek

Podpora senátora Pavla Fischera dosahuje 8 procent, odborového předáka Josefa Středuly 7,5 procenta. V průzkumu figuruje i senátorka Miroslava Němcová (ODS), která by dostala stejně jako další senátor Marek Hilšer podporu 5,5 procenta. Exprezident Václav Klaus by stejně jako podnikatel Karel Janeček získal 3,5 procenta.

Podle Medianu je to poprvé, co Pavel v modelu předstihl Babiše. „Rozdíl je sice jen půl procentního bodu, což je rozdíl v rámci statistické chyby, ale výsledná čísla potvrzují dlouhodobý trend rostoucích preferencí u Pavla. Preference Babiše stagnují,“ uvedl Median.

Babiš má oproti Pavlovi větší volební jádro. To je v případě Babiše 16,5 procenta, u Pavla 11 procent. Pavlův volební potenciál je 34 procent, Babišův 28,5 procenta.

„Pro prezidentské volby je nyní zásadní, zda se jich Andrej Babiš zúčastní, či hnutí ANO postaví jiného kandidáta. Důležité bude, zda bude tento kandidát konfrontačně polarizující, či nikoliv a zda bude mít naději postoupit do 2. kola,“ konstatovala agentura a připomněla, že podoba případného druhého kola bude odlišná v případě, že v něm bude silný kandidát ANO, a v okamžiku, kdy by voliči měli na výběr mezi dvěma kandidáty, kteří nejsou s hnutím spjatí.

V hypotetickém souboji v rámci druhého kola by Babiš neuspěl proti Pavlovi, Nerudové, Fischerovi, Hilšerovi ani Středulovi.

Model druhého kola mezi Babišem a nejpravděpodobnějšími oponenty
Babiš41Pavel59
Babiš45Nerudová55
Babiš46Fischer54
Babiš 46Hilšer 54
Babiš47Středula53
zdroj: Median

Voleb by se v září zúčastnilo 65,5 procenta respondentů.

Průzkum proběhl od 1. do 30. září a zapojilo se do něj 1010 osob.

Anketa

Koho z největších favoritů volby byste na Hradě uvítali?
Andreje Babiše
20,3 %
Pavla Fischera
8,5 %
Marka Hilšera
2,1 %
Danuši Nerudovou
22,9 %
Petra Pavla
39,2 %
Josefa Středulu
1,3 %
někoho jiného
5,7 %
Celkem hlasovalo 10528 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám