Hlavní obsah

Průzkum: Voliči Nerudové a Pavla by si ve druhém kolem vzájemně pomohli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci trojice nejvážnějších uchazečů o Hrad, jimiž jsou podle průzkumů Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel, již většinově mají plán pro případ, že by se jejich favorit nedostal do případného druhého kola prezidentské volby. Zatímco stoupenci Nerudové a Pavla by podpořili protikandidáta proti Babišovi, voliči šéfa hnutí ANO by v případě hypotetického souboje Nerudová–Pavel nejčastěji k volbám nešli. Plyne to z šetření agentury STEM/MARK.

Foto: Právo, Novinky

Kandidáti na prezidenta. Zleva Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš

Reklama

Článek

Průzkum ukazuje, že navzdory výpadům a slovním přestřelkám mezi příznivci Nerudové a Pavla, které probíhají zejména na sociálních sítích, je jim konkurenční kandidát většinou bližší než Babiš.

Z lidí, kteří v prvním kole preferují Nerudovou, by v případném druhém kole 69 procent podpořilo Pavla, 14 procent Babiše a sedm procent by ke druhému kolu nešlo. Zbývající zatím nejsou rozhodnuti.

Pavlovi voliči z prvního kola by Nerudovou podpořili dokonce ze 77 procent. Babišovi by dalo hlas 11 procent z nich a šest procent by volit nešlo. Zbývající nevědí.

Pavel už utratil 32 milionů korun, Nerudová 19 milionů

Prezidentské volby

„K zajímavému srovnání dochází u voličů Andreje Babiše, kdy v případě jeho nepostoupení do druhého kola by cca čtvrtinu hlasů mohla na svou stranu aktuálně získat Danuše Nerudová (26 procent). Vysoký je ale podíl deklarovaných nevoličů (41 procent), kdy se jen potvrzuje, že voliči Andreje Babiše často nemají náhradu za svého kandidáta podobně, jako tomu bylo kdysi u současného prezidenta Miloše Zemana,“ uvedla agentura. Pavla by podpořilo 14 procent Babišových voličů a 19 procent zůstává nerozhodnuto.

Nerudová by oslovila z Babišova tábora ženy středního věku, lidi s nižším vzděláním z menších měst a Moravy, Pavel by měl šanci přetáhnout na svou stranu starší voliče z větších měst a Čech.

Pětina voličů nerozhodnutá

Nerozhodnutá zůstává necelá pětina voličů. Agentura proto zjišťovala rovněž charakteristiky, které lidé kandidátům přisuzují, neboť případné sympatie budou zejména pro voliče s nižším vzděláním určující.

„Výraznější asociace byly u Petra Pavla z hlediska charismatu, Andreje Babiše z hlediska dosavadní zkušenosti či praktičnosti. S Danuší Nerudovou je spojována empatie, morálnost a sympatie,“ konstatovala agentura s tím, že pro voliče s vysokoškolským vzděláním budou relevantnější pro rozhodování předvolební debaty a volební programy.

Nakloněno tomu, že by mohl některý z kandidátů odstoupit ve prospěch někoho jiného, bylo 36 procent dotázaných.

„Šance všech tří aktuálních favoritů, tedy Danuše Nerudové, Petra Pavla a Andreje Babiše, jsou vyrovnané a až do prvního kola volby bude obtížné odhadnout, kdo nakonec do velkého finále postoupí. Zásah jiného kandidáta do druhého kola již nevidím jako příliš pravděpodobný,“ poznamenal autor průzkumu Jan Burianec ze STEM/MARK.

Průzkum probíhal od 15. do 21. prosince a zapojilo se do něj 1011 respondentů.

Politolog: Klipy jen utvrdí rozhodnuté

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám