Hlavní obsah

Průzkum 1. kolo: První Babiš, následuje Pavel, Nerudová překvapila

Aktualizováno

V případě, že by se nyní konalo první kolo prezidentských voleb, zvítězil by šéf hnutí ANO Andrej Babiš se ziskem 31,7 %. Vedle něj by do druhého kola postoupil Petr Pavel, který by obdržel 23,8 % hlasů. Vyplývá to z nového průzkumu agentury Ipsos. V průzkumu se vyšvihla i Danuše Nerudová.

Foto: Novinky

Kdo by mohl být budoucím prezidentem?

Článek

Andrej Babiš i Petr Pavel dosahují v prvním kole shodného potenciálu kolem 39 % hlasů. Potenciál vyjadřuje procento, které by daný kandidát dostal v případě, že by ho volili všichni ti, kteří to v současnosti alespoň zvažují.

Mendelova univerzita přišla o akreditaci na doktorské studium ekonomických oborů

Domácí

S větším odstupem je pak na třetím místě bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která by v červenci získala 10,8 % hlasů.

Dále by skončili senátoři Marek Hilšer (7,5 %) a Pavel Fischer (6,5 %), kteří již neúspěšně kandidovali v roce 2018. Šestou příčku by obsadil šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula (5,4 %).

Mladí podporují Nerudovou i Hilšera

Andrej Babiš nejvíce čerpá podporu od věkové skupiny nad 60 let, kde by získal v prvním kole přes 40 % hlasů. Nejméně by ho pak volili lidé ve věku 18–29 let. Ti naopak výrazně častěji podporují Danuši Nerudovou, ale také Marka Hilšera.

Kandidáti na prezidenta zveřejnili účty, někteří už utrácejí

Prezidentské volby

Pavlovi voliči jsou napříč generacemi. Spíše starší věkové skupiny pak podporují Josefa Středulu.

Volební účast by v červenci 2022 dosáhla 71 % právoplatných voličů. Jen 4 z 10 voličů, kteří jsou pevně přesvědčeni o tom, že přijdou k prezidentským volbám, jsou zároveň pevně přesvědčeni o kandidátovi první volby. Pětina lidí, kteří rozhodně chtějí přijít k volbám, zatím vůbec neví, koho volit.

Výzkum byl realizován mezi 30. červnem a 7. červencem. Celkem se výzkumu zúčastnilo 1003 respondentů.

Výběr článků

Načítám