Hlavní obsah

Nerudová dotáhla Pavla

Vítězem prvního kola prezidentské volby by se v listopadu stal podle průzkumu agentur Ipsos předseda hnutí ANO Andrej Babiš se ziskem 29,7 procenta. Generál ve výslužbě Petr Pavel by získal 25,3 procenta a těsně za ním by skončila ekonomka Danuše Nerudová, které by dalo hlas 25 procent lidí.

Reklama

Článek

Senátor Pavel Fischer by podle modelu získal 6,4 procenta, další senátor Marek Hilšer by dostal 4,2 procenta hlasů.

Kandidát SPD, poslanec Jaroslav Bašta, by oslovil 3,6 procenta voličů, odborový předák Josef Středula 3,1 procenta. Denise Rohanové by hlas dalo 1,5 procenta voličů a Tomáš Zima by získal 1,2 procenta hlasů.

Nejvyšší potenciál má podle modelu Pavel - 38,3 procenta. Nerudová by dosáhla na 37,1 procenta a Babiš na 35,7 procenta.

Polovina není rozhodnutá

„Andreje Babiše by nejčastěji volili lidé s nižším vzděláním a vyšším věkem,“ uvedla agentura, podle níž je jeho podpora u nejstarší generace nad 66 let věku téměř na úrovni 50 procent. Vedle voličů ANO jej podporují i stoupenci komunistů a značná část voličů SPD.

„Petra Pavla by stejně jako Danuši Nerudovou volili spíše voliči stávajících vládních stran. Oba kandidáty pak častěji podporují voliči s vyšším vzděláním, Danuše Nerudová má velmi silnou podporu u nejmladší generace,“ uvedla agentura.

Volební účast podle modelu dosahuje až 70 procent, nicméně polovina voličů si není zcela jistá výběrem kandidáta. Seznam kandidátů zařazených do průzkumu byl vydefinován na základě oficiální registrace ministerstva vnitra.

Průzkum proběhl od 25. do 28.  listopadu a zapojilo se do něj 1009 respondentů.

Průzkumy a kurzy bookmakerů v prezidentských volbách 2023

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám