Hlavní obsah

Babiš by se do druhého kola nedostal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Favoritem prezidentských voleb je podle volebního modelu agentury Median Petr Pavel se ziskem 28 procent v prvním kole volby. Ekonomka Danuše Nerudová by měla 27,5 procenta a Andrej Babiš by byl až třetí s 24,5 procenta. Volební účast by byla 74 procent.

Reklama

Článek

Senátor Pavel Fischer by získal 5,5 procenta, další senátor Marek Hilšer 5 procent a odborový předák Josef Středula 4 procenta. Kandidát SPD Jaroslav Bašta by získal 3,5 procenta a Tomáš Zima a Karel Diviš shodně 1 procento.

Ve druhém kole by pak Nerudová Pavla porazila v poměru 54:46 procentům. Babiše by Pavel porazil v poměru 63:37, Nerudová pak 64:36. 

Při hypotetickém souboji Pavla a Babiše ve druhém kole by byla desetina nerozhodnutých, při souboji Babiše s Nerudovou by nerozhodnutých bylo 8 procent. Při souboji Nerudové a Pavla by nerozhodnuto bylo 9 procent voličů. Zároveň by v takovém případě 17 procent voličů k volbám nešlo.

Pavlovy preference rostou

Potenciál Nerudové dosahuje 43 procent, Pavla 41,5 procenta. Babiš by mohl oslovit 30,5 procenta voličů. Pavlovy preference podle Medianu rostou, Nerudové stagnují.

Rozhodnuta je zatím polovina voličů, kteří jsou si jistí svou účastí, třetina stále není rozhodnuta, koho bude volit.

Agentura zdůraznila, že model vychází z vysoké deklarované volební účasti, při nižší účasti by čísla mohla být jiná.

Průzkum proběhl od 8. do 19. prosince a zapojilo se do něj 1000 respondentů.

Podle listopadového volebního modelu by se na první příčce prezidentského klání umístila Nerudová se ziskem 28 procent hlasů. Babiš by získal 26,5 procenta a Pavel 23,5 procenta.

Odmítnutý Janeček se u Ústavního soudu domáhá spravedlivosti

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám