Hlavní obsah

Nejnovější průzkum: Pavel má náskok

Aktualizováno

Podle volebního modelu Ipsos by ve druhém kole prezidentských voleb získal Petr Pavel 58,8 procenta , Andrej Babiš 41,2 procenta.

Reklama

Článek

Pro Pavla by hlasovalo téměř devět z deseti voličů Danuše Nerudové i Pavla Fischera a přibližně dvě třetiny voličů Marka Hilšera.

Babiš by naopak častěji čerpal podporu od Jaroslava Bašty, volit ho zvažuje téměř sedm z deseti jeho původních voličů.

Předpokládaná volební účast by byla 69 procent.

Prezidentský duel na Novinkách bude ve středu dopoledne

Prezidentské volby

Podle agentury existuje sedm procent voličů, kteří sice preferují jednoho z kandidátů, ale zvažují i změnu. Další dvě procenta voličů jsou nerozhodnuta.

Průzkum proběhl od 20. do 22. ledna a zapojilo se do něj 1665 respondentů. Pondělí je posledním dnem, kdy je možné výsledky průzkumů zveřejňovat.

Zvrat se nečeká

Pro Pavla hovořily i průzkumy dalších agentur, které byly zveřejněny minulý týden. Podle agentury Kantar měl v minulém týdnu Pavel podporu 53 procent voličů, podle STEM dokonce 57,6 procenta.

„Pokud se nic zásadního nestane, tak žádný zvrat čekat nemůžeme. Ale jak z ČR, tak ze zahraničí víme, že v poslední dny se může něco zásadního objevit. Musel by to být nějaký uvěřitelný a ověřitelný skandál, anebo že se někdo v těch debatách úplně složí. Po debatách v roce 2018 byl posun třeba o dva procentní body,“ řekl Právu ředitel STEM Martin Buchtík.

Podle analytika Pavla Ranochy z agentury Kantar mají lidé proti prvnímu kolu voleb větší ochotu volit Pavla. „Je celkem zřejmé, že u voličů Pavla Fischera a Danuše Nerudové došlo k výraznému navýšení ochoty volit Petra Pavla. Což je přesně opak toho, o co se snaží Andrej Babiš,“ zhodnotil pro Právo Ranocha.

Primátor Macura z ANO přitvrdil: Babiš nemůže být náš prezident

Prezidentské volby

Bez jakékoliv preference je podle Kantaru aktuálně devět procent voličů. Podle STEM je nejistých 29 procent. Mezi nimi jsou jak ti, kteří nevědí, zda k volbám půjdou, tak ti, kteří nevědí, komu by hlas dali.

Volební účast se ale očekává vysoká. Podle Kantaru by k volbám přišlo 71 procent voličů, ve volbě prezidenta dosud nejvíc. STEM uvádí účast 68 procent, tedy tolik jako v prvním kole. Vysoká účast může pomoci Pavlovi, Babišovi by mohla uškodit.

Pavlovi pomohla podpora protikandidátů

„Andrej Babiš se snaží Pavla vykreslit v co nejčernějších barvách, ale zatím se mu to evidentně příliš nedaří,“ uvedl Ranocha s odkazem na data.

Před prvním kolem vyjádřilo ochotu volit Pavla kolem sedmdesáti nebo pětasedmdesáti procent voličů Nerudové, nyní je to skoro 85 procent.

Babiš je zlo, ale Pavel je peklo, řekli komunisté a podpořili šéfa ANO

Prezidentské volby

„Tento efekt je tam vidět opravdu hodně,“ dodal Ranocha. Asi desetina voličů Nerudové by hlas hodila Babišovi. Z Fischerových voličů je to osm procent a v případě Hilšera 20 procent.

Silnou roli podle Ranochy hraje to, že se vyřazení kandidáti v kampani Pavla osobně angažují a udržují si vztah se svými voliči.

Pro Babiše je důležitá i skutečnost, že voliči Jaroslava Bašty (SPD) jej i nadále odmítají. „Tím, že se Tomio Okamura, potažmo SPD rozhodli nevyjádřit mu podporu, tak ani jejich voliči se neposunuli výrazněji v jeho prospěch,“ míní Buchtík. SPD se oficiálně vyslovila jen proti „provládnímu kandidátovi“.

Babiš podle něj na svou pověst doplatí: „Je to známý kandidát, vůči kterému se lidi často vymezují. Nestane se, že by se najednou milion lidí zmátořil nebo nějak ho začal mít rád.“ Podobně hodnotí Babišův mobilizační potenciál Ranocha. Podle něj už nemá voliče kde brát. Ačkoliv mu vyjádřili podporu komunisté, jejich voličská základna je pod pěti procenty. Podobně nízké preference mají radikální skupiny.

„V podstatě jediní voliči, na které si může výrazně sáhnout, jsou voliči pana Bašty, a těch není zas tolik,“ vysvětlil. Bašta získal v prvním kole téměř 250 tisíc hlasů, z toho 70 procent upřednostňuje podle Kantaru Babiše a 20 procent by hlasovalo pro Pavla.

SPD Babiše nepodpořilo

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám