Hlavní obsah

Nechutné, poprava živnostníků, kritizuje opozice konsolidační balíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní konsolidační balíček zkritizovala opozice. ANO v souvislosti s ním mluví třeba o „popravě živnostníků“, připouští ale, že některé návrhy podpoří. Podle předsedy opoziční SPD Tomia Okamury jsou změny, které kabinet ve čtvrtek představil, „nechutné“. Vláda podle něj „zdražuje život slušným lidem“. Oběma hnutím se nelíbí ani důchodová reforma.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Článek

„Jsem zklamaná z toho, co jsem viděla. Byla to zdlouhavá a plytká konference, velice těžko jsme se dostávali k informacím,“ kritizovala návrhy představené na vládní tiskové konferenci šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Vláda ve čtvrtek představila „ozdravný balíček“, kde navrhuje 58 opatření. Snížit se díky tomu má schodek rozpočtu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun, celkem tedy o 147,5 miliardy korun.

Výdaje státu mají během dvou let klesnout o 78,3 miliardy korun. Podle Schillerové to ale vláda nepředstavila konkrétně. „Zhruba polovinu dělají výdaje, polovina je na příjmové straně. Z výdajů má být téměř 70 procent u dotací, a proto se ptám, kde se vezmou. Vezme se to ze stavby škol, dopravní infrastruktury?“ řekla Schillerová Novinkám.

PŘEHLEDNĚ: Které daňové výjimky se budou rušit či omezovat

Domácí

Většinu úspor podle ní dělá zvýšení daní. „Mohli si zatančit na hřbitově živnostníků,“ kritizovala. Nelíbí se jí zvýšení odvodů pro OSVČ ani zvýšení daně u právnických osob.

„A poslední rána je pro všechny majitelé nemovitostí. Naše země je výjimečná v tom, že je vysoké procento vlastnického bydlení. Tito lidé, kteří jsou nízkopříjmoví, mají vlastní bydlení. Navýšení je pro ně obrovská rána,“ dodala.

„Je to poprava živnostníků, je nepřijatelné zvýšit o 70 procent minimální sociální odvody, přičemž další rána pro některé z nich je zvýšení DPH ze služeb a řemesel - kadeřníci, opravy a podobně. Dojde ke snížení konkurenceschopnosti podniků, vyšší daně z příjmů povedou k větší optimalizaci. A snížení kompenzací za emisní nesmysly, které tato vláda podpořila v EU, je rovněž těžko uvěřitelné,“ přidal první místopředseda ANO a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček.

Teď hlavně nepovolit, uvedl Kalousek k vládnímu balíčku. Kritický Středula

Domácí

Podle něj DPH „mohlo dopadnout hůř“. „Ale operaci vůbec nechápu. Zboží se nezlevní, stát přijde o jednotky miliard,“ uvedl.

ANO podle Schillerové i Havlíčka ale některé věci podpoří, například zvýšení daně z tabákových výrobků, tvrdého alkoholu nebo z hazardu.

Okamura: Trestají slušné lidi

Balíček i důchodovou reformu kritizuje i Okamura. „Fialova vláda se rozhodla prudce zdražit životy všech občanů České republiky, všem firmám v České republice. Rozhodli se zvýšit věk odchodu do důchodu, snížit valorizaci důchodů a pro SPD je to absolutně nepřijatelné,“ řekl.

„Úplně mi tam chybí například ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. To by sice přineslo cca miliardu korun, ale určitě by to bylo důležité. Chybí mi i reforma exekucí, což renomovaní ekonomové odhadli na 12 miliard do rozpočtu,“ uvedl.

SPD se s návrhy podle něj nesmíří. „Podal jsem přihlášku, abych mohl navrhnout příští úterý mimořádný bod na schůzi Poslanecké sněmovny. Chci, abychom projednali tyto nechutné návrhy vládní koalice, kdy trestají všechny slušné lidi v České republice,“ dodal Okamura.

Konsolidační balíček

Vláda Petra Fialy představila dlouho očekávaný seznam změn, kterými chce snížit zadlužování státu a ozdravit veřejné finance. Co vše tzv. konsolidační balíček obsahuje:

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Výběr článků

Načítám