Hlavní obsah

Stavební spoření přežilo, ale s polovičním příspěvkem

Aktualizováno

Stavební spoření vláda nakonec zachová, v konsolidačním balíčku chce ale státní podporu snížit o polovinu na maximálně 1000 korun ročně. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci oznámil šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Změna se podle něj bude týkat nových i už existujících smluv.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zbyněk Stanjura na tiskové konferenci

Článek

„Státní podpora pro stavební spoření se sníží na 1000 korun ročně ze současných 2000 korun ročně,“ uvedl na tiskové konferenci Stanjura s tím, že změna se bude týkat i už existujících smluv.

Podle něj jde o kompromis, protože Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhovala, aby se podpora úplně zrušila. „Hledali jsme model, jak stavební spoření zachovat,“ uvedl Stanjura.

Podle tiskové zprávy stavební spoření v posledních letech ztratilo svou původní funkci. Lidé podle ministra naspořené peníze používali pro jiné účely než pro vlastní bydlení.

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

„Úvěry ze stavebního spoření se budou poskytovat zejména na to, aby například domácnosti zvládly energetickou náročnost bydlení,“ zdůraznil.

Státní příspěvek se bude vyplácet v nezměněné výši ještě příští rok za rok 2023. „Očekávaná úspora 55 miliard ročně se projeví v roce 2025,“ dodal Stanjura.

Podle něj budou v nejbližších týdnech představeny nové možnosti stavebních spořitelen, které by se měly angažovat v distribuci dotací domácnostem na úsporná energetická opatření.

Spořitelny varovaly

Stavení spořitelny varovaly, že zrušení státní podpory stavebního spoření by ohrozilo dostupnost úvěrů poskytovaných domácnostem. Stavební spořitelny poskytují úvěry z peněz, které u nich ukládají lidé, kteří si spoří. Je to rozdíl proti hypotečním úvěrům, na které si banky půjčují.

„Dobrou zprávou pro ty, kteří si spoří a čerpají půjčky ze stavebního spoření je, že jim zůstanou zachovány výhody šestiletého stavebního spoření v kombinaci s výhodnými úvěry například na podporu energetických úspor domácností,“ reagoval předseda Asociace českých stavebních spořitelen Libor Vošický. Potvrdil, že přes stavební spořitelny by měly téct dotace domácnostem na úsporná opatření.

„Stát neumí distribuovat zvýhodněné úvěry fyzickým osobám ani brát na sebe riziko případného nesplácení. Stavební spořitelny to umějí stejně jako vyřizovat dotace na úsporné bydlení,“ zdůraznil Vošický.

Vláda zvýší daně zaměstnancům i firmám. Kdo zaplatí víc?

Domácí

V Česku v současnosti funguje pět stavebních spořitelen. Loni poskytly úvěry za 56,7 miliardy korun. Stát vyplatil na podpoře stavebního spoření 4,33 miliardy korun.

Opatření je součástí 58 bodů konsolidačního balíčku, který vláda ve čtvrtek představila. Snížit má schodek rozpočtu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun, celkem tedy o 147,5 miliardy korun.

Státní příspěvek se už v minulosti snižoval několikrát. V 1993 začal platit zákon o stavebním spoření. Stát každému střadateli přispíval 25 % z ročního vkladu, maximálně 4500 Kč. Podmínkou bylo spořit pět let.

V roce 2004 se snížila státní podpora na 15 % z ročního vkladu, maximálně na 3000 Kč. Vázací doba se prodloužila na šest let. Trh stavebka se propadl o dvě třetiny. Zájem o úvěry neklesal.

A v roce 2011 klesla státní podpora na 10 % z výše ročního vkladu, maximálně 2000 Kč.

Konsolidační balíček

Vláda Petra Fialy představila dlouho očekávaný seznam změn, kterými chce snížit zadlužování státu a ozdravit veřejné finance. Co vše tzv. konsolidační balíček obsahuje:

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám