Hlavní obsah

Vláda zvýší daně zaměstnancům i firmám. Kdo zaplatí víc?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda rozhodla o zvýšení daní právnickým osobám. Příjem v jednotkách miliard do státního rozpočtu bude ale i z mírné progrese daně fyzických osob. Na Twitteru to uvedlo hnutí STAN.

Živě: TK, na které vláda představí konsolidační balíček a návrh reformních změn penzíVideo: ČTK

 
Článek

„Uzdravení veřejných financí se bohužel neobejde bez zvýšení přímých daní. 22 miliard ročně přinese zvýšení daně právnických osob o dva procentní body. Příjem v jednotkách miliard bude z mírné progrese daně z příjmu fyzických osob,“ napsalo hnutí STAN na Twitteru.

Úprava daně z příjmů by měla zvýšit příjem o 2,7 miliardy korun. K parametrům úpravy se Stanjura nevyjádřil.

Následně to na tiskové konferenci potvrdil i šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). „Daň z příjmu firem je podprůměrná ze zemí Evropské unie. Rozhodli jsme se tuto sazbu zvýšit o dva procentní body,“ řekl.

Konkrétně se tedy daň z příjmu právnických osob má od roku 2025 zvýšit na 21 procent z nynějších 19 procent.

Kromě toho také kabinet přistoupil k úpravě příjmu fyzických osob. Konkrétně rozhodla, že posun prahu sazby 23 procent bude nově již u lidí, kteří pobírají trojnásobek průměrné mzdy. Nyní je to čtyřnásobek. Průměrná mzda je nyní zhruba 40 000 korun.

Vyšší daň tedy budou nově platit zaměstnanci s platem zhruba ve výši od 121 tisíc korun, nyní je to zhruba od 161 tisíc korun. „Týká se to 1,5 procenta zaměstnanců, doposud to bylo 0,5 procenta. Všichni ostatní jsou pod touto částkou. Jim zůstane sazba 15 procent,“ řekl k tomu Novinkám šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

„Rozšiřuje se tím množina vysokopříjmových, kteří platí 23 procent sazbu daně z příjmu. Jde o solidární krok, aby se vysokopříjmoví zaměstnanci více podíleli na konsolidaci veřejných financí,“ stojí v doprovodném materiálu, který mají Novinky k dispozici.

Vláda také znovu zavede nemocenské pojištění zaměstnanců, sazba bude 0,6 procenta. Státu to příští rok vynese dodatečných 11,9 miliardy korun. Znamená to, že pokud zaměstnanec pobírá průměrnou mzdu za rok 2020 ve výši 40 353 korun, dopady na jeho čistý příjem budou 242 korun.

Konsolidační balíček

Vláda Petra Fialy představila dlouho očekávaný seznam změn, kterými chce snížit zadlužování státu a ozdravit veřejné finance. Co vše tzv. konsolidační balíček obsahuje:

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám