Hlavní obsah

Vyhrát v loterii už nebude takové terno, stát si vezme mnohem víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z opatření, která vláda ve čtvrtek představila k ozdravení státního rozpočtu, je snížení limitu pro osvobození příjmů z tombol a hazardních her ze současného milionu na 50 tisíc korun. Týká se to také loterií či kurzového sázení na sportovní utkání, kdy budou nově zdaněny už výhry převyšující 50 tisíc za rok. Provozovatelům vybraných hazardních her se má navíc navýšit daňová sazba ze současných 23 procent na 30.

Foto: Sazka

Ilustrační foto

Článek

„Zvýšíme daně z neřesti,“ oznámil ve čtvrtek při představování konsolidačního balíčku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). To fakticky znamená, že kromě zvýšení daní u cigaret či alkoholu chce vláda více vybrat také na výhrách v loteriích či v kurzovních sázkách. Do vyšší daňové sazby chce také poslat provozovatele vybraného hazardu.

„V souladu s principy ochrany veřejného zdraví a bojem se závislostmi vláda navrhuje druhou sazbu 23 % uplatňovanou aktuálně u živých her (např. kostky, karty, ruleta), binga, kurzových sázek (sázky na výsledek, live sázky), totalizátorových her (dostihy), tombol a turnajů malého rozsahu (poker) zvýšit na 30 %,“ píše se ve vládním materiálu. Loterijní společnosti vláda navrhuje ponechat v současné daňové sazbě 35 procent.

Tipsport: Hrozí nelegální sázky

Podle mluvčího společnosti Tipsport Václava Sochora je zdanění kurzových sázek už nyní v Česku jedno z nejvyšších v Evropě. „Jeho další, velmi razantní navýšení může vést k opětovnému rozvoji nelegálního trhu, protože legální provozovatelé nebudou moci nabízet dostatečně atraktivní kurzy oproti ilegální internetové konkurenci za zahraničí,“ reagoval na návrh vlády.

PŘEHLEDNĚ: Které daňové výjimky se budou rušit či omezovat

Domácí

Stát pak podle něj vybere na dani spíš méně. „Úplně zcestná je domněnka, že vyšší zdanění kurzových sázek odradí veřejnost od sázení. Na rozdíl od jiných daní z neřesti (alkohol, tabák) nelze v případě kurzových sázek promítnout zvýšení daně do ceny produktu – sázející bude sázet pořád za stejné částky, na které je zvyklý. Jen bude častěji zvažovat, zda si nevsadí u nelegálního provozovatele s atraktivnějšími kurzy,“ tvrdí Sochor.

Snížení limitu pro srážkovou daň

Vyšší zdanění se však nedotkne jen sázkařských firem, ale i samotných sázejících.

Nyní danění výher z loterií funguje tak, že pokud člověk vyhraje méně než milion, je výhra osvobozená od daně. Nad milion se výhra ještě před vyplacením výherci sníží o patnáctiprocentní srážkovou daň.

„Daň z výhry je srážkovou daní, tzn. 15 procent z výhry (nad 1 milion Kč) odvede státu přímo Sazka, 85 % hodnoty výhry pak převedeme na účet výherce,“ přiblížila Novinkám proces mluvčí loterijní společnosti Sazka Pavla Hobíková.

Zvýšíme daň z nemovitostí, oznámil Stanjura

Domácí

Nově by však těmto srážkám měly podléhat všechny výhry převyšující 50 tisíc korun. Podle mluvčího resortu financí Tomáše Weisse se předpokládá, že ponížení limitu na tuto částku by mohlo do státního rozpočtu přinést výnos zhruba 900 milionů korun.

K plánovaným změnám se však Hobíková za společnost vyjadřovat nechtěla. „Nový návrh jsme zaznamenali, ale nebudeme ho komentovat,“ dodala.

Kurzovní sázkaři v daňovém přiznání

Co se týče kurzovních sázek, které jsou oblíbené zejména o sportovních nadšenců, zde bude podle Weisse proces složitější a výhra nebude krácena rovnou srážkovou daní, jako je tomu u loterií.

„Tipaři“ budou muset své vklady a případné výhry zahrnout do daňového přiznání, kdy jim následně ze zisků, překračujících 50 tisíc korun, bude vypočtena daň.

„Sázející si vede nějakou jednoduchou evidenci svých výher. V případě, že oproti svým výdajům jsou jeho příjmy o jeden milion vyšší, tak podává následující rok v dubnu daňové přiznání. Nyní se navrhuje, že by se limit u všech hazardních her snížil na 50 tisíc korun,“ osvětlil Novinkám mluvčí resortu financí Weiss.

Podle Sochora z Tipsportu je návrh na snížení daňového limitu i pro kurzovní sázkaře zcela nečekaný. Efekt podle něj bude stejný jako u zvýšení daňové sazby pro sázkařské firmy – povede k rozvoji nelegálního sázení.

Konsolidační balíček

Vláda Petra Fialy představila dlouho očekávaný seznam změn, kterými chce snížit zadlužování státu a ozdravit veřejné finance. Co vše tzv. konsolidační balíček obsahuje:

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám