Hlavní obsah

Teď hlavně nepovolit, uvedl Kalousek k vládnímu balíčku. Kritický Středula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maximum možného, komentoval vládní návrhy úspor a změn v důchodech exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že „pokládá za svou povinnost ho podpořit“. Podobně jako Kalousek i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza vypichuje, že je skoro zázrak, že se vláda domluvila. Objevuje se ale i kritika.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Každému z nás tam něco chybí a každého z nás tam něco bolí. Je to však maximum možného v rámci koaličního kompromisu. Proto pokládám za svou povinnost balíček podpořit, protože jeho alternativou je nic a neudržitelný rozpočet,“ uvedl Kalousek na Twitteru.

Podle něj je teď klíčové, aby vláda neustoupila tlakům na změkčení opatření. „Zejména těžké to bude v úsporách na mzdovém objemu. Ustupování by rozdrobilo cestu a zamlžilo cíl. Každý, komu záleží na stabilizaci rozpočtu a naší budoucnosti, by měl vládu povzbuzovat, aby celý balíček realizovala,“ uvedl.

Poznamenal, že osobně mu nejvíc vadí změny u nemocenské, vyšší progrese a skromné úspory na výdajích.

„Nicméně přesto pokládám téměř za zázrak, že se pět stran dokázalo dohodnout alespoň na tomhle. Uvědomme si prosím, že nedohoda by znamenala rozpočtovou katastrofu. Teď hlavně nepovolit,“ dodal.

Konsolidační balíček

Vláda Petra Fialy představila dlouho očekávaný seznam změn, kterými chce snížit zadlužování státu a ozdravit veřejné finance. Co vše tzv. konsolidační balíček obsahuje:

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

S tím souhlasí i Prouza. „Je skoro zázrak, že se vláda dokázala dohodnout. I za cenu toho, že spousta dobrých změn spadla pod stůl,“ napsal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu na Twitter.

Podle Prouzy však šlo jít ještě dál. „Vedle větší odvahy by to vyžadovalo výrazně vyšší snižování byrokracie a škrtání zbytečných agend. V tomto vláda zatím hodně zaostává za očekáváním,“ míní.

Snahu vlády zpomalit tempo zadlužování státu uvítala i Národní ekonomická rada. Objem navrženého konsolidačního balíčku odpovídá podle ní ekonomické i fiskální situaci země. Zároveň varovala před snahou poslanců balíček při projednávání ve Sněmovně změkčit.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly jsou představená opatření namířena proti zaměstnancům a důchodcům. Středula emotivně kritizoval možné zvyšování některých daní o inflaci i plány na zvyšování odchodu věku do důchodu.

„Je naprosto zřejmé, že těmi, kdo to mají prohrát, jsou zaměstnanci, rodiny a důchodci,“ uvedl s tím, že vláda s odbory nekomunikuje. Odborový svaz KOVO iniciuje vyhlášení stávkové pohotovosti v rámci ČMKOS, oznámil to jeho předseda Roman Ďurčo.

Ministr práce Marian Jurečka na Twitteru v reakci označil Středulu za „zbytečně hysterického“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference ČMKOS, na které Josef Středula kritizoval vládní konsolidační balíček

Kabinet zkritizoval i šéf sociálních demokratů Michal Šmarda, podle něhož měla vláda na výběr. „Mohla modernizovat daně po vzoru Západu, například zavedením progresivní daně. Místo toho se rozhodla ohrozit šance lidí na důstojný důchod. Ke stabilizaci financí to stačit nebude a šance na skutečnou reformu to do budoucna komplikuje,“ uvedla.

Vláda zvýší daně zaměstnancům i firmám. Kdo zaplatí víc?

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám