Hlavní obsah

Brněnská technika přišla s ochrannou polomaskou. Vyrobit si ji můžete na domácí 3D tiskárně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým zaměstnanců a studentů z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (FEKT VUT) v Brně vyvinul během několika dní novou polomasku BUT–H1, která má pomoci chránit nejen před onemocněním Covid-19 způsobeným novým koronavirem. Podle univerzity lze vytisknout na běžné domácí 3D tiskárně s technologií FDM (modelování z termoplastu) a bez použití speciálních materiálů.

BEZ KOMENTÁŘE: Filtrační polomaska vyvinutá na VUTVideo: Václav Kaczmarczyk, FEKT VUT

 
Článek

„Chtěli jsme vymyslet alternativu k dostupným provizorním ochranným prostředkům. Většina nabízených podkladů k 3D tištěným maskám buď vyžaduje speciální stroje i materiál, nebo není naopak dostatečně účinná,“ vysvětlil hlavní výhody masky jeden z autorů Václav Kaczmarczyk z Ústavu automatizace a měřicí techniky FEKT VUT.

Ochranná rukavice přes masku

Podle slov autora polomasky je běžně používaný materiál 3D tisku poměrně porézní a není možné zaručit, že by člověk nenasával vzduch právě přes něj.

„Proto jsme přišli s jednoduchým vylepšením, a to přetáhnout přes vytištěnou masku jednorázovou latexovou nebo nitrilovou rukavici. Ta masku utěsní a lépe díky ní sedí na obličeji. Zároveň je z atestovaného materiálu, takže je zaručena její zdravotní nezávadnost,” dodal.

Foto: FEKT VUT

Vlevo přední a zadní pohled na kompletní polomasku, vpravo vybavení potřebné pro výrobu

Maska se tedy dobře se přizpůsobí tvaru obličeje, jinými slovy na obličeji dobře těsní. Do styku s pokožkou obličeje se dostává jen materiál jednorázové rukavice, který je podle VUT snadno dezinfikovatelný a v případě potřeby i rychle a levně vyměnitelný.

Foto: FEKT VUT

Fotografie kompletní polomasky

Nikoli masová výroba, ale funkční alternativa

Tým z VUT nemá ambice vyrábět masky ve velkém množství, chce ale poskytnout funkční alternativu pro širokou veřejnost. Tato maska je tím pádem určena pro neprofesionální použití jako náhrada netěsnících roušek a nedostupných respirátorů. Polomaska neobsahuje výdechový ventilek.

Další univerzitní pomoc. V Olomouci i Hradci Králové tisknou ochranné štíty

Koronavirus

„U běžné látkové roušky, když máte brýle, tak se vám okamžitě zamlží. To je znamení, že vzduch nasáváte a vydechujete jinudy, než by bylo potřeba. Pokud bude mít někdo doma 3D tiskárnu, vytiskne si naši masku, utěsní rukavicí a podle návodu vystřihne filtr z dostupných materiálů, ochrana by měla být vyšší. Důležité je, že i nedokonalá filtrace podstatným způsobem sníží virovou zátěž," poznamenal Kaczmarczyk.

ČVUT představuje celoobličejovou masku pro zdravotníky. Je to upravený šnorchl

Koronavirus

Jako improvizovaný filtr lze využít materiály používané na výrobu roušek, filtrační médium z kabinových filtrů osobních či nákladních automobilů nebo z domácích čističek vzduchu. Během používání se na filtračním médiu hromadí vlhkost a podobně jako u roušek či respirátorů bez ventilu zde vzniká prostředí, ve kterém by se mohly množit bakterie. Filtr je nutné po použití vysušit a dezinfikovat, případně vyměnit za nový.

Polomaska BUT–H1 je konstrukčně jednoduchá a skládá se z těchto částí:
tělo masky (výroba 3D tiskem)
držák filtru (výroba 3D tiskem)
návlek z jednorázové pružné rukavice (latex či nitril)
materiál improvizovaného filtru (například kabinový filtr automobilu, HEPA filtr vysavače, filtry pro čističky vzduchu apod.)
popruhy pro přichycení masky na hlavě
kuchyňské gumičky

V nejbližších dnech chce brněnský tým doplnit další velikosti masek tak, aby si mohl vybrat každý. Pracují též na návrhu masky pro děti. Kompletní návod na výrobu masky zveřejnila škola i na svém na webu.

Foto: FEKT VUT

3D vizualizace masky: přehled dílů

Pro samotnou výrobu masky je potřeba toto vybavení:

  • 3D tiskárna schopná vytisknout výrobek o rozměrech 13 x 13 x 7 cm – většina běžných 3D tiskáren vyhoví
  • Tiskové médium (filament) – nároky na materiál jsou minimální a lze použít PLA, PET, PET-G, ABS, CPE nebo jiný běžný materiál
  • 1 jednorázová rukavice z pružného materiálu, ideálně velikost L. Použít lze i jiné velikosti. Je možno použít jednorázové latexové rukavice, případně pevnější nitrilové rukavice (osoby s alergií na latex musí použít rukavici nitrilovou). V případě nedostupnosti rukavic lze využít i prezervativ
  • Improvizovaný filtrační materiál – s uživatelem zvoleného materiálu je vystřižen čtverec o rozměrech cca 7 x 7 cm
  • Provázky, guma, nebo jiný materiál na popruhy
  • Dvě gumičky (lze vyrobit např. z duše jízdního kola)
  • Nůžky

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám