Hlavní obsah

Sériová výroba respirátorů z ČVUT díky firmám funguje. Jsou lepší než ty z Číny

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), který je součástí ČVUT v Praze, úspěšně zahájil sériovou výrobu svého nového respirátoru „CIIRC RP95-3D“, který byl minulý týden certifikován jako ochranná polomaska s nejvyšším stupněm bezpečnosti FFP3. Sériovou výrobu ochotně pomáhají rozeběhnout mnohé firmy.

Speciální 3D tiskárna dokáže tisknout účinné respirátoryVideo: Novinky

 
Článek

Během víkendu nové respirátory přímo při práci vyzkoušel zdravotnický personál pražské Nemocnice Na Homolce, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) poté s univerzitou podepsal memorandum o spolupráci, s výrobou masky na speciálních 3D tiskárnách se tak mohlo začít.

„Do konce tohoto týdne by mělo ČVUT dodat 600 respirátorů do fakultních nemocnic, které mají speciální oddělení pro nové onemocnění Covid-19. Od příštího týdne nám potom dodají každý den 500 kusů. Až nastaví technické procesy, budou mít kapacitu až 10 tisíc kusů denně,” upřesnil Vojtěch s tím, že jsou tyto respirátory kvalitnější než ty, které byly dovezeny z Číny.

Respirátory z ČVUT jsou lepší než z Číny, dostanou je speciální oddělení nemocnic

Koronavirus

Při výrobě této tzv. polomasky ale odborníci využívají technologii 3D tisku MJF, která není příliš běžná. V Česku je jen několik vhodných tiskáren, po celém světě jich existuje zhruba tisíc. Proto ČVUT vyzvalo tuzemské firmy a výzkumná centra ke spolupráci – a výzva měla podle Alexandra Lazarova z CIIRC ČVUT, který má 3D tisk na starosti, značný ohlas.

Pomoc nejen od automobilky

Aktuálně se pracuje na tom, aby bylo možné vyrábět polomasky vstřikováním plastů do připravených forem, což má v blízké době zvýšit produkci až na oněch deset tisíc kusů denně. Polomasky pro respirátory se tedy už nyní vyrábějí, zapojila se například mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.

Ta je vytváří pomocí 3D tisku, do hotových masek se následně pouze našroubuje filtr. Denně ve firmě vznikne asi 60 kusů, uvedla automobilka na svém Twitteru.

Na výrobě masek prostřednictvím 3D tisku se podílí například i společnost 3D Tech z Ondřejova u Prahy. Denně vytiskne asi 100 masek a potřebného příslušenství. „Dále vyrábíme těsnění a membrány odléváním silikonu do 3D tištěných forem. Spolu s tím také gumové uchycení respirátorů,” řekl provozní ředitel Michal Vrbický.

Těsnění, membrány a uchycení respirátorů zvládne firma produkovat ve větším množství než samotné masky, pokrývá tak jimi masky vyrobené jinými firmami.

Foto: Novinky

Respirátor s filtrační vložkou bude možné nosit opakovaně.

Zatímco proces distribuce do nemocnic se řídí ve spolupráci s vládní agenturou CzechInvest, výrobu a montáž koordinuje pražská firma 3Dees Industries. „Naším úkolem je zajistit koordinovanou výrobu na všech instalovaných výrobních 3D tiskárnách technologie HP Jet Fusion 4200 a 5200 v České republice a následnou jednoduchou montáž všech dalších komponentů – vedle těla masky se jedná o silikonové těsnění, filtr Sigma P3 a upínací pásky,” stojí na webu firmy.

„Na ČVUT nyní běží několik programů pomoci zdravotníkům a lidem. Výroba dezinfekce, plicního ventilátoru, celoobličejových masek, vývoj robota pro provádění testů nemoci Covid-19 a také tyto speciální respirátory,” sdělil v pondělí Novinkám rektor Vojtěch Petráček. U všeho se už rozbíhá sériová výroba.

ČVUT tiskne speciální respirátory. Půjdou do fakultních nemocnic

Koronavirus

Během středy navíc rektor představí další ochrannou pomůcku – celoobličejovou masku pro zdravotníky v první linii.

Respirátory třídy FFP3 obecně mají podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) používat lékaři při péči o nakažené novým typem koronaviru, ale třeba i zubaři, kterým ale chybí. Nedostatek zdravotních ochranných prostředků nicméně trápí celou ČR.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám