Hlavní obsah

Lidé bez roušek a mimo karanténu, policie řeší desítky porušení zákazů

Novinky, kub, ok

Policisté v Česku evidují při kontrolách dodržování pravidel nouzového stavu denně desítky případů po celém Česku, které předávají úřadům k vyřízení pokuty. Podle policie lidé nejčastěji nenosí roušku, jsou mimo nařízenou karanténu nebo provozovatelé hospod mají otevřeno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nosit roušku či jinou ochranu obličeje na veřejnosti je v Česku povinnost

Článek

Policejní prezidium na dotaz Novinek sdělilo, že má pouze orientační čísla týkající se protiprávního jednání v souvislosti s nouzovým stavem, který platí v Česku již přes týden.

„Denně provedeme kolem 10 000 až 15 000 kontrol, pochybení v řádu vyšších desítek pak oznamujeme správnímu orgánu. Většina je ale bez závad,“ řekl ve čtvrtek Novinkám mluvčí prezidia Ondřej Moravčík.

Kontroly jsou podle něj zaměřené zejména na to o, zda lidé nosí roušky, na restaurace a dodržování karantény. „Není v tom zahrnutý přestupek neuposlechnutí výzvy, kterého se mohou lidé dopustit v případě, že si ani po upozornění nezakryjí obličej. Tento přestupek mohou policisté vyřešit na místě pokutou,“ dodal Moravčík.

Na pivo i přes zákaz? Jihomoravská policie našla otevřené hospody

Koronavirus

Například moravskoslezští policisté zaznamenali za poslední týden několik desítek případů většinou spojených s ochrannými pomůckami. Třeba v úterý po poledni zastavili 22letého muže, který se měl pohybovat po několika ulicích v Havířově bez roušky, další podobné situace se staly v Ostravě a Vítkovicích.

„Pokud policisté zjistí porušení nařízení a není na místě vyřízení domluvou, oznamují věc příslušnému správnímu orgánu. Za poslední týden jsme oznámili na pět desítek případů, jednalo se převážně o nenošení roušek mimo bydliště,“ sdělila mluvčí policie Soňa Štětínská.

Hospoda na Znojemsku měla i přes vládní nařízení otevřeno. Postih hrozí i hostům

Koronavirus

Kvůli oznámení jela policejní hlídka prověřovat ve středu restauraci v Olomouci, kde byla na dveřích cedule „Zavřeno“, uvnitř ale sedělo několik lidí. „Bez ochranných prostředků sledovali televizi a popíjeli alkoholické i nealkoholické nápoje,“ sdělila ve čtvrtek mluvčí policie Lenka Vanková. Lidé podle ní tvrdili, že jsou příbuzní nebo tam pracují, jeden host se schovával na toaletě.

V brněnské části Veveří pak policisté našli při kontrolách také otevřený podnik. „Uvnitř zadýmeného lokálu kromě obsluhy bylo i několik hostů. Někteří z nich se dokonce snažili z nečekané situace pohotově vymluvit, marně,“ uvedl mluvčí policie Petr Vala.

Otevřené hospody

Zákaz podle policie porušil také hostinský, který ve středu ráno pustil lidi do svého lokálu v obci u Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku, podobný případ se stal i před pár dny v Hrušovanech u Brna.

Jihomoravská policie také přistihla hosty v bufetu na Blanensku, ve Vyškově při kontrole našla hospodu s obsluhou. Provozním hrozí pokuta až tři miliony korun, lidem za porušení krizového zákona hrozí až 20 tisíc korun.

Točil jsem pivo lidem na cestu, hájil hospodský zahrádku v nouzovém stavu

Koronavirus

Přestupky ohledně opatření kvůli nákaze koronavirem zaměstnávají také oddělení městské policie. Například v Pardubicích řešili strážníci ve středu čtyři případy, mimo jiné hlouček cizinců před budovou pobočky ministerstva vnitra nebo skupinu šesti dětí bez roušek na hřišti.

Mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora uvedl, že jeho kolegové neukládají pokuty za pochybení stran roušek, přestupky ale oznamují správnímu úřadu. „Případná sankce tedy záleží na výsledku následného správního řízení,“ dodal mluvčí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Nakažených pražských hasičů už je 31

Pražští hasiči mají aktuálně 31 příslušníků nakažených nemocí COVID-19, oznámil to ve čtvrtek jejich mluvčí Martin Kavka. V karanténě je 100 hasičů.

Od pátku se mohou otevřít další provozovny

Omezení maloobchodního prodeje se od pátku 27. března zmírní. Otevřeny budou moci být provozovny poskytující služby zámečnictví či opravu, údržbu a instalaci...

Výběr článků

Načítám