Hlavní obsah

Maturanti se na koronavirus nevymlouvali

Právo, Novinky, Pavel Orholz, Denisa Doležalová, fš

V pondělí nakonec přece jen začaly maturity, i když kvůli březnovému uzavření škol probíhalo letošní druhé pololetí výrazně jinak než obvykle. Přesto se studenti povětšinou na koronavirus nijak nevymlouvali a vrhli se na úvodní, písemnou část maturitní zkoušky.

V pondělí začaly písemné maturity. Záběry z českobudějovického gymnáziaVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Písemné maturity odstartovaly v pondělí ráno matematikou a francouzštinou (pro ty, kteří si je vybrali), odpoledne následuje angličtina. V úterý budou od osmi ráno pokračovat pro všechny povinnou češtinou a od 13:00 testem z ostatních cizích jazyků včetně němčiny. Zájemce čeká ještě ve středu i rozšířená Matematika+.

Maturity se rozeběhly i na Gymnáziu Česká v Českých Budějovicích. Devadesát žáků z posledního ročníku skládá v pondělí státní zkoušky zejména z matematiky a angličtiny. Přestože jim kvůli koronakrizi odpadla celá řada hodin, nikdo z nich se na nedostatečnou přípravu nevymlouval. Ve třídách panovala uvolněná atmosféra a studenti netrpěli přílišnou nervozitou.

„Jakmile jsme museli zůstat doma, pokračovali jsme v online výuce a učili se ve stejných časech. Pro mě to nebyla velká změna, naopak mi vyhovovalo, že jsem se doma mohla ještě více učit. Dělala jsem si hodně testů a měla na ně víc času,“ vyprávěla Právu před zkouškou z matematiky maturantka Tereza Ševečková, která by chtěla pracovat jako manažerka a studovat management.

Na pražské ČVUT se hlásí další maturant Filip Capl. „Pro mě to byl normální školní rok, kdy jsem se připravoval na maturitu. Pouze například právě u matematiky je lepší být na přednáškách. Bylo trochu těžší naučit se to sám. Velký rozdíl v tom ale nevidím. Na matematiku jsem se připravoval hodně a chci co nejlepší výsledek,“ konstatoval Capl.

Co jste chtěli vědět o maturitě, a báli jste se zeptat

Věda a školy

Než vyučující začali dávat první instrukce, žáci mezi sebou živě diskutovali a žertovali. Nikdo nebyl přehnaně nervózní. Pak však všichni zvážněli, ztichli a pustili se do jednoho z nejtěžších životních testů.

Samozřejmostí během školního dne byla dezinfekce snad u všech dveří a na každé chodbě bylo několik lahviček, vyučující měli roušky a studenti museli dodržovat rozestupy. V každé třídě bylo maximálně patnáct osob.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Studenti českobudějovického gymnázia v České ulici skládali v pondělí písemné maturitní zkoušky.

„Bezpečnost je pro nás i v tuto chvíli zásadní. Dostali jsme od ministerstva podrobné manuály a těch se držíme. Zároveň nás však těší, že se studenti dokázali - a doufám, že dobře - připravit,“ podotkl ředitel školy Antonín Sekyrka s tím, že na jeho gymnáziu letos nikdo maturitu neodkládá.

„V letošním roce naopak udělalo ministerstvo výjimku a k maturitě mohou studenti, i když z předmětů neprospívají,“ dodal.

Roušky na Karvinsku

Také v Moravskoslezském kraji usedli v pondělí ráno do lavic maturanti, aby napsali didaktický test z matematiky. Odpoledne ve 13 hodin test napíšou studenti maturující z anglického jazyka.

„Na vypracování testu z matematiky máte 120 minut. Doba je vyhrazena od 8.15 do 10.15. Mobily musí být vypnuty a uschovány. Jíst a pít během psaní můžete, ale jídlo a pití nesmí ležet na lavici. Můžete používat kalkulačky a matematicko-fyzikální tabulky,“ sdělil studentům na ostravském Gymnáziu Františka Hajdy na úvod maturitní zkoušky pedagog Michael Grygar.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Na ostravském Gymnáziu Františka Hajdy se v pondělí ráno sešlo 28 studentů, aby udělali maturitní test z matematiky. Ve dvou třídách byli rozděleni po 14.

Poté, co zkontroloval prezenci a studenti se mu podepsali, tak rozdal pracovní sešity a maturantům vysvětlil, co a jak. Ti byli nervózní a někteří žmoulali v rukou i talismany pro štěstí. Opodál na lavici měli odložené roušky, které při testu mít nemusí, na rozdíl od svých kolegů z Gymnázia a Obchodní akademie v Orlové na Karvinsku, kteří kvůli nakažené spolužačce skončili v karanténě.

Hrozilo jim, že maturitní testy budou muset psát až v podzimním termínu, nakonec se vedení Moravskoslezského kraje dohodlo s hygieniky, že studenti k maturitě mohou jít nyní. Píšou maturitní testy odděleně v budově obchodní akademie, která je nyní prázdná. Ráno si tak didaktický test z matematiky napsali dva studenti a odpoledne čeká na další test z angličtiny.

Koronavirus na Dole Darkov: Hygienici evidují už 302 nakažených

Koronavirus

Problémy na orlovském gymnáziu souvisí s koronavirovým ohniskem na Dole Darkov. Kvůli jedné nakažené studentce skončilo v karanténě jejích 11 spolužáků a dva pedagogové.

Testy přišly v krabici

Ředitel českobudějovického gymnázia Sekyrka se podivoval hlavně tomu, že státní maturity od Cermatu přišly v zapečetěné krabici. „Dlouhodobě kritizuji tento způsob maturitního zadání. Jsme v 21. století, které je technické a digitální, ale pořád nám po republice jezdí dodávky, které nám převážejí tyto krabičky jako někdy v 80. letech minulého století. Přimlouval bych se za digitální formu zadání, což by bylo i daleko levnější,“ řekl.

Nebuďte arogantní aneb Jak uspět před maturitní komisí

Věda a školy

Termíny ústní části maturitní zkoušky určují ředitelé škol, nesmějí být ale později než 17. července.

Reklama

Související články

Povinná maturita z matematiky se ruší

Povinná maturita z matematiky, která měla být původně už v roce 2021, se ruší. Studentům tak zůstává možnost vybrat si mezi cizím jazykem a matematikou. Ve...

Výběr článků

Načítám