Hlavní obsah

Koronavirus na Dole Darkov: Hygienici evidují už 302 nakažených

Právo, Denisa Doležalová

V souvislosti s nákazou v Dole Darkov už hygienici evidují 302 nakažených, ve středu odpoledne o tom informovala Krajská hygienická stanice v  Ostravě. Od úterního odpoledne tak přibylo 26 případů. Z celkového počtu nakažených je 217 zaměstnanců včetně deseti pendlerů, 80 rodinných příslušníků horníků a pět pracovníků z jiných firem.

Článek

„Nárůst počtu případů již nedosahuje dynamiky z minulých dní. Nadále probíhá došetřování zjištěných kontaktů jednotlivých pozitivních osob,“ upozornila ředitelka moravskoslezské hygieny Pavla Svrčinová s tím, že z tohoto počtu je téměř 52 procent pozitivních lidí zcela bez klinických příznaků.

„Dalších zhruba 43 procent má velmi mírný průběh nemoci a pouze pět procent postižených mělo výraznější klinické projevy,“ uvedla Svrčinová, která upřesnila, že mezi nakaženými je 248 mužů a 54 žen.

Hygiena začne v souvislosti s ohniskem na Dole Darkov testovat také zaměstnance a klienty jednoho domova důchodců na Karvinsku. Je to proto, že jedné z pečovatelek, která je blízkou osobou jednoho ze zaměstnanců OKD, vyšel pozitivní test.

Hygienici budou opět testovat stovky horníků z Darkova

Koronavirus

Hygienici se chystají spustit na karvinském dole další plošné testování zaměstnanců. Bude určeno těm, kteří měli negativní test při prvním odběru v minulém týdnu.  První etapa začne 2. června, druhá pak proběhne od 6. do 9. června. Naplánováno je 2400 odběrů.

„Důvodem testování je snaha o včasné zachycení dalších bezpříznakových pozitivních osob, které při prvním testování měly výsledek testu ještě negativní,“ vysvětlila Svrčinová.

V Darkově je už 276 nakažených horníků a jejich příbuzných

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám