Hlavní obsah

Maturity budou od začátku června, vyhlásil Plaga. Přijímačky na SŠ krátce poté

Novinky, fš, ren, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maturity odstartují 1. a 2. června společnými didaktickými testy z českého a cizího jazyka, rovněž i z matematiky. Dne 3. června bude test z rozšiřující matematiky+ pro ty, kdo si ji vybrali. Školní profilovou část zkoušky MŠMT doporučuje od 10. června. Na středečním tiskovém brífinku to oznámil ministr školství Robert Plaga (ANO) s tím, že u letošních maturitních zkoušek nebude písemná práce z češtiny a cizího jazyka.

Záznam: TK Roberta PlagyVideo: Novinky

 
Článek

„Praktická část zkoušky a maturitní práce a jejich obhajoby se mohou konat před samotnými didaktickými testy, ale apeloval bych na to, aby se nekonaly hned po návratu žáků do škol, aby existoval dostatečný čas na přípravu,” uvedl Plaga.

Školy se k dobrovolné docházce otevřou v pondělí 11. května pro žáky 9. tříd ZŠ a poslední (maturitní) ročníky středních škol, žáci budou rozděleni do skupin po 15. Na to podle ministra navazuje aktuální vyhlášení oněch termínů.

Jednotná přijímací zkouška bude delší než obvykle, jelikož žáci mají nyní podle něj horší podmínky. Na čtyřleté obory proběhne 8. června, na víceletá gymnázia pak 9. června. Uchazeči budou mít jen jeden pokusný termín.

Školám ministerstvo rozešle metodiku postupu v době epidemie, termín bude zveřejněn vyhláškou ve čtvrtek.

Povinná maturita z matematiky se ruší

Domácí

Zároveň Plaga na tiskové konferenci zopakoval, že je rád, že Sněmovnou prošla tzv. matematická novela, která ruší povinnou maturitu z matematiky od příštího roku, pokud projde Senátem a podepíše ji prezident. Žáci tak podle něj už nebudou muset žít v nejistotě a budou si moci nadále u maturity volit mezi matematikou a cizím jazykem.

Ministr už dříve uvedl, že návrat deváťáků bude dobrovolný a žáci se budou moci scházet na konzultacích do 15 lidí. Podle dřívějších vyjádření ministra by se měly zkoušky uskutečnit tři týdny poté, co se do škol budou moct vrátit, jak vyplývá z příslušného zákona.

Dodržet vše je nereálné, myslí si o požadavcích ministerstva ředitelé škol

Věda a školy

Podle schválených pravidel musí školy po návratu části žáků zajistit, aby se při příchodu do školy neshlukovali na jednom místě. Žáci nebudou muset nosit roušky, pokud mezi nimi ve třídě budou dostatečné rozestupy, nasadit je budou muset při společných úkolech či při pohybu po škole.

Dne 25. května se pak školy otevřou pro děti prvního stupně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám