Hlavní obsah

Nebuďte arogantní aneb Jak uspět před maturitní komisí

Právo, Barbora Cihelková

Po písemných didaktických testech následuje, pro někoho obávanější, ústní část maturit s losováním otázek, potítkem a více či méně přísnou maturitní komisí. Výhodou ústní části maturit může být, že probíhá převážně v režii školy a učitelů, kteří své studenty znají a až na výjimky se je nechystají za každou cenu potopit.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hlavně klid. Cermat sice oko nepřimhouří, učitel možná ano.

Článek

Všichni maturanti skládají povinně ústní zkoušku z češtiny, další předměty si volí podle vlastního uvážení a zaměření školy. Zkouška z českého jazyka a literatury se sice skládá na jednotlivých školách, manuál s podklady k ní však dodává Cermat.

I zde se ukazuje jeho záliba v práci s textem. Maturanti si losují otázky, k nimž dostávají takzvané pracovní listy s dvěma typy textů – uměleckým (úryvkem románu, povídky či básní) a neuměleckým, jímž může být odborný text nebo třeba článek v novinách. Jak s nimi naložit, aby zkouška proběhla nejlépe na výbornou?

Na potítku radši nepsat

Psát si svou maturitní řeč na potítku v celých větách je ztráta času. Lepší je načrtnout si přípravu v přehledných bodech. Podstatou ústní maturity z češtiny je povídání nad texty. Není proto od věci poznamenat si v ukázkách pasáže, k nimž máte co říct.

Přípravu na maturitu zvládnete i za týden

Věda a školy

Na potítku strávíte dvacet minut, samotná zkouška trvá čtvrthodinu. První minuty přípravy věnujte klidnému přečtení zadání. Než se pustíte do psaní přípravy, utřiďte si hlavní myšlenky. Je to výhodnější časová investice než okamžité a zbrklé psaní.

Okno tolik nevadí

Až vás komise vyzve, připomeňte vylosovanou otázku a začněte klidně mluvit. Dbejte na úroveň svého vyjadřování, především v případě maturity z mateřštiny je to podstatné.

S rouškami, nebo bez?
Maximálně patnáct maturantů ve třídě, dodržování rozestupů a používání dezinfekce. Roušky při písemných ani ústních maturitách povinné nebudou, nutné je však zachovat dvoumetrovou vzdálenost mezi studenty i členy komise. Podle metodiky ministerstva by se otázky měly tahat v rukavicích a místo, kde zkoušený seděl, bude nutné před dalším uchazečem dezinfikovat. Místnosti se mají každou hodinu větrat.

Přestože je zkoušejícím váš učitel, kritéria hodnocení vypracovalo centrum Cermat. To také definovalo požadavky, kterým by měl úspěšný maturant dostát. Podle Cermatu má mluvit spisovně a souvisle, aspoň v případě, chce-li obstát na výbornou.

Vyjadřujte se pokud možno srozumitelně, v jednoduchých větách. Do košatých souvětí a cizích slov se nepouštějte, není-li vám takové vyjadřování blízké.

Pokud vám místo naučených vědomostí naskočí takzvané okno, přiznejte to. Zkoušející pro to nejspíš budou mít pochopení a přispěchají s nápovědou. Přiznáním se možná odblokujete a vzpomenete si.

Nebojte se zmínit ani případnou nervozitu, komisi budete sympatičtější, než když se budete tvářit příliš sebevědomě, nebo dokonce arogantně.

Reklama

Související články

Povinná maturita z matematiky se ruší

Povinná maturita z matematiky, která měla být původně už v roce 2021, se ruší. Studentům tak zůstává možnost vybrat si mezi cizím jazykem a matematikou. Ve...

Výběr článků

Načítám