Hlavní obsah

Příznakem covid-19 může být i extrémní únava, varují američtí lékaři

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horečka, kašel, dušnost – to jsou hlavní příznaky koronavirového onemocnění, které se projevují u většiny pacientů. Američtí lékaři však varují, že zejména senioři nemusí vykazovat výrazné příznaky, a přesto mohou být nemocní. Covid-19 se u nich může projevovat extrémní únavou či lehkou zmateností. Tyto příznaky, varují lékaři, je lehké přehlédnout a následně může u nemocného dojít k rapidnímu zhoršení stavu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řada zejména starších pacientů s covid-19 měla atypické příznaky onemocnění covid-19, kvůli čemuž se jim pak dostalo adekvátní lékařské péče pozdě. Ve středu to zveřejnil server CNN s odvoláním na americké lékaře.

„Spoustu zdravotních problémů nevykazují starší lidé typickým způsobem. A vidíme, že se to děje i u covid-19,“ uvedla doktorka Camille Vaughanová, sekční šéfka oddělení geriatrie a gerontologie z Emoryho univerzity v Georgii.

V případě onemocnění covid-19 dochází většinou k oboustrannému zápalu plic, zvyšuje se tělesná teplota, přichází kašel a dušnost. Do krve se následně dostává méně a méně kyslíku. Existují však případy, kdy k tomuto snižování dochází bez typických příznaků.

Běžné příznaky se u seniorů projevit nemusí

Stavu, kdy došlo k poklesu hladiny kyslíku krvi, přezdívají lékaři „šťastná hypoxie“. Pacient v té chvíli nepociťuje výraznější příznaky do doby, než je situace kritická a on zkolabuje. To v poslední době pozorovali zejména lékaři u covid pacientů v Indii.

U seniorů, kteří nevykazovali typické příznaky, američtí lékaři pozorovali obecně to, že se nechovají úplně standardně. Pod toto vágní označení spadá apatičnost, zmatenost, ztráta orientace, ztráta chuti k jídlu či netypicky velká únava. Byly zaznamenány i případy náhlého kolapsu jako v Indii.

Pomáhají, nebo škodí? Lékaři se přou o účinnost plicních ventilátorů v boji s koronavirem

Koronavirus

Problémem je, že většina těchto příznaků může být velice mírných, a tak si jich rodiny či pečovatelé nemusí všimnout. Stejně tak tyto příznaky mohou být připsány jiné chorobě, kterou pacienti trpí, ať už oprávněně, či nikoliv.

Geriatr z Atlanty, doktor Quratulain Seyed, popsal případ osmdesátníka, který měl cukrovku, byl po infarktu a s částečně omezenou hybností. Muž se v půlce března přestal hýbat, začal trpět inkontinencí a byl letargický. Jediným respiračním příznakem bylo kýchání.

Mužova manželka zavolala dvakrát záchrannou službu. Lékaři dvakrát muže prohlédli, jeho zdravotní stav připsali předchozím onemocněním a odjeli. Na naléhání Seyeda byl muž odvezen do nemocnice, kde byl pozitivně testován na koronavirus.

„Znepokojilo mě zejména to, že záchranáři byli dvakrát v jeho domě bez ochranných pomůcek,“ uvedl Sayed.

Důvodem může být oslabená imunita i předchozí nemoci

Důvodem, proč těla seniorů nereagují na nemoc tak, jak by se očekávalo, může být podle lékařů oslabený imunitní systém. „Také schopnost těla zvyšovat teplotu může být pozměněná,“ uvedl Joseph Ouslander, profesor geriatrické medicíny na Schmidtově lékařské fakultě na Floridě.

Teplo, slunce a vlhkost koronavirus oslabují, míní vědci v USA

Koronavirus

„Někteří starší lidé, ať už kvůli věku nebo předchozím nemocem, mohou mít potlačeny kašlací reflexy. Pacienti s kognitivními poruchami nemusí být schopni symptomy vyjádřit,“ dodal.

Lékaři proto nabádají rodiny, ošetřovatele i své kolegy, aby seniorům během pandemie věnovali zvýšenou pozornost i v tomto směru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám