Hlavní obsah

Teplo, slunce a vlhkost koronavirus oslabují, míní vědci v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Koronavirus podle poznatků odborníků americké vlády rychleji oslabuje, když je vystaven slunečnímu záření, teplu a vlhkosti. Nejlépe přežívá v interiéru a v suchu. Na tiskovém brífinku Bílého domu to řekl William Bryan, který stojí v čele oddělení pro vědu a technologie ministerstva pro vnitřní bezpečnost. Poznatek podle agentury Reuters může signalizovat, že se nakažlivost viru v letních měsících sníží.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Virus nejrychleji umírá pod přímým slunečním zářením,” uvedl Bryan na čtvrtečním tiskovém brífinku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten vyjádřil opatrný optimismus. „Doufám, že si lidé užívají slunce, a pokud to má dopad, je to skvělé,” řekl šéf Bílého domu.

Poznatky tak přinášejí naději, že se nový koronavirus bude chovat podobně jako jiné viry způsobující respirační onemocnění, jako je například chřipka, a šíření nákazy se v letních měsících zpomalí, píše Reuters.

Úmrtí na koronavirem způsobené onemocnění covid-19 nicméně už byla zaznamenána i v zemích s teplejším klimatem, jako je Singapur. Jaký je skutečný vliv prostředí na šíření nákazy, tak zatím není zcela jasné.

Je koronavirus sezonní? Jarní počasí by ho mělo utlumit

Koronavirus

Už dříve i někteří čeští vědci spekulovali, že teplejší (tedy už jarní, ale hlavně letní) počasí by mělo virus utlumit. Zatím ale stále nelze říci s úplnou jistotou, jestli je SARS-CoV-2 skutečně sezonní.

Ve tmě a v suchu 18 hodin, ve vlhku a na slunci 2 minuty

Na neporézním povrchu, jako je nerezová ocel, ve tmě a v suchu trvá každopádně podle Bryana 18 hodin, než virus ztratí polovinu své síly, zatímco ve vlhkém prostředí to trvá šest hodin. Při vysoké vlhkosti s přímým slunečním zářením tento poločas podle experta klesá na dvě minuty.

Podobné výsledky experti zaznamenali i v případě koronaviru ve vzduchu, když simulovali situaci, kdy někdo kýchne či zakašle, čímž se do okolí dostávají kapénky, kterými se nemoc šíří. V takových podmínkách v tmavé místnosti se virus držel na polovině své síly hodinu. Pod přímým slunečním zářením se ale jeho síla snížila o polovinu do 90 sekund.

Nešlo by lidem píchat dezinfekci? Ptal se Trump lékařů

Koronavirus

Světová média si zároveň všímají poněkud bizarní následné dedukce prezidenta Trumpa, který směrem k odborníkům s vážným výrazem směřoval dotaz, zda by bylo možné injekčně vstříknout nakaženým dezinfekci či je vystavit silnému záření.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Vzduch nad Českem se pročistil

Koncentrace oxidu dusičitého (NO2) v Česku za dobu omezení spojených s koronavirem klesly. Ukázalo to srovnání družicových snímků. Zdrojem oxidu dusičitého...

Výběr článků

Načítám