Hlavní obsah

Praha hlásí za den přes 800 nakažených

Aktualizováno

Praha hlásí za den 839 nových případů koronaviru. O více než 200 případů tak byl překonán dosavadní rekordní přírůstek v metropoli. Ve čtvrtek v ČR přibylo rekordních 3493 nakažených, v pátek do podvečera dalších 1759. O 21 příadů také v aktualizované statistice stoupl počet mrtvých s koronavirem. Úřady práce v souvislosti s vývojem epidemie mění úřední hodiny. Koronavirem se nakazil i americký prezident Donald Trump a jeho žena.

Článek

On-line reportáž byla ukončena.

22:18 - Americké akcie oslabily po zprávě, že prezident Trump má pozitivní test na koronavirus. Dow Jonesův index se snížil o 0,48 procenta na 27.682,81 bodu.

21:57 - Divadlo na Vinohradech v pátek v premiéře uvedlo oblíbenou hru Balada pro banditu. Příběh z Podkarpatské Rusi podle románu Ivana Olbrachta diváci v téměř zaplněném hledišti na vinohradské scéně sledovali s nasazenými rouškami. Legendární loupežník Nikola Šuhaj v podání Marka Lambory si tvář zakrývat nemusel. Inscenace s mnoha pěveckými výstupy se bude hrát i v nouzovém stavu, vedení divadla na webu uvádí, že „ve všech jeho uváděných inscenacích se převážně nezpívá”.

Vláda ve svém usnesení k nouzovému stavu uvedla, že od 5. října se zakazují „koncerty, divadelní představení a jiná umělecká představení a slavnosti, při kterých se převážně zpívá, včetně zkoušek”.

Mobilní tým objížděl voliče v izolaci či karanténě. Jednoho nezastihl

Krajské volby

20:59 - Majitelé restaurací a jejich personál v Paříži demonstrovali před svými podniky bušením do hrnců a pánví. Naléhali tak na vládu, aby nezpřísňovala omezení zaměřená na zpomalení šíření koronaviru. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se restauratéři obávají dalšího zavírání a následného možného krachu. Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran ve čtvrtek varoval, že v oblasti Paříže se epidemická situace zhoršila natolik, že od pondělí hrozí další zpřísnění restrikcí, mimo jiné by mohly být nuceny zavřít restaurace a bary.

19:04 - Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden měl negativní test na koronavirus.

Trump má zatím mírné příznaky. Patří ale do rizikové skupiny, varují experti

Koronavirus

19:03 - S nákazou koronavirem se v Praze potýká podle hygieniků 112 škol. Pozitivních bylo k dnešku 136 žáků a 69 pedagogů, v karanténě je víc než 1000 lidí.

18:31 - Demokratickému kandidátovi na prezidenta USA Joeovi Bidenovi i jeho ženě Jill vyšel negativní test na koronavirus. Podle Reuters to řekl jejich lékař.

18:36 - Z hlediska vývoje nákazy si podle sedmidenní statistiky dál nejhůř vede okres Uherské Hradiště (za týden 353 případů na 100 tisíc obyvatel, přičemž ve čtvrtek ráno to bylo 257 případů a v úterý 219).

Problémové je také Benešovsko (270), Pelhřimovsko (245) či Náchodsko (227). Nad hranicí 200 případů jsou opět Praha a Praha-západ, kde přitom v minulých dnech došlo k jistému zlepšení. Vyplývá to z mapy na webu ministerstva zdravotnictví.

Foto: mzcr.cz

Vývoj nákazy v okresech

18:21 - Za pátek přibylo v Česku do večera 1759 nakažených, vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Hospitalizovaných je 1134 lidí, za den jich přibylo více než sto. Počet úmrtí nakažených se zvýšil na 699, ve statistice přibylo 21 nových případů.

18:17 - V Praze přibylo za 24 hodin 839 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší nárůst od začátku epidemie. Dosavadní denní maximum bylo 601 případů.

18:04 - Příští týden očekává slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí denně přes tisíc pozitivních případů nového druhu koronaviru.

Slovensko očekává přes tisíc infikovaných denně

Koronavirus

17:09 - Velká pardubická se letos uskuteční, i když bude bez diváků. Pořadatelé slavného dostihu našli cestu, jak vyhovět současným vládním opatřením proti šíření nemoci covid-19, a v neděli 11. října bude Theophilos obhajovat titul.

16:55 - Slovensko čeká příští týden další růst počtu infikovaných, hygienici podle ministra zdravotnictví dokážou dohledávat kontakty nakažených s opožděním.

Ministerstvo zveřejní data o covidu a strategii, jak postupovat dál

Domácí

16:52 - Úřady práce kvůli covidu mění úřední hodiny. Úterý a čtvrtky budou jen pro objednané klienty. Lidé by měli s ÚP co nejvíce komunikovat elektronicky.

15:59 - Americký prezident Donald Trump po pozitivním testu na koronavirus vykazuje mírné symptomy covidu-19 podobné nachlazení, píše list The New York Times.

15:34 - Počet případů nákazy koronavirem stoupá také ve Spojených arabských emirátech. Tamější ministerstvo zdravotnictví v pátek uvedlo, že v zemi přibylo 1181 potvrzených případů. Od počátku pandemie se tak nakazilo 96 tisíc lidí a 424 infekci podlehlo.

Život se do normálu hned tak nevrátí ani s vakcínou, varují britští vědci

Koronavirus

15:20 - Madrid a devět okolních měst od pátečních 22:00 vstoupí kvůli špatné epidemické situaci do uzávěry, oznámil regionální šéf zdravotnictví.

14:26 - V Dánsku v příštích týdnech utratí zhruba milion norků. V chovech těchto zvířat byl zaznamenán výskyt koronaviru. Dánsko přitom patří k největším kožešinovým chovatelům norků na světě.

14:20 - Zatímco americký prezident Donald Trump i jeho manželka měli pozitivní test na koronavirus, viceprezident Mike Pence byl testován s negativním výsledkem.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Viceprezident USA Mike Pence

13:55 - V Rakousku během 24 hodin stoupl počet potvrzených případů nákazy o 688, z nichž 266 připadá na Vídeň. Poprvé od května stoupl trojnásobně počet pacientů na jednotkách intenzivní péče. V nemocnicích je 473 nakažených a stovka z nich je na JIP.

12:40 -  V Římě a v sousední oblasti Lazio bude povinné nosit venku roušky, uvedla místní správa. Ve čtvrtek bylo v Itálii poprvé od konce dubna zaregistrováno více než 2000 nově nakažených. Už nyní se musejí roušky nosit venku Kampánii a Neapoli a nejen v uzavřených veřejných prostorách,  jako jsou obchody a kina.

Patnáctiletá Slovenka zemřela na koronavirus

Koronavirus

12:35 - Tunisko zaznamenalo rekordní počet 1308 nových případů nákazy koronavirem, uvedlo místní ministerstvo zdravotnictví v pátek. Vláda v pobřežních oblastech Súsy a Monastiru zavede zákaz nočního vycházení, protože hrozí nedostatek lůžek na JIP. V zemi už počet nakažených překročil 20 000, zatímco před otevřením hranic  27. července to bylo jen tisíc. Zemřelo zatím 271 nakažených.

12:29 - Italská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla kvůli pandemii v porovnání s předchozími třemi měsíci o rekordních 13 procent. Ve své zpřesněné zprávě to dnes oznámil italský statistický úřad ISTAT. Meziročně se pak hrubý domácí produkt (HDP) vlivem plošné karantény snížil o 18 procent. I to je víc, než činily odhady.

11:51 -  V Polsku přibyl za den rekordní počet 2292 nových případů nákazy virem Sars-CoV-2, což pořád méně než v čtyřikrát menší ČR. V Polsku se už nakazilo 95 773 lidí, z nichž 2570 zemřelo. Za den vzrostl počet obětí o 27.

Jeden z příznaků covidu využívají mladí pro pobavení

Koktejl

10:12 - V Rusku přibylo za 24 hodin 9412 nových případů nákazy koronavirem. "Je to poprvé od 1. června co počet nakažených za den převýšil 9000," uvedla agentura TASS s odvoláním na operativní štáb. V zemi se nakazilo koronavirem už 1 194 643 lidí, aktuálně nakažených je 203 270. Zemřelo 21 077 nakažených, za den stoupl počet obětí o 186.

10:15 - Na Slovensku zaznamenali za čtvrtek 679 nových potvrzených případů nákazy koronavirem, o šest se zvýšil počet obětí. Od počátku pandemie bylo v zemi dosud nakažených 11 617 lidí a zemřelo 54 lidí.

9:42 - Na Ukrajině přibylo za 24 hodin rekordních 4633 nových případů nákazy koronavirem. Předchozí rekord 4069 případů  oznámila národní bezpečnostní rada ve čtvrtek. Na přelomu září a října vzrostly denní přírůstky infekcí nad 4000, což vedlo vládu k prodloužení opatření proti nákaze do konce října. Od začátku pandemie se v zemi nakazilo celkem 217 661 lidí, z čehož 4261 nákaze podlehlo. za den přibylo 68 obětí.

9:38 - Krajská hygienická stanice ve Zlínském kraji nařídila mimořádným opatřením uzavření středních škol, základních uměleckých škol i jazykových škol s právem státní jazykové zkoušky, a to od nadcházejícího pondělí do 18. října. Zavřená budou i střediska volného času.

9:02 - V Maďarsku zaznamenali za čtvrtek rekordních 1322 nových potvrzených případů nákazy koronavirem  a 17 lidí zemřelo. Od počátku pandemie se v zemi nakazilo 28 631 lidí a infekci podlehlo 798 lidí.

9:00 - Melania Trumpová, manželka amerického prezidenta napsala v pátek na Twitter, že se oběma daří dobře. „Stejně jako mnoho dalších Američanů jsme s prezidentem v karanténě po pozitivním testu na koronavirus. Jsme v pořádku, jen jsme zrušili všechny závazky, které jsme měli pro nadcházející dny,“ napsala Trumpová na Twitteru. „Postarejte se, prosím, o sebe. Společně to všichni zvládneme,“ dodala.

Foto: Carlos Barria, Reuters

První dáma USA Melania Trumpová

8:48 - mRNA vakcína proti koronaviru  od firmy Moderna nebude pro očkování veřejnosti k dispozici dříve než na jaře příštího roku. Uvedl to její ředitel Stephane Bancel pro list The Financial Times. K nouzovému využití pro zdravotníky a jiné ohrožené skupiny by mohla být k dispozici po 25. listopadu. Moderna je jednou ze čtyř amerických firem, jejíž vakcíny vstoupily do třetí fáze klinických testů.

8:41- V Indii přibylo za  posledních 24 hodin přibylo 81.484 případů nákazy koronavirem. Celkem se v Indii virem SARS-CoV-2 nakazilo 6,39 milionu lidí. Během září  se v Indii nakazilo zhruba 2,5 milionu osob. Indie je co do počtu případů druhou nejpostiženější zemí světa po USA s 7,27 miliony nakažených

Paříži hrozí uzavření restaurací

Koronavirus

7:39 - V Německu přibylo za čtvrtek 2 673 potvrzených případů koronavirové nákazy. V zemi se podle Institutu Roberta Kocha celkem nakazilo už 294 395 lidí, z nichž 9528 zemřelo. V čtvrtek stoupl počet obětí o osm. Čísla jsou nižší než v osmkrát menší České republice.

7:13 - Koronavirem se nakazil i americký prezident Donald Trump. [celá zpráva]

6:20  - Jeden z nejstarších hudebních klubů podniků v jihokorejském hlavním městě o ukončil provoz kvůli pandemii koronaviru. Klub Myoung Wol Gwan (MWG) byl založen v roce 1994 a tehdy byl slavný, protože v Soulu nebylo moc dalších alternativních klubů. Klub pro 200 lidí se nacházel ve čtvrti Hongde, proslavené nočním životem. V poslední dekádě čelil konkurenci dalších klubů a pandemie koronaviru, kvůli které musely noční podniky v Soulu od května několikrát přerušit provoz, mu dal poslední ránu.

5:55- Ve čtvrtek stoupl počet potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 v České republice o rekordních 3493 nakažených. Denní nárůst podruhé přesáhl tři tisícovky, tato hranice padla 17. září, kdy hygienici zaznamenali 3126 případů koronaviru. Hranice 2000 potvrzených případů za den byla dosud překonána desetkrát, naposledy ve středu. Aktuálně je v ČR 39 391 infikovaných, uzdravených je 34 186. Celkem se nákaza v zemi potvrdila už u 74 255 lidí, z nichž 678 zemřelo. Během čtvrtka stoupl počet obětí o dvanáct. Za poslední týden neklesl denní počet obětí pod deset.

V nemocnicích leží podle údajů ze středečního večera 1028 lidí s covidem-19. Ve vážném stavu je 198 hospitalizovaných. Podíl nakažených, kteří skončili v nemocnici, nacelkovém počtu aktuálně nemocných je ke středě zhruba 2,8 procenta. Nakažených je mezi testovanými podle posledního známého údaje ze středy téměř 15 procent, za rizikové se považuje číslo nad pět procent.

Nejpostiženější je Uherskohradišťsko, kde za poslední týden připadá na 100 0000 obyvatel přes 276 případů koronaviru. Na Benešovsku je to 245, v okrese Náchodsku 220 a na Pelhřimovsku 210. V ostatních okresech včetně Prahy je připadá na 100 000 lidí méně než dvě stovky případů za poslední týden.

5:48 - Americký prezident Donald Trump se spolu s manželkou Melanií uchýlil do karantény. Oznámil to na Twitteru poté, co se nákaza koronavirem potvrdila u jeho blízké poradkyně Hope Hicksové. V izolaci by měli oba zůstat nejméně do okamžiku, kdy dostanou výsledky testů na virus SARS-CoV-2.

Hope Hicksová dostala pozitivní výsledek testu ve čtvrtek. V úterý letěla s prezidentem na palubě speciálu na předvolební debatu do Clevelandu a ve středu vrtulníkem na mítink do Minnesoty. Podle AP začala Hicksová mírné příznaky nemoci covid-19 pociťovat při návratu z Minnesoty.

5:42 - V Indii se počet obětí koronaviru blíží sto tisícům, už je jich 98 678. Více mrtvých evidují jen v Brazílii (143 952) a v nejvíce postižených Spojených státech amerických (207 651)

Reklama

Výběr článků

Načítám