Hlavní obsah

Život se do normálu hned tak nevrátí ani s vakcínou, varují britští vědci

– Londýn
Novinky, Alex Švamberk

I kdyby byla už na jaře k dispozici účinná vakcína proti nemoci covid-19, život se hned tak k normálu nevrátí, upozorňuje zpráva britské Královské společnosti, o níž ve čtvrtek informuje stanice BBC. Upozorňuje, že je třeba realisticky přistupovat k tom, co vakcína umožní a kdy. Podle vědců by bylo možné opatření uvolnit rok po uvedení očkovací látky.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Testovaná vakcína na covid-19

Článek

K uvedení vakcíny se upínají odborníci i vlády většiny zemí světa a považují ji za světlo na konci tunelu. Zatím přitom není jasné, jak bude očkovací látka působit a na jak dlouho. Ani u lidí, kteří nemoc covid-19 prodělali, není jasné, na jak dlouho jim protilátky vydrží.

„Vakcína nabízí velkou naději, že by mohla ukončit pandemii, ale my víme, že historie vývoje vakcín je plná selhání,“ uvedla lékařka Fiona Culleyová z Národního institutu pro srdce a plíce na londýnské Královské univerzitě.

Očkování půjde pomalu

Královská společnost varuje, že zavádění vakcíny potrvá. „Dokonce i tehdy, když je vakcína dostupná, neznamená to, že bude do měsíce každý očkovaný. Mluvíme o šesti, možná devíti měsících nebo i roce,“ řekl profesor Nilay Shah který stojí v čele katedry chemického inženýrství na Královské univerzitě. „Není to tak, že by se v březnu vrátil náhle život do normálu,“ dodal.

Zpráva také upozorňuje, že při vývoji vakcíny zůstává stále ještě mnoho nevyřešených problémů. Například tzv. RNA vakcíny, které využívají části genetické informace viru, se ještě nikdy nevyráběly hromadně. Tzv. mRNA vakcíny zase ještě nikdy nebyly schválené pro použití.

Je tu i otázka skladování, některé vakcíny vyžadují uchovávání při teplotě -80 °C. Jde i o dostatečný počet surovin jak pro výrobu očkovací látky, tak na ampulky.

Profesor Shah odhadl, že očkování by muselo probíhat desetkrát rychleji než u chřipky, což by jen v Británii vyžadovalo mít 30 000 vyškolených pracovníků. Obává se, jestli se o tom všem dost přemýšlelo.

Distribuce vakcíny proti koronaviru by vyžadovala 8000 Boeingů 747

Koronavirus

Problémy shrnul šéf imunologie na Královské univerzitě Charles Brown: „Prostě nevíme, kdy bude dostupná účinná vakcína, jak bude efektivní a samozřejmě, což je klíčové, jak rychle bude moci být distribuovaná. Budeme proto muset některá opatření uvolňovat postupně.“

Komplikací může být také to, že nebude muset stačit jedna dávka. Jasné ani není, jestli bude vakcína účinná i u seniorů se stárnoucím imunitním systémem. Jasné také není, na jak dlouhou ochranu poskytne.

Otázkou také zůstává, kolik lidí vůbec bude ochotno nechat se očkovat vakcínou, která podle mínění mnohých vznikala ve spěchu.

Vakcína proti koronaviru od Moderny zvýšila hladinu protilátek, jde do finální fáze testů

Koronavirus

V současné době se podle BBC vyvíjí přes dvě stovky různých očkovacích látek, ale jen desítky se dostaly do závěrečné třetí fáze klinických zkoušek, které mají potvrdit jak účinnost, tak odhalit i všechny vzácně se vyskytující vedlejší účinky, aby byly maximálně bezpečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám