Hlavní obsah

Trump má zatím mírné příznaky. Patří ale do rizikové skupiny, varují experti

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump má mírné příznaky koronaviru. Je pozitivně naladěn a podle personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse je velmi energický. Všeobecně tak kolem prezidenta panuje optimistická nálada, že se z nemoci covid-19 brzy zotaví.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Mírné příznaky má i Trumpova manželka Melania. „Cítím se dobře a věřím, že se brzy uzdravím,“ uvedla na twitterovém účtu.

Trump před oznámením, že má koronavirus, rozhazoval kšiltovky voličům

Koronavirus

Právě na této sociální platformě Donald Trump ve čtvrtek večer prozradil, že byl pozitivně testovaný na koronavirus, kterým se zřejmě nakazil od jedné ze svých poradkyň Hope Hicksové. Zdravotní problémy teprve 31leté bývalé ředitelky komunikace Bílého domu jsou však vážnější. „Na rozdíl od Trumpa vykazuje symptomy a je skutečně nemocná,“ uvedla stanice ABC News.

Testy na koronavirus podstoupili také nejbližší spolupracovníci Trumpa i jeho rodina, včetně 14letého syna Barrona. O všech vyšly negativně. „Očekávám však, že pozitivní test vyjde více lidem z Bílého domu,“ uvedl Meadows. Doplnil, že lékaři nyní pravidelně monitorují prezidentův stav.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Trumpův tiskový tajemník Dan Scavino, Trumpův asisten Nicholas Luna, poradci Jared Kushner a Stephen Miller a poradkyně Hope Hicksová jdou k vrtulníku

Americký prezident totiž patří mezi rizikové pacienty, vzhledem ke svému věku (74) i nadváze. Právě tyto dva faktory mohou sehrát důležitou roli. Lidé ve věku 65 až 74 let končí podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí s koronavirem sedmkrát častěji v nemocnici než lidé ve věku 18 až 29 let.

Proti Trumpovi také hovoří jeho nadváha. „Ta snižuje imunitu těla. Jinými slovy tělo nedokáže tak dobře reagovat na vakcíny a ani na infekce,“ vysvětlil pro NBC News specialista na infekční choroby Gregory Poland.

Trump dlouhodobě užívá léky rosuvastatin (na cholesterol), finasterid (na prostatu) a aspirin.

Na koronavirus dosud žádná vakcína neexistuje, pomoci může experimentální lék remdesivir či darování plazmy od lidí, kteří mají proti koronaviru v těle vytvořené protilátky. Už v květnu bral Trump preventivně antimalarikum hydroxychlorochin. Jeho účinnost na nemoc covid-19 dosud nebyla prokázána a kvůli vedlejším účinkům, zejména neobvyklému srdečnímu rytmu, před ním varovala i Světová zdravotnická organizace.

Nakažená Trumpova poradkyně poslala Trumpa do karantény

Amerika

Trump v minulosti dlouhodobě koronavirus zlehčoval. V drtivé většině případů odmítal nosit roušku. Několik dalších dnů bude muset strávit v izolaci, což by mohlo ovlivnit jeho předvolební kampaň, která před prezidentskými volbami (3. listopadu) právě vrcholí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám