Hlavní obsah

Hospody a restaurace v Rakousku otevřou 15. května. V Česku to vláda nechce dovolit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

V Rakousku se 15. května znovu otevřou restaurace uzavřené v polovině března kvůli šíření koronaviru. Na tiskové konferenci to v úterý oznámil kancléř Sebastian Kurz. Zároveň potvrdil, že od 1. května budou otevřené všechny obchody i nákupní centra. V Česku je znovuotevření restaurací v plánu až na 8. června s tím, že zahrádky budou moci hostinští otevřít 25. května.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tolik svobody, kolik bude možno, a tolik omezení, kolik bude nutno,” popsal kancléř Kurz heslo, kterým se v příštích týdnech hodlá v boji s koronavirem jeho vláda řídit.

Vzhledem k příznivému epidemickému vývoji v zemi se bude podle něj Rakousko držet dříve avizovaného plánu uvolňování opatření.

Už od minulého úterý mají v Rakousku kromě potravin a lékáren otevřeno i obchody s prodejní plochou do 400 metrů čtverečních. Podle Kurze se k nim 1. května připojí všechny zbylé obchody včetně nákupních center. Zákazníky uvítají také kadeřníci, maséři či pedikéři.

Potvrzení o bezinfekčnosti Rakušané na hranicích zatím moc nevyžadují

Koronavirus

Zavíračka už ve 23 hodin

Od 15. května budou moci zase fungovat i restaurace, které musely zavřít 17. března. Zatím ale budou mít jen omezenou otevírací dobu, která bude končit ve 23:00.

Povolené budou od poloviny května i bohoslužby. Už od 4. května se do škol vrátí žáci ze závěrečných ročníků středních škol, od poloviny května je budou postupně následovat i další školáci.

V Česku ve dvou vlnách

V Česku mají být od 25. května otevřené restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky s prodejem přes výdejní okénko a v rámci venkovních zahrádek.

O čtrnáct dní později, tedy 8. června, by měly být otevřené již také vnitřní prostory restaurací, hospod, bufetů, kaváren, vinoték i pivoték. Spolu s tím budou zpřístupněny také hotely, taxislužby nebo divadla.

Farmářské trhy opět ožívají, jsou ale trochu jiné než dřív

Koronavirus

Počet nově nakažených klesá

V Rakousku v posledních dnech klesá počet lidí nově nakažených koronavirem. Do úterý se jím od počátku epidemie v zemi infikovalo 14 873 lidí. Ve srovnání s pondělními daty je to ale jen o 78 více. S koronavirem v Rakousku zemřelo celkem 491 lidí. V pondělí to bylo ještě 470.

Z celkových téměř 15 000 infikovaných v Rakousku se už téměř 11 000 lidí uzdravilo. Nemocných je tedy v současnosti podle statistik 3411 lidí. V nemocnicích jich je 756, z toho 196 na jednotkách intenzivní péče.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Reklama

Výběr článků

Načítám