Hlavní obsah

Farmářské trhy opět ožívají, jsou ale trochu jiné než dřív

Právo, Stanislav Ptáčník, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Farmářské trhy se v pondělí po více než měsíční pauze znovu otevírají, jsou ale trochu jiné, než na jaké byli zákazníci zvyklí před zákazem vyhlášeným kvůli riziku šíření koronaviru. Trhovci musí mít větší rozestupy a také ochutnávky jsou zapovězeny.

Tržnice v Olomouci po nucené pauze opět ožilaVideo: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

Někde trhy spustili hned v první možný den. Třeba na tržnici poblíž centra Olomouce mohli zájemci v pondělí ráno pořídit sadbu nebo květiny. Trhovců tu ale byla odhadem jen asi čtvrtina proti tomu, na co byli lidé zvyklí. Na některé se nedostalo kvůli nařízeným rozestupům, které mezi sebou musí mít.

„Nám se to naštěstí nestalo. Naše místo zrušeno nebylo, takže můžeme prodávat,“ řekla Právu u jednoho ze stánků Klára Doleželová z Dubu nad Moravou na Přerovsku.

„Jsme rádi, že se to už konečně uvolnilo. Kdyby ten zákaz trval delší dobu, asi by to byl problém, i když jsme se to snažili řešit prodejem přísad před domem,“ doplnila zahradnice s tím, že největší zájem zákazníků je o hlávkový salát a kedlubny.

„Něco málo se nám už podařilo prodat jiným způsobem, ale i tak už hrozilo, že část přísady přijde vniveč. Byla by to škoda vynaložené námahy i peněz,“ doplnila další trhovkyně.

Trhy se mohou otevřít s podmínkou, že stánky budou dál od sebe a že pro návštěvníky budou k dispozici jednorázové rukavice a dezinfekce. Zrušené jsou doprovodné programy a ochutnávky.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Uzavření trhů jsme od začátku vnímali jako špatný krok. Pokud stát nechá otevřené prodejny potravin a zakáže farmářské trhy, je tím významná skupina producentů, především malých rodinných farem, diskriminována,“ řekl Právu Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť ČR, která za opětovné povolení trhů lobbovala u vlády i ministrů.

Asociace u úřadů argumentovala mimo jiné tím, že prodej potravin pod širým nebem je méně rizikový, a také tím, že ve většině okolních zemí, například v Německu či Rakousku, farmářské trhy zůstaly otevřené.

„Trhy se samozřejmě budou konat v omezeném režimu za přísných hygienických podmínek,“ dodal Sedláček. Za dodržování hygienických pravidel však podle něj vždy odpovídá provozovatel.

Farmáři v USA likvidují úrodu, nemají odbyt a sklízet se jim nevyplatí

Koronavirus

Otevření farmářských trhů vítají farmáři, pěstitelé zeleniny, ovoce, ale i majitelé malých pekařství či řeznictví. V první fázi mohou prodejci nabízet především základní potraviny, tedy pekárenské, masné a uzenářské výrobky, vejce a čerstvé ryby, uskladněné ovoce, především jablka, kořenovou zeleninu a brambory, mléčné výrobky a také čerstvé saláty, ředkvičky, pažitku, bylinky či špenát.

Jedním z prodejců na trzích je i Radka Šťastná, pěstitelka zeleniny z Tišic na Mělnicku. Už deset let rodina Šťastných prodává hlavně o sobotách v Praze, nejčastěji na Náplavce a na Heřmaňáku. „Otevření trhů určitě vítáme, už se těšíme. Přivezeme první letošní saláty, pažitku, ředkvičky a také nějaké bylinky,“ řekla Právu.

Rodinná farma hospodaří na 15 hektarech pod závlahou, specializuje se na pěstování salátů a bylinek. „Snažíme se stále nabízet nějaké novinky. Letos je to nová odrůda salátu salanova, vhodná pro přípravu rychlých salátů. Po odříznutí kořene se sám rozpadne na menší dílky a není ani třeba jej trhat či krájet,“ svěřila se. Jenom té „sahary“ bylo podle ní v poslední době příliš, uvítala by, kdyby konečně pořádně sprchlo. Voda se i pro zelináře stává vzácností.

Hobbymarkety praskaly ve švech, lidé chtějí doma kutit

Ekonomika

V Praze tento týden nakoupí lidé potraviny, zeleninu či ovoce na řadě míst. V Plzni první farmářský trh proběhne na náměstí Republiky v sobotu. „Bude tam okolo 30 prodejců místo obvyklých šedesáti, zvětšíme rozestupy,“ řekl Právu za pořadatele Tomáš Popp. Zájem o prodej je podle něj velký. Trhy netrpělivě vyhlížejí i prodejci sazenic, jimž hrozilo, že své výpěstky nebudou mít komu prodat, a také řada zákazníků.

„Už jsem se nemohla dočkat, až se tu trhovci opět objeví. Venku mám na zahradě zatím jen zasazený hrášek, ale potřebovala jsem koupit okurky, salát, papriky a rajčata do skleníku,“ svěřila se Právu na olomoucké tržnici Marie Malá z okrajové části hanácké metropole.

„Koupil jsem malé cibulky, zelí, libeček a taky kytky, co chtěla manželka,“ poznamenal Milan Koutný, který na olomouckou tržnici přijel až z Přerova.

Anketa

Souhlasíte s otevřením farmářských trhů?
Ano
82,6 %
Ne
17,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3506 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám