Hlavní obsah

Poslanci řešili pomoc pro kulturu, sport i odklad EET

Novinky, Klára Beranová, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý řešili odložení EET či více peněz pro sport. Během dne už schválili zvýšení bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) na 500 korun. K hlasování o dalších věcech se ale nedostali, schůzi přerušili a pokračovat budou zítra v 9. hodin ráno.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Online přenos skončil. Děkujeme za pozornost.

19:00 - Poslanci jednání Sněmovny pro dnešní den ukončili. Ke schvalování zákonů se tak dostanou nejdříve zítra. Pokračovat budou v 9. hodin.

18:30 - Poslanci jednání přerušili a otevřeli další bod, tentokrát novelu zákona o EET.

18:19 - Poslanci se ptají, jak opatření ministerstva kultury souvisí s koncem nouzového stavu. A zajímá je, co znamená, že se vláda usnesla na tom, že velké festivaly nebudou.

17:45 - Poslanci upozorňují na to, že se jedná o první změna zákona, která má pomoct právě kultuře. S návrhem opozice souhlasí.

17:18 - Týká se to podle něj až 50 letních festivalů.

17:17 - Další na řadě je právě změna zákona o kulturních akcích. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) navruje, aby lidé, kteří si už koupili lístek na velký letní festival, dostali poukázku a mohli ji využít až do října roku 2021.

Foto: ČTK

Lubomír Zaorálek

17:15 - Poslanci skončili debatu a jednání přerušili. K hlasování by se ale měli vrátit dnes, a to poté, co projednají body o podpoře letních festivalů, odložení působnosti EET nebo bonusu pro „eseróčka”.

17:08 - Podle Hniličky jde ale nyní o to, aby agentura mohla vůbec dotace vypsat a až poté se bude řešit konkrétní rozdělování peněz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Hnilička

16:45 - Poslanci se šéfa Národní sportovní agentury především ptají, jaká budou kritéria vyplácení peněz.

16:12 - Další návrh zákona se týká navýšení peněz pro sportovní agenturu, a to až o miliardu korun pro rok 2020. Ta nyní může sice vypisovat dotační tituly, ale nemůže peníze vyplácet. Ty vyplácí stále ještě ministerstvo školství.

Podle šéfa agentury Milana Hniličky (ANO) se sportovní kluby kvůli koronaviru dostaly do těžkých situací a potřebují finanční podporu co nejdříve.

16:00 - Sněmovna schválila zvýšení bonusu pro OSVČ pouze na hranici 500 korun denně. Koaliční poslanci z řad ANO a ČSSD odmítli podpořit zvýšení navrhované Senátem. 

Sněmovna odmítla zvýšit bonus pro OSVČ. Do 8. června dostanou 500 korun denně

Domácí

15:39 - Senátoři navrhli také, aby se bonus vztahoval i na ty, kteří k OSVČ jsou i zaměstnaní a nevydělají si víc než 10 tisíc měsíčně nebo na pěstouny nebo pečovatele. Schillerová je ale proti.

15:33 - Zákonodárci začínají projednávat senátní vratku, která se týká bonusu pro OSVČ. Senát navrhl, aby se částka zvýšila v květnu na 700 korun denně, v červnu pak na 900 korun. Původní návrh pak počítá s příspěvkem 500 korun denně.

Senátoři chtějí navýšit i rozšířit bonus pro OSVČ, novelu Schillerové vrátili do Sněmovny

Domácí

15:32 -  Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vyzval poslance, aby si minutou ticha připomněli Pražské povstání. „Zavražděno bylo tehdy kolem 3 tisíc lidí. Uctěme je nyní minutou ticha,” sdělil Vondráček.

15:15 - Poslanci začali hlasovat o pořadu schůze.

15:00 - „Podmínkou je, že lidé, na které se čerpají příspěvky, nesmí být ve výpovědi,” reagovala na kritiku ministryně.

14:58 - Debata se stočila ke tzv. kurzarbeitu. Opozice vyčítá vládě, že lidé dostávají peníze z programu pomalu. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) to zpomaluje kontrola, která je ale klíčová.

14:32 -  Slova se chopil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). „Dnes jsme ruské straně předali nótu s návrhem na zahájení konzultací v souladu s článkem 5 smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci s Ruskem. Jedná se o první formální návrh jednání tohoto druhu mezi oběma stranami, dosud o této možnosti ruská strana hovořila pouze v médiích,” oznámil Petříček.

Česko začne s Ruskem opatrně vyjednávat

Domácí

14:20 -  Na plénu vystupují poslanci a navrhují změny v pořadí schůze. TOP 09 například chce, aby se Sněmovna zabývala ruským vlivem v České republice. „Nejsme ruská gubernie,” sdělila šéfka strany Markéta Adamová Pekarová (TOP 09).

14:12 - Poslanci zatím debatují o tom, v jakém pořadí budou o jakých zákonech jednat.

14:00 - Začala schůze Sněmovny. Poslanci se sešli v maximálním počtu, což je 200 poslanců, aby projednali senátní vratku. Poté ale bude jednání pokračovat zase v omezeném počtu, a to z preventivních důvodů.

13:47 - ANO také podle Schillerové nepodpoří navýšení a rozšíření bonusu pro OSVČ, jak žádá Senát. „Nedává smysl, abychom na konci kompenzačního období zvedali a rozšiřovali bonus,” argumentovala ministryně.

13:40 - Následuje brífink vládního hnutí ANO. „Prioritou schůze je odložení EET do konce roku a zavedení kompenzačního bonusu pro s.r.o.,” sdělila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Pětistovku denně dostanou i eseróčka, schválila vláda

Ekonomika

13:32 - Podle něho je také prioritou, aby vláda vyřešila situaci ve školství. Měly by být například představené přesné termíny maturitních nebo přijímacích zkouškách.

13:25 - Fiala následně ale zkritizoval, že vláda dostatečně nespolupracuje s opozicí. „Zbytečně ztrácíme čas. Kdyby vláda poslouchala opozici a vedla dialog, tak jsme se tomu mohli vyhnout. Navrhovali jsme například pozastavení EET nebo kompenzaci nájmů,” sdělil.

Foto: ČTK

Petr Fiala

13:20 -  Také ODS podporuje, že vláda přerušila projednání novely o ochraně veřejného zdraví. „Pozitivní je, že vláda nepřišla s návrhem na posílení pravomocí pro ministra zdravotnictví,” sdělil předseda ODS Petr Fiala.

13:00 - Následuje tisková konference Pirátů. „Jsme rádi, že byl návrh zákona o ochraně veřejného zdraví stažen,” sdělil na úvod Jakub Michálek (Piráti).

12:52 - Další prodlužování nouzového stavu už podle SPD není nutné. V otázce novely posilující pravomoci ministerstva zdravotnictví hnutí kritizuje vládu za nejednotnost a koncepční chaos.

12:35 - Komunisté nechtějí podpořit ústavní zákon posilující pravomoci ministerstva zdravotnictví. S jejich podporou ale kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) vládne. Jejich hlasy jsou proto klíčové.

Vláda stále neví, co po konci nouzového stavu. Vojtěch by chtěl celostátní stav pandemie

Domácí

12:15 - Podle Chvojky je možné, že bude vláda žádat ještě o prodloužení nouzového stavu, a to o jeden nebo dva týdny. Stát by se tak mohlo za předpokladu, že by se zhoršila epidemiologická situace a že by vláda do 17. května nedokázala vyřešit, jak by po konci nouzového stavu postupovala.

12:09 - Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) následně představil novelu zákona, díky které by organizátoři zrušených kulturních akcí nemuseli vracet peníze. Místo toho by mohli dávat vouchery.

Festivaly letos určitě nebudou, oznámila vláda

Domácí

12:02 - Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka potvrdil, že sociální demokraté podpoří původní verzi bonusu pro OSVČ. Ten počítá s tím, že budou drobní podnikatelé pobírat 500 korun denně až do 8. června.

11:45 - Lidovci podle předsedy Mariana Jurečky podpoří příspěvek pro s. r. o. i odložení EET do konce roku 2020.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka před povinností nosit roušku.

11:35 - Podle Pekarové také není ideální, aby se měnil ústavní zákon místo zákona o ochraně veřejného zdraví. „Nevybrali úplně šťastný postup, ale rozšíření pravomocí ministra zdravotnictví jsme také nepodporovali,“ dodala předsedkyně TOP 09.

11:27 - Podle T0P 09 také nemá být předseda KSČM Vojtěch Filip kvůli svým výrokům ohledně Ruska ve vedení Sněmovny. Sbírá proto podpisy pro jednání o jeho odvolání.

11:20 - TOP 09 chce řešit na schůzi vměšování Ruska do záležitostí České republiky. „Komunálním politikům vyhrožují ruští ministři. Přesto ale vláda mlčí. Místo toho by měla zaujmout jasné stanovisko vůči postupu Ruské federace,“ sdělila šéfka strany Markéta Adamová Pekarová (TOP 09).

Filip by měl odstoupit z čela Sněmovny, vyzývá TOP 09

Domácí

11:13 - Vláda chce totiž novelizovat ústavní zákon o bezpečnosti. Podle starostů ale bude obtížné, aby se stihla změna schválit před 17. květnem.

11:02 - „Otázkou je, co bude dál. Chceme po vládě plán toho, co se bude dít po 17. květnu,“ dodal Rakušan. Tehdy má totiž skončit nouzový stav. Ministři přitom již dříve avizovali, že jeho prodloužení nechtějí.

Zvýšení pravomocí Vojtěcha se nekoná. ČSSD na to chce jít jinudy

Domácí

11:00 - Jako první začala tisková konference STAN.  Předseda strany Vít Rakušan poděkoval vládě, že přerušila projednání novely zákona o ochraně veřejného zdraví. „Vláda očividně dostala rozum,“ sdělil Rakušan.

Vážení čtenáři, on-line začal.

Bonus pro OSVČ, jehož prodloužení navrhla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) do 8. června, vrátili do Sněmovny senátoři. Chtějí, aby se denní příspěvek pro drobné podnikatele zvýšil z 500 korun na 700 korun za den v květnu a na 900 korun za den v červnu.

Aby vládní koalice Senát přehlasovala, musí pro původní verzi hlasovat alespoň 101 poslanců.

Senátoři chtějí navýšit i rozšířit bonus pro OSVČ, novelu Schillerové vrátili do Sněmovny

Domácí

Vláda chce také nově podporu i pro společnosti s ručním omezením. Ty by měly dostat od státu příspěvek ve výši 500 korun za den, a to za dobu od 12. března do 8. června. Celkově by tak mohla firma získat až 44 500 korun. Jedná se o obdobný příspěvek jako u OSVČ.

Pětistovku denně dostanou i eseróčka, schválila vláda

Ekonomika

Dále by se měli zákonodárci zabývat pozastavením elektronické evidence tržeb (EET) do konce roku 2020. Podle vládního návrhu by to mělo platit pro všechny čtyři vlny EET.

EET se odloží, rozhodla vláda

Ekonomika

V neposlední řadě by měli projednat poslanci také zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti.

Výběr článků

Načítám