Hlavní obsah

Sněmovna odmítla zvýšit bonus pro OSVČ. Do 8. června dostanou 500 korun denně

– Praha
Novinky, ber

Poslanci v úterý zamítli snahu Senátu, aby se příspěvek pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) poškozené protikoronavirovými opatřeními zvýšil z 500 na 700 korun za den v měsíci květnu a na 900 korun za den v červnu. Stejně tak nepodpořili, aby měli na příspěvek nárok také lidé pracující na dohodu nebo pěstouni. Novelu nyní dostane na stůl prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Návrh zákona vytváří druhé bonusové období, a to od 1. května do 8. června,” představila novelu dříve ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Stát bude vyplácet po celou dobu podnikatelům částku 500 korun za den. Celkově tak OSVČ dostanou dalších 19 500 korun.

„Nedává smysl, abychom na konci kompenzačního období zvedali a rozšiřovali bonus,” reagovala ministryně na senátní vratky. Ty poslanci i přes podporu opozičních stran zamítli.

Senátoři chtějí navýšit i rozšířit bonus pro OSVČ, novelu Schillerové vrátili do Sněmovny

Domácí

Kompenzační bonus z programu Pětadvacítka je určen podnikatelům, kteří kvůli koronaviru a následným vládním opatřením přišli o zisk. Doposud jim stát vyplatil 25 tisíc korun, a to za dobu od 12. března do 30. dubna.

Přes 10 miliard korun 

Nárok na podporu pak mají všechny OSVČ na hlavní i vedlejší poměr s výjimkou těch, kteří jsou zaměstnanci a podnikání je jejich vedlejší činnost. Na příspěvek dosáhnou i studenti do 26 let.

Pětistovku denně dostanou i eseróčka, schválila vláda

Ekonomika

O příspěvek pak musí podnikatelé zažádat na finančním úřadě. Ideálně by ale měli vyplnit elektronický formulář přes daňový portál. Peníze by jim pak měly podle ministryně přijít na účet během několika pracovních dní.

Přehledně: Do kdy máte nárok na bonus pro OSVČ a ošetřovné

Domácí

Podle Schillerové o příspěvek doposud požádalo více než 460 tisíc OSVČ, kterým stát vyplatil celkem přes 10 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám