Hlavní obsah

Senátoři chtějí navýšit i rozšířit bonus pro OSVČ, novelu Schillerové vrátili do Sněmovny

Novinky, Klára Beranová
Praha

Senátoři chtějí, aby se částka v rámci programu Pětadvacítka pro OSVČ, zvýšila v květnu na 700 korun denně, v červnu pak na 900 korun. Navrhují také, aby na ni měli nárok i lidé pracující takzvaně na dohodu a pěstouni. Novela zákona z pera ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), která prodlužuje dobu pro čerpání příspěvku do 8. června, se tak vrací zpět do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Návrh zákona vytváří druhé bonusové období, a to od 1. května do 8. června,” řekla na plénu v Senátu ve středu Schillerová. Vyplácet by tak měl stát po celou dobu podnikatelům částku 500 korun za den. Celkově by jim tak stát poskytl dalších 19 500 korun.

Senátoři ale zákon vrátili. Prošly totiž dva pozměňovací návrhy. První z pera senátora Zdeňka Nytry (ODS) zvyšuje částku, kterou má stát OSVČ vyplácet. Navrhl, aby OSVČ dostaly za měsíc květen 700 korun za den, v červnu by pak měly nárok na 900 korun za den.

Druhá úprava, kterou navrhli Tomáš Goláň (zvolen za SEN 21) a Martin Červíček (ODS), zase rozšiřuje okruh lidí, kteří na příspěvek dosáhnout. Nově by na něho měli mít nárok například  lidé pracující takzvaně na dohodu nebo pěstouni.

Od 12. března

Doposud byl příspěvek z programu Pětadvacítka vyplácen za období od 12. března do 30. dubna. Za toto období tak přišla podnikatelům na účet částka ve výši 25 tisíc korun.

Příspěvek pro OSVČ bude do 8. června, schválili poslanci

Domácí

„Kompenzační bonus je poskytován těm osobám samostatně výdělečně činným, jejichž podnikatelská činnost byla zcela nebo částečně znemožněna aktuálními podmínkami souvisejícími s koronavirem,” upřesnila Schillerová.

Nárok na příspěvek mají všechny OSVČ na hlavní i vedlejší poměr s výjimkou těch, kteří jsou zaměstnanci a podnikání je jejich vedlejší činnost. Na příspěvek dosáhnou i studenti do 26 let.

424 tisíc žádostí 

O příspěvek pak musí podnikatelé zažádat na finančním úřadě, ideálně by ale měli vyplnit elektronický formulář přes daňový portál. Peníze by jim pak měly podle ministryně přijít na účet během několika pracovních dní.

Schillerová: Kompenzaci dostalo 364 257 živnostníků, jde o 8,9 miliardy

Ekonomika

Podle Schillerové pak eviduje ministerstvo financí ke dni 27. dubna 424 000 žádostí. „Zatím jsme vyplatili částku 9,5 miliardy korun,” upřesnila Schillerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám