Hlavní obsah

Poslanci jednali 13 hodin. Schválili bonus pro OSVČ či schodek 300 miliard korun

Novinky, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu druhým dnem řešili zákony v souvislosti s koronavirem. Schválili například zvýšení schodku státního rozpočtu na 300 miliard korun nebo prodloužení bonusu pro OSVČ do 8. června. Novinky schůzi sledovaly v on-line přenosu.

Záznam: Jednání Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz/Novinky

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost.  

22:45 -  Poslanci novelu schválili. Jednalo se tak o poslední návrh zákona, který měli na této schůzi projednat. Následovat bude bod, v rámci kterého bude ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) informovat o zdravotních pomůckách. Poslanci ale ve středu nebudou již o ničem hlasovat.

Poslanci schválili navýšení schodku rozpočtu na 300 miliard

Domácí

22:33 - Hlasovat začali o navýšení schodku rozpočtu z 200 na 300 miliard korun.

22:13 - Zákonodárci novelu schválili.

Poslanci schválili záruky za úvěry 150 miliard korun

Domácí

21:59 - Poslanci novelu schválili.  Hlasovat budou nyní o zavedení státní záruky po malé a střední podnikatele v celkovém objemu 150 miliard korun.

Příspěvek pro OSVČ bude do 8. června, schválili poslanci

Domácí

21:20 - Zákonodárci začínají hlasovat o příspěvku pro OSVČ. Podnikatelé by ho mohli nově čerpat až do 8. června.

21:09 - Jako první hlasují o novele zákona, která navyšuje platby za státní pojištěnce. Poslanci novelu schválili. Platby státu za státní pojištěnce se tak od června zvýší o 500 korun měsíčně a od příštího roku o dalších 200 korun.

Platby za státní pojištěnce se zvýší, schválili poslanci

Domácí

21:00 - Poslanci ukončili jednání o státním rozpočtu a přesunuli se k hlasování.

20:00 - Jednání pokračuje debatou o navýšení schodku státního rozpočtu z 200 na 300 miliard pro rok 2020.

19:50 - Poslanci projednávání zákona přerušili a hlasovat o něm budou až po projednání dalších bodů později.

19:21 - Podle pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka by stát měl zveřejnit komu tyto garance poskytne. Jde podle něj prakticky o dotace a měla by být zachována transparentnost.

19:18 - Právě z programu COVID III by se mělo dostat i na Prahu.

19:07 - „Slíbili jste Praze 400 milionů a pak jste to neslnili. Pomoc mohla přijít mnohem dřív a nemuseli čekat na podporu až na COVID III. Mnozí hrají skutečně o dny a nevědí, jestli budou moci pokračovat ve svém podnikání,” uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Po úvěrech pro pražské podnikatele se zaprášilo za devět minut. Víc musí dát vláda, vzkázal Hřib

Domácí

19:00 - Opoziční poslanci z řad TOP 09 vyčítají ministru Havlíčkovi, že odsunuli podporu pro pražské podnikatele. Ta totiž jako bohatý region neměla nárok na peníze z předchozích programů.

18:55 - „Není možné pokračovat ve způsobu jako byl COVID I, COVID II a COVID Praha, ale musíme jít touto cestou,” uvedl ministr Karel Havlíček k projektu pod názvem COVID III. Záruka 150 miliard, kterou v pondělí schválila vláda, by měla vygenerovat úvěry v objemu až 600 miliard korun.

18:42 - Zákonodárci si odhlasovali, že budou ve středu jednat po 19. i po 21. hodině.

18:37 - Poslanci se vrhli na další novelu zákona, která počítá se zavedením státní záruky po malé a střední podnikatele v celkovém objemu 150 miliard korun. Stát tak chce umožnit podnikatelům, aby si vzali úvěr a on by jim na půjčky ručil až 90 procenty. Podnikatelé by si mohli brát půjčky u komerčních bank začátkem května.

18:30 - Schůze pokračuje.

18:16 - „Právě jsme si odhlasovali, že budeme v legislativní nouzi hlasovat něco, o čem se ale hlasovat vůbec nedá,” reagoval Zbyněk Stanjura (ODS). Členové dolní komory si tak raději vzali 15 minutovou pauzu.

18:15 - Poslanci si odhlasovali, že budou novelu projednávat ve stavu legislativní nouze. Jenže zjistili, že se jí vůbec zabývat nemohou. Návrh totiž upravuje novelu zákona, kterou dopoledne poslanci zamítli.

Vláda neměla ve Sněmovně 101 hlasů, chyběl i Hamáček

Domácí

18:13 - Zákonodárci přerušili projednávání. Zabývat se začali novelou o daňovém odpočtu. Ta počítá s tím, že by prodloužení lhůty pro vrácení nadměrných odpočtů u DPH z 30 na 45 dnů platilo až od ledna.

17:55 - Poslanci začali načítat své pozměňovací návrhy.

17:46 - Poslanec STAN Vít Rakušan vyzval ministryni Alenu Schillerovou (za ANO), aby příště podpořila opozici. Podle něho totiž opozice obdobný návrh předložila už před třemi týdny.

Foto: ČTK

Vít Rakušan

17:35 - Na plénu se střídají zástupci politických stran. Většina z nich prodloužení příspěvku podporuje. Opoziční poslanci ale žádají o rozšíření a navýšení příspěvku. ODS navrhuje například zvýšení příspěvku na 700 korun na den. Lidovci zase chtějí, aby na příspěvek dosáhli pendleři nebo lidé, kteří pracují na dohody.

17:13 - Na plénu vystoupil Miroslav Kalousek (TOP 09). „Ministerstvu financí je potřeba vyseknout poklonu. Program funguje, na rozdíl od jiných, opravdu hbitě,” řekl Kalousek. Navrhl také, aby stát přispěl podnikatelům na fixní náklady. Podle něho by měl uhradit alespoň část nájmu podnikatelům, kteří museli buď provozovny zcela zavřít, nebo alespoň omezit jejich provoz.

Opozice chce 30 tisíc pro OSVČ, 15 tisíc pro DPP a DPČ a proplacení nájmů pro podnikatele

Domácí

17:00 - „Navrhuji prodloužit dobu, kdy mohou podnikatelé čerpat příspěvek až do 8. června. Do té doby je očekáváno totiž ukončení klíčových opatření,” uvedla zákon ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

16:59 - Poslanci se vrhli na vládní návrh zákona, který prodlužuje podporu pro OSVČ až do 8. června.

Podpora pro OSVČ bude až do června, schválila vláda

Domácí

16:57 -  Zákonodárci přerušili jednání o novele zákona, která navyšuje platby za státní pojištěnce. Hlasovat o ní by měli, až projednají zbylé vládní novely zákonů ke koronaviru.

16:40  - Poslanec ODS Zbyněk Stanjura řekl, že strana zákon podpoří. Pozastavil se ale nad tím, proč se zákon zabývá i příštím rokem, když je projednáván ve stavu legislativní nouze. „Číslo pro letošní rok je správné, ale proč řešíme rok 2021,” tázal se Stanjura.

16:28 - Na plénu vystupují postupně jednotlivý zástupci politických stran. Většina z nich avizovala, že zákon podpoří. Někteří ale předloží pozměňovací návrhy.

16:14  - Navýšení plateb bude znamenat zvýšení výdajů rozpočtu pro letošní rok o 19 a pro příští rok o 53 miliard korun.

16:13 - Zákonodárci budou nejprve jednat o novele z pera ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Ten navrhuje navýšení plateb za státní pojištěnce, jimiž jsou například děti či důchodci. Od června by se pak odváděná částka zvýšila o 500 korun a od ledna příštího roku o dalších 200 korun.

Vláda odklepla navýšení plateb za státní pojištěnce

Domácí

15:55 - Poslanci projednali všechny senátní vratky. Pokračovat tak budou již v omezeném počtu..

15:51 - Sněmovna nepřehlasovala senátní veto návrhu souvisejícího s koronavirem. Lékaři ze zemí mimo EU bez potřebné aprobace pracovat v nemocnicích nebudou.

Koalice neměla 101 hlasů. Lékaři ze zemí mimo EU bez aprobací pomáhat nebudou

Domácí

15:38 - „S novelou se dělá větší haló, než doopravdy je. Zákon se schvaluje pouze na období nouzového stavu a tří měsíců po něm. Nevidím v tom problém. Rozhodně to nepovede ke zhoršení kvality českého zdravotnictví,” reagoval ministr Vojtěch.

Hamáček prodloužení nouzového stavu nakonec navrhne. Babiš je proti, ale chce diskutovat

Domácí

15:35 - Na plénu postupně vystupují poslanci, kteří novelu zákona kritizují. Nelíbí se jim, že lékaři nebudou mít dostatečné vzdělání a zkušenosti a nebudou umět česky.

15:17 -  Novelu hájila na plénu poslankyně ANO Věra Procházková, která je také povoláním lékařka. „Jde o lidi, kteří tu jsou delší dobu, a mluví perfektně česky,” reagovala na kritiku Procházková.

15:08 - Mezi prvními se k novele vyjádřil poslanec ODS Bohuslav Svoboda, povoláním lékař. „My tady pustíme lidi, o kterých ani nevíme, jestli mají kvalifikaci. Řekli jste, že mají odpovídající vzdělaní. Jak to ale zjišťujete, pane ministře,” tázal se Svoboda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ODS Bohuslav Svoboda před povinností nosit roušku.

14:53 - Další novela zákona je z pera ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Díky ní by mohli v nemocnicích pracovat kvůli koronavirové krizi lékaři ze zemí mimo Evropskou unii i bez předepsaných aprobačních zkoušek. Senát novelu vrátil minulý týden pro nadbytečnost.

14:50 - Poslanci odmítli návrh senátorů, aby stát ručil za 80 procent dlužného nájemného. Podnikatelé ale mohou žádat podle novely o odklad tří nájmů. 

14:42 - „Nezasahujeme rádi do soukromých práv. Legalizujeme ale to, co se již mnohdy děje. Podle nás je to efektivní řešení,” reagoval na kritiku ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).¨

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

14:30 - Schůze pokračuje. Zákonodárci pokračují v projednání novely zákona, která umožňuje odklad nájmů pro podnikatele.

13:00 - Poslanci přerušili schůzi Sněmovny, pokračovat bude ve 14:30.

12:55 - Slova se chopil poslanec ODS Zbyněk Stanjura, podle kterého zákon nic neřeší, a pouze tak přesouvá zodpovědnost na pronajímatele.

12:43 - Zákonodárci se vrhli na další senátní vratku. Jedná se o novelu zákona, která umožňuje odklad tří nájmů pro podnikatele. Senátoři navrhli, aby i v tomto případě ručil stát za 80 procent dlužného nájemného.

12:38 - Poslanci nakonec po hodinové diskuzi přehlasovali Senát, a stát tak nebude ručit za dlužné nájemné. Běžní nájemníci ale budou smět své pronajímatele žádat o odklad tří nájmů.

Žádná pomoc státu. Odložené nájemné budou muset lidé i podnikatelé zaplatit do konce roku

Domácí

12:05 - „Past to v žádném případě není,” vzkázala jí poslankyně Kateřina Valachová z ČSSD.

12:02 - „V zákoně je stanoveno, že se počítá uhrazený nájem za poslední tři měsíce. Z něho potom vzniká nárok na podporu. Jak to vyřešíte? Když lidé přestanou platit, nebude z čeho jim příspěvek na bydlení dát,” pokračovala Richterová.

11:58 - Slova se chopila Olga Richterová (Piráti). „Vím, že většina z vás věří, že zákon někomu pomůže. Pane premiére, návrh je ale past. Rozkolísá dávkový systém tak, že lidi z chudých, ohrožených rodin uvrhne ještě do větších problémů,” apelovala Richterová.

Foto: ČTK

Olga Richterová

11:50 - Markéta Adamová Pekarová (TOP 09) avizovala, že strana podpoří senátní verzi. Podle ní tak díky této změně nebude všechna odpovědnost ležet na pronajímateli.

11:45 - „Cílem zákona je ochránit nájemce v momentě, kdy selžou jiná opatření,” představila na plénu novelu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Jedná se primárně o případy, kdy nemůže být nájemné zaplaceno z kauce či ze státních příspěvků na bydlení.

Foto: ČTK

Klára Dostálová

11:35 - Zákonodárci se vrhli na další vratku ze Senátu. Ta umožňuje odklad nájmu pro běžné nájemníky až o tři měsíce. Senátoři navrhli, aby stát ručil za 80 procent dlužného nájemného.

ON-LINE: Stát by měl ručit za 80 procent dlužného nájemného, navrhuje Senát

Domácí

11:31 - Poslanci schválili novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti, kterou minulý týden zamítl Senát. Stát se tak bude smět více zadlužit, a to až do čtyř procent HDP. Zákon podpořilo 101 koaličních zákonodárců z ANO, ČSSD a KSČM.

Stát se může zadlužit, Sněmovna těsně přehlasovala Senát

Domácí

11:25 - „Paní ministryně straší lidí. Jediné, co můžeme dnes udělat, je zákon zamítnout,” reagoval poslanec ODS Zbyněk Stanjura.

11:16 - „Kde byste našli těch 150 miliard korun? Asi neseškrtáme důchody, nevyhodíme učitele a úředníky. Nebo škrtneme investice? Propustíme vojáky, policisty, celníky nebo hasiče? Pokud nechceme naše občany ještě více frustrovat, potřebujeme tuto novelu,” apelovala Schillerová.

Vláda neměla ve Sněmovně 101 hlasů, chyběl i Hamáček

Domácí

11:10 - Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se chopila slova a zopakovala, že pokud novela Sněmovnou neprojde, bude muset stát seškrtat výdaje, nebo zvýšit daně o 150 miliard korun.

10:55 - Argumenty Evy Zamrazilové hájil například poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

10:40 - Na plénu vystoupil také poslanec ODS Jan Skopeček. „Rozpočtová pravidla byla konstruována po ekonomické krizi, aby při další krizi nehrozilo, že se veřejné finance dostanou do neudržitelného stavu,” upozornil Skopeček.

Podle něho také bude větší zadlužení vést k tomu, že se nebudou smět zadlužit další generace. „I naše děti mohou potkat nepříznivé podmínky, které budou muset řešit například větším zadlužením,” argumentoval Skopeček.

10:30 - „Musíme mít deficit. Myslím, že by mohl být v této chvíli ještě masivnější. Vy ale navrhujete deficit i v době růstu, a to je naprostá rozpočtová nezodpovědnost,” kritizoval novelu Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Zvyšte letošní rozpočet ještě o 200 miliard korun. To podpořím, ale nezatěžujte nás nesmyslným strukturálním deficitem na příštích sedm let,” vyzval vládu Kalousek.

10:17 - Novelu obhajoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Modleme se, ať se z krize dostaneme. Musíme pro to ale něco dělat. Česká republika má nízké zadlužení, a jestli se na něco hodí, tak je to tohle. Když nedostaneme peníze do české ekonomiky, tak nám celá ekonomika umře,“ sdělil na plénu.

9:50 - Postupně vystupují na plénu opoziční poslanci, kteří varují před větším zadlužením České republiky.

9:37 - „Strukturální schodek dosáhl jedno procento HDP už v roce 2019, tedy dávno před koronavirovou krizí,” uvedla šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Vláda podle ní nešetřila peníze v době, kdy mohla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Zamrazilová před povinností nosit roušku.

9:35 - Opozice varuje především před tím, že zákon, který má mít vliv na českou ekonomiku následujících 7 let, by neměl být projednáván ve stavu legislativní nouze.

9:24 - Dosud byl střednědobým rozpočtovým cílem pro Českou republiku v letech 2020 až 2022 strukturální deficit jedno procento HDP. Předloni byl zůstatek státního rozpočtu v přebytku 0,4 procenta HDP. Novelou zákona vláda pro rok 2021 zvýšila strukturální deficit až na čtyři procenta HDP s tím, že každý následující rok by se měl schodek o 0,5 procenta snižovat, až by se opět v roce 2027 dostal pouze k procentnímu schodku HDP.

Stát se bude moct zadlužovat. Poslanci změnili zákon o rozpočtové odpovědnosti

Domácí

9:20 - Na jednání Sněmovny bude moct vystoupit i šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Jde o instituci, která vládě má radit a ta rozvolnění rozpočtové odpovědnosti nepodporuje.

9:18 - Ministryně financí Alena Schillerová ale zákon hájí s tím, že pokud se nezvýší možnost zadlužení, musel by stát zvýšit daně až o 150 miliard korun.

Daně rozhodně zvyšovat nebudeme, slíbila Schillerová

Ekonomika

„Oproti střednědobému výhledu by to znamenalo seškrtat výdaje alespoň o 150 miliard korun nebo o tuto částku zvýšit daně, oboje považuji za chybný krok a neměli bychom to připustit,“ uvedla Schillerová.

9:15 - Na programu je Senátem zamítnutý zákon. Jde o změnu pravidel rozpočtové odpovědnosti, která vládě umožní vyšší zadlužení.

9:12 - Ačkoliv zákon podpořili všichni přihlášení koaliční poslanci, tak nenašli potřebných 101 hlasů na přehlasování. Nehlasoval například šéf ČSSD Jan Hamáček. Na hlasování se můžete podívat zde.

Vláda neměla ve Sněmovně 101 hlasů, chyběl i Hamáček

Domácí

9:10 - Jako první se poslanci vrátili k hlasování o daňovém řádu, který vrátili senátoři. Lhůta pro vracení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty se neprodlouží. Pro schválení vládní novely daňového řádu chyběly ve Sněmovně hlasy.

9:00 - Jednání Poslanecké sněmovny začalo.

On-line začal.

Navýšení schodku rozpočtu na 300 miliard korun schválila vláda v pondělí. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) totiž stát přichází o příjmy a narůstají mu výdaje, a tudíž nebude dosavadní deficit 200 miliard stačit.

Schodek rozpočtu bude 300 miliard korun, schválila vláda

Domácí

Rozhodnout by měli poslanci také o prodloužení podpory pro OSVČ, a to až do 8. června. Nyní jim stát vyplácí jednorázový příspěvek ve výši 25 tisíc korun, a to za období od 12. března do 30. dubna. Podpora 500 korun na den by tak měla být až do doby, kdy skončí vládní nařízení.

Podpora pro OSVČ bude až do června, schválila vláda

Domácí

Kvůli schválení zákonů v souvislosti s koronavirem se poslanci od 24. března sešli již potřetí. První dvě setkání se konala pouze v omezeném počtu maximálně 102 poslanců.

Na středeční schůzi jsou ale přítomni všichni, tedy 200 zákonodárců. Rozhodovat totiž budou i o zákonech vrácených Senátem. Aby je mohli přehlasovat, potřebují zákonnou většinu 101 poslanců.

Senátoři vrátili například novelu zákona, která umožňuje odklad nájmu pro podnikatele i běžné nájemníky o tři měsíce. Chtějí změnu v tom, aby stát ručil za nájem z 80 procent.

Ošetřovné pro zaměstnance se zvýší na 80 procent, schválili poslanci

Domácí

Naposledy se poslanci sešli v úterý, kdy schválili navýšení ošetřovného pro zaměstnance, a to z 60 na 80 procent. Nově na podporu dosáhnou také lidé pracující na DPP a DPČ.

Výběr článků

Načítám