Hlavní obsah

Hamáček prodloužení nouzového stavu nakonec navrhne. Babiš je proti, ale chce diskutovat

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodloužení nouzového stavu je stále ve hře. Ačkoliv ještě v úterý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tvrdil, že prodloužení nebude navrhovat, protože to premiér Andrej Babiš (ANO) nechce, tak o den později je zase vše jinak. Hamáček návrh ve čtvrtek na vládě podá. Babiš podle něj chce o prodloužení diskutovat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Budu na vládě navrhovat prodloužení. Pan premiér mi dnes řekl, že o tom chce diskutovat, tak budeme diskutovat,” sdělil Novinkám Hamáček.

V podobném duchu se během dne vyjádřil i na Facebooku.

„Všichni by chtěli, aby to bylo rychle za námi. Mohli jsme pracovat, navštěvovat příbuzné, chodit do divadla, na koncerty nebo na fotbal. Já samozřejmě taky. Když jsem nyní navrhoval prodloužení nouzového stavu, věděl jsem, že na tom není nic populárního. Tušil jsem, že mi za to moc lidí nepoděkuje. Ale přesto si za návrhem stojím,” uvedl Hamáček.

Zrušením nouzového stavu, který je prozatím nařízen do 30. dubna, se podle něj věci nezjednoduší, ale naopak zkomplikují. Argumentuje třeba složitým nákupem zdravotnických prostředků.

Nicméně ještě v úterý večer Novinkám napsal, že nemá smysl prodloužení navrhovat, pokud si ho premiér nepřeje, což Babiš řekl krátce předtím.

Nouzový stav se prodlužovat nebude. Babiš to nechce a Hamáček mu ustoupí

Domácí

„Musíme si vyříkat argumenty,” prohlásil premiér, podle kterého ministři za ANO nechtějí dál prodlužovat nouzový stav, zatímco ministři za sociální demokracii jsou naopak pro prodloužení.

Babiš: Názor jsem nezměnil 

Šéf kabinetu na dotaz Novinek uvedl, že od úterka názor nezměnil a na neprodloužení stále trvá.

„Názor jsem nezměnil. Diskutovat budeme na vládě zítra,” reagoval premiér.

O tom, jestli se tedy nouzový stav nakonec skutečně prodlouží, nebo ne, se rozhodne až na čtvrtečním jednání vlády.

Anketa

Souhlasíte s prodloužením nouzového stavu?
Ano
45,2 %
Ne
54,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8915 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám