Hlavní obsah

Ošetřovné pro zaměstnance se zvýší na 80 procent, schválili poslanci

Novinky, Klára Beranová

Ošetřovné pro zaměstnané rodiče se zvýší, a to z 60 na 80 procent. Stát bude podporu vyplácet v období od 1. dubna, tedy i zpětně. Nově budou mít nárok na ošetřovné také lidé pracující na DPP a DPČ. Návrh v úterý schválili poslanci. Ošetřovné by se mělo zvýšit také pro rodiče pracující jako OSVČ. Jak konkrétně však ještě musí projednat vláda.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si rovná roušku.

Článek

„Navrhujeme zvýšit v období od 1. dubna 2020 ošetřovné z 60 na 80 procent z denního vyměřovacího základu,” sdělila na plénu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Vypláceno tak bude ošetřovné zpětně, nejdéle však do 30. června.

Ošetřovné bude 80 procent se zpětnou účinností, schválila vláda

Domácí

Podporu budou smět pobírat zaměstnání rodiče dětí do 13 let. Ty ale nebudou smět chodit do škol. Od 25. května totiž obnoví výuku pro dobrovolné zájemce z 1. stupně základních škol. Druhé stupně by měly být zavřené až do konce června.

Přehledně: Kdo se vrátí do škol a kdy

Domácí

Kromě rodičů budou smět ošetřovné čerpat i lidé, kteří se doma starají o postižené členy rodiny po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb. Nově ho dostanou díky pozměňovacímu návrhu koaličních poslanců Romana Sklenáka (ČSSD) a Jany Pastuchové (ANO) také lidé, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti.

Podmínkou bude to, že z těchto dohod bylo v minulosti odváděno nemocenské pojištění. Takzvaným dohodářům vyplatí stát za období od uzavření škol do konce března ošetřovné 60 procent denního vyměřovacího základu, od dubna 80 procent.

Ošetřovné pro OSVČ 

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se ošetřovné zvýší i pro rodiče dětí, kteří pracují jako OSVČ. Ti nyní pobírají příspěvek ve výši 424 korun denně.

O ošetřovné už zažádalo téměř 13 tisíc OSVČ

Koronavirus

Změnu ale musí nejprve projednat vláda. Pokud se ministři shodnou na navýšení, vydají vládní nařízení. Ošetřovné pro OSVČ by tak Sněmovna vůbec neprojednávala.

80 procent chtěla opozice

Kolem novely se strhla několikahodinová diskuze. Opoziční poslanci upozorňovali na to, že stejný návrh předložili již před měsícem. Poslanci z vládních stran však tehdy jejich návrh nepodpořili a ošetřovné se tak zvýšilo jen na 60 procent.

Sněmovna kývla na všechna vládní opatření proti koronaviru

Koronavirus

„Ještě 24. března jste řekla třikrát nesouhlas na zvýšení ošetřovného na 80 procent. Proč jste byla tehdy proti? Jenom politická pýcha vás k tomu vedla?” řekl na plénu například šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám