Hlavní obsah

Stát se může zadlužit, Sněmovna těsně přehlasovala Senát

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaličním poslancům se podařilo sehnat těsnou většinu 101 poslanců, přehlasovali Senát a prolomili rozpočtou odpovědnost. Česká republika se tak bude moct zadlužit až na čtyři procenta HDP.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová na úterní schůzi Sněmovny

Článek

Dosud byl střednědobým rozpočtovým cílem pro Českou republiku v letech 2020 až 2022 strukturální deficit jedno procento HDP. Předloni byl zůstatek státního rozpočtu v přebytku 0,4 procenta HDP.

Novelou zákona vláda pro rok 2021 zvýšila strukturální deficit až na čtyři procenta HDP s tím, že každý následující rok by se měl schodek o 0,5 procenta snižovat, až by se opět v roce 2027 dostal pouze k procentnímu schodku HDP.

Zadlužení státu zásadně kritizovala opozice. Vláda podle ní peníze nešetřila, když měla, deficit vyčerpala už minulý rok a peníze použije pouze na „předvolební dárečky” před parlamentními volbami v roce 2021.

„Zvyšte letošní rozpočet ještě o 200 miliard korun. To podpořím, ale nezatěžujte nás nesmyslným strukturálním deficitem na příštích sedm let,” vyzval vládu například šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Proti návrhu byly i další opoziční strany.

Podle poslance ODS Jana Skopečka povede větší zadlužení k tomu, že se nebudou smět zadlužit další generace. „I naše děti mohou potkat nepříznivé podmínky, které budou muset řešit například větším zadlužením,” argumentoval Skopeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám