Hlavní obsah

Žádná pomoc státu. Odložené nájemné budou muset lidé i podnikatelé zaplatit do konce roku

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podnikatelé i běžní nájemníci, kteří kvůli koronaviru přišli o příjmy, a nemohou tak platit nájmy, mají nárok na odklad splátek tří nájmů. Za 80 procent dlužného nájemného ale nebude ručit stát, jak žádali v obou případech senátoři. Poslanci ve středu odhlasovali původní verze novel zákonů. Návrhy teď poputují na stůl prezidenta Miloše Zemana.

Foto: ČTK

Klára Dostálová

Článek

Nejprve poslanci projednávali novelu, která se týkala běžných nájemníků. „Cílem zákona je ochránit nájemce v momentě, kdy selžou jiná opatření,” představila na plénu novelu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Nájemník bude moct požádat svého nájemce o odklad splátek až do konce července 2020. Dluh pak musí splatit do konce roku 2020. Nájemci musí ale po celou dobu platit za služby.

Senát neuspěl 

Dostálová upozornila na to, že novela neumožňuje prominutí nájemného. „Cílem je nemožnost podat výpověď, pokud se nájemci dostanou do problémů,” sdělila Dostálová.

ON-LINE: Stát by měl ručit za 80 procent dlužného nájemného, navrhuje Senát

Domácí

Poslanci ve středu odhlasovali původní verzi novely, když pro ni zvedlo ruku 121 zákonodárců. Přehlasovali tak Senát, který jim normu minulý týden vrátil. Senátoři chtěli, aby stát ručil za 80 procent nájemného.

Odklad nájmu pro podnikatele 

Po polední pauze zákonodárci odhlasovali také odklad nájmů o tři měsíce, tedy do června, pro podnikatele. Odmítli tak i v tomto případě návrh senátorů na to, aby stát ručil za 80 procent nájemného.

Podnikatel bude muset být schopen doložit, že nemůže nájemné kvůli koronaviru splácet. V takovém případě nesmí dostat do letošního 31. prosince výpověď z důvodu dlužného nájemného. To bude splatné právě do konce roku. Stejně jako v případě běžných nájemníků bude muset i podnikatel platit za služby spojené s nájemným.

Obě novely zkritizovala opozice. Podle ní se tak pouze odpovědnost z nájemce přesouvá na pronajímatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám