Hlavní obsah

Po úvěrech pro pražské podnikatele se zaprášilo za devět minut. Víc musí dát vláda, vzkázal Hřib

Novinky, Renáta Bohuslavová, bož
Praha

Po zárukách na úvěry pro pražské podnikatele se zaprášilo za devět minut. Udělali jsme, co jsme mohli, teď musí pražským podnikatelům pomoct vláda, reagoval primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Celkem se sešlo 361 správně podaných žádostí.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zdeněk Hřib a Andrej Babiš

Článek

„Covid Praha byl vyčerpán za 9 minut. Apeluji na pana premiéra Babiše, aby se program Covid III spustil co nejdříve. Protože pražští podnikatelé nyní bojují o čas. My už jsme udělali maximum, co jsme mohli. Praha nemůže dál suplovat roli vlády,” reagoval na obrovský zájem o poskytnutí záruk u úvěrů primátor Hřib.

Pražští podnikatelé si mohli o záruky na úvěry žádat od úterního rána. Program připravilo hlavní město ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB). Praha do programu vložila 600 milionů korun z operačního programu Praha - pól růstu.

Před podáním žádosti o státní záruku už musíte mít schválený úvěr, dozvěděli se pražští podnikatelé

Ekonomika

„Hlavní město Praha vyčlenilo pro záruční program celkem 600 milionů korun. Zájem pražských podnikatelů byl enormní,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek.

Celkem se sešlo 361 správně podaných žádostí v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun. Ačkoliv maximální výše úvěru byla 15 milionů korun, průměrná žádost byla na 5 milionů korun a nejnižší úvěr byl pouhých 50 tisíc korun.

Podmínkou přijetí žádosti přitom na rozdíl od předchozích programů bylo schválení úvěru u komerční banky, které je však pro řadu podnikatelů bez těchto záruk nemyslitelné. Navíc se o této podmínce dozvěděli dva kalendářní dny před zahájením příjmu žádostí.

V Praze je čtvrtina všech podnikatelů, připomněl radní

„V Praze je velký hlad po penězích a rozpočet hlavního města jej ani zdaleka nedokáže nasytit. Je nehorázné, že pražský region má od vlády dostat podporu až ve třetí vlně, o které dosud nevíme, kdy bude spuštěna. Čtvrtina všech podnikatelů v České republice je registrována v Praze. V nejvíce postižených sektorech, jako jsou pohostinství, masáže, rekondiční a sportovní služby, kadeřnictví, kosmetika a přepravní služby, je až sto tisíc registrovaných podnikatelů,” reagoval dále radní pro školství a oblast podnikání Vít Šimral (Piráti).

Podnikatelům se proplatí úroky z půjčky Covid II zpětně

Koronavirus

Vláda už navazující projekt tzv. Covid III na podporu podnikatelů včetně těch aktivních na území hlavního města Prahy připravila a čerpat by se z něj mohlo začít na přelomu dubna a května.

Havlíček: Bude COVID III, do záruk dáme dalších deset miliard

Koronavirus

V jeho rámci bude ČMZRB ručit za úvěry komerčních bank, nicméně díky nové legislativě Evropské unie bude mechanismus mnohem jednodušší a podnikatel bude jednat pouze se svou bankou. Na program bude alokováno 150 miliard Kč, to znamená, že ČMZRB bude moci zaručit úvěry až v objemu 600 miliard Kč a podpořit tak kolem 120 tisíc OSVČ a podniků zaměstnávajících až 500 zaměstnanců.

Pražští podnikatelé byli vyloučeni z programu Covid II, protože záruky šly z evropských prostředků, konkrétně z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který neumožňuje dávat peníze malým a středním firmám v bohatých regionech. Polovina financí na program Covid I šla také z evropských peněz, tím pádem je také nesměli dostat pražští podnikatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám