Hlavní obsah

Nouzový stav bude platit až do 17. května, schválila Sněmovna

Novinky, ren, ber

Nouzový stav se prodlouží do 17. května. Po celodenním debatování se na tom shodli poslanci ve Sněmovně. Vláda původně požadovala prodloužení až do 25. května, pro tento termín však nakonec nenašla vládní menšina v dolní komoře dostatečnou podporu. Pro prodloužení do 17. května bylo 54 ze 101 přítomných poslanců.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Stejně tak neprošly jiné opoziční návrhy, které chtěly prodloužení nouzového stavu pouze do 7. května nebo do 10. května.

„Jsme připraveni prodloužit nouzový stav o týden. Pokud bude mít vláda pocit, že je potřeba stav protáhnout, má možnost Sněmovnu požádat znova,“ sdělil na tiskové konferenci předseda ODS Petr Fiala.

Nemocnice mají dostatek pomůcek na květen a červen, ujišťoval poslance Vojtěch

Domácí

Prodloužení o deset dní zase prosazoval poslanecký klub STAN. „Jsme připraveni hlasovat o prodloužení stavu do 10. května. Termín 25. května je pro nás nepřijatelný,“ řekl v úterý předseda strany Vít Rakušan.

Vyhrál návrh KSČM

Nakonec tak prošel návrh komunistů, kteří vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) tolerují. Ti navrhli prodloužení stavu právě do 17. května.

Komunisté znovu změnili názor, nakonec chtějí nouzový stav do 17. května

Domácí

Kabinet ale přitom žádal Sněmovnu o prodloužení termínu až do 25. května. Tehdy má totiž podle vládou představeného harmonogramu skončit platnost většiny omezení kvůli koronaviru.

Babiš prodloužení nechtěl 

Ani ministři za ANO a ani premiér ale původně prodloužení nechtěli. „Věřil jsem, že Sněmovnu už nebudu muset žádat o další prodloužení nouzového stavu, a to hlavně proto, že si myslím, že naše země pandemii zvládla jako jedna z nejlepších v EU,“ prohlásil na úvod schůze premiér Babiš.

Hamáček prodloužení nouzového stavu nakonec navrhne. Babiš je proti, ale chce diskutovat

Domácí

A dodal, že žádost je ovlivněná rozhodnutím pražského městského soudu z minulého týdne. Ten totiž zrušil čtyři vládní opatření s tím, že jsou nezákonná.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

Díky nouzovému stavu pak může vláda například vydávat opatření podle krizového zákona. Stejně tak umožňuje nákup a distribuci ochranných pomůcek mimo standardní pravidla zadávání veřejných zakázek.

Experti: Stav je nutný 

Před ukončením nouzového stavu ke 30. dubnu varovala i pracovní skupina expertů ministerstva zdravotnictví. Podle ní by tak hrozila druhá vlna epidemie koronaviru.

Nouzový stav, jinak hrozí druhá vlna epidemie, varuje Vojtěchova pracovní skupina

Koronavirus

„Jedinou pojistkou proti zásadnímu zhoršení situace je možnost udržení určitých omezení života společnosti v nezbytně nutné míře,“ uvedla pracovní skupina v čele s epidemiologem Rastislavem Maďarem.

Výběr článků

Načítám