Hlavní obsah

Nouzový stav, jinak hrozí druhá vlna epidemie, varuje Vojtěchova pracovní skupina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní skupina expertů ministerstva zdravotnictví varovala, že pokud nebude prodloužen nouzový stav, hrozí druhá vlna epidemie koronaviru. Vláda chce prodloužení nouzového stavu do 25. května, o čemž v úterý rozhoduje Sněmovna. Experti postupné uvolňování restrikcí podporují.

Foto: ČTK

Epidemiolog Rastislav Maďar.

Článek

„Jsme přesvědčeni, že přechod do normálního života je nutné činit krok po kroku. Jedinou pojistkou proti zásadnímu zhoršení situace je tak možnost udržení určitých omezení života společnosti v nezbytně nutné míře,“ uvedli experti k důvodům prodloužení nouzového stavu, bez nějž by opatření skončila ze dne na den.

Virová nálož je nízká, je možný kontrolovaný návrat k normálnímu životu, zní od expertů

Domácí

„V těchto opatřeních je, podle našeho odborného názoru, nutné dál pokračovat postupnými kroky dle navrženého plánu. Neprodloužení nouzového stavu by z hlediska karanténních opatření řízený návrat do běžného života znemožnilo,“ uvedla pracovní skupina vedená epidemiologem Rastislavem Maďarem.

Urychlení plánu Maďar v médiích kritizoval, vadí mu například dřívější otevření velkých obchodních center.

Nemocnice mají dostatek pomůcek na květen a červen, ujišťoval poslance Vojtěch

Domácí

Dalšími členy pracovní skupiny jsou ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, který má na starosti model předvídající vývoj epidemie, hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová, Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu, Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti a předseda České společnosti anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý.

Návrat nekontrolovaného šíření

Vláda kvůli epidemii například uzavřela státní hranice, školy, obchody, restaurace i další služby, zakázala velké kulturní a sportovní akce, lidé se nesmí scházet ve více než deseti a nakázala jim nosit zakrytý nos a ústa, což má zabránit šíření viru kapénkami mezi lidmi. Připravila plán, který postupně tato opatření ruší, původně  do 8. června, poté byl urychlen do 25. května.

Zrušení nouzového stavu by podle expertů znamenalo zrušení opatření ze dne na den. „Došlo by tím k volnému neřízenému vstupu viru do populace a k uplatnění jeho síly v maximální možné míře. Tím by velmi pravděpodobně došlo i ke zvýšení denního počtu nakažených a rovněž k vyšší obsazenosti nemocničních lůžek akutní péče,“ uvedli v prohlášení. O tom, že se podařilo zastavit nekontrolované šíření viru, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) informoval už 8. dubna.

Dvoutýdenní odstup má smysl

Přechod do běžného života je podle členů ministrovy pracovní skupiny třeba dělat krok po kroku. „Zajistit by to mělo rozložení dalších vln uvolňování karantény do následujících týdnů, vždy s odstupem 14 dnů, které nám umožní zhodnocení dopadu vlny předchozí,“ dodali experti. Protože je rušení přijatých opatření naplánováno do 25. května, považují za žádoucí, aby byl alespoň do tohoto data prodloužen i nouzový stav.

Otevírání restaurací se neurychlí. Vláda chce počkat na vývoj situace, oznámil Prymula

Domácí

Nouzový stav také podle nich dává vládě do rukou nástroje, které jí umožňují rychle reagovat. „Vzhledem k relativně dlouhé inkubační době, v rámci které je nakažený sice ještě bez příznaků, ale už infekční, je možnost okamžité reakce naprosto klíčová,“ píše se dále v prohlášení.

Podle zdravotnických statistiků a epidemiologů Česko šíření koronaviru zatím zvládlo, nyní se má zaměřit na kontrolovaný návrat k normálního životu a nastartování zdravotnictví. Denní nárůst počtu nových případů se drží šestý den po sobě pod stovkou, přibývají jen desítky nových nakažených. Dosud nejvíce nemocných mělo Česko za jeden den 27. března, a to 373. Nejvyšší denní přírůstek za tento měsíc má 3. duben s 332 novými případy. Případů nákazy bylo v Česku od začátku března zjištěno celkem 7449. S covidem-19 se aktuálně potýká 4384 lidí, z toho v nemocnicích je 359 z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám