Hlavní obsah

Kurzarbeit bude do konce května, schválila vláda

Novinky, ber
Praha

Stát bude přispívat v rámci kurzarbeitového programu Antivirus firmám na mzdy až do 31. května. V pondělí to schválila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si rovná roušku.

Článek

„Vláda dnes schválila návrh na prodloužení programu na ochranu zaměstnanosti až do 31. 5. 2020,” napsala na Twitter ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Příspěvky ve výši 80 a 60 procent na náhradu mezd poskytuje stát firmám, které musely kvůli koronaviru omezit provoz či zcela uzavřít své provozovny.

Stát proplácí firmám 80 procent mzdy lidí v karanténě či zaměstnanců z uzavřených provozů, a to až do výše 39 000 korun. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku pracovníků a surovin či kvůli poklesu poptávky proplatí 60 procent výplaty, a to do částky 29 000 korun. Oba příspěvky se vypočítávají ze superhrubé mzdy.

Doposud stát vyplácel příspěvky za období od vyhlášení nouzového stavu, tedy od 12. března, do konce dubna. Většina provozoven by pak podle vládou představeného harmonogramu měla znovu začít fungovat 25. května.

Sociální odvody

V pondělí podpořila vláda i další návrh z pera ministryně Maláčové. Firmy by mohly odložit sociální odvody o tři měsíce. „Ted už budeme řešit jen podrobnosti, abychom to co nejdříve odklepli,” napsala na Twitter Maláčová.

 

Reklama

Výběr článků

Načítám