Hlavní obsah

ČSSD hrozí reakcí, když Prymula zůstane ve vládě

Novinky, Dominika Jeřábková

Pokračování Romana Prymuly (za ANO) ve funkci ministra zdravotnictví je pro ČSSD neakceptovatelné, uvedl v pátek vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Na otázku, zda by v opačeném případě ČSSD odešla z vlády, přímo neodpověděl, ale uvedl, že by to nemohlo zůstat bez reakce. O výměně v čele ministerstva už jednal premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem. Ten by podle něj mohl rozhodnout příští týden.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Já jsem stále přesvědčený, že pan prezident vyhoví návrhu na odvolání. Pokud by tomu tak nebylo, tak bychom to řešit museli a ta situace by pro nás nebyla akceptovatelná,“ uvedl předseda strany Jan Hamáček (ČSSD) ve vysílání Prima CNN.

Na otázku ohledně případného odchodu ČSSD z vlády, když by Prymula zůstal ve funkci, uvedl, že „není možné, aby taková situace, takový krok zůstal bez reakce”.

Prymula mohl projít restaurací tak maximálně do sklepa nebo do špajzu, říká probošt

Domácí

Prymulu chtějí odvolat sociální demokraté i premiér Babiš kvůli středeční schůzce, která se konala v době zavřených restaurací. Prymula ve středu v noci jednal s poslancem Jaroslavem Faltýnkem (ANO) v prostorách uzavřeného podniku na pražském Vyšehradě.

Babiš vyzval ministra k odchodu z funkce, ale Prymula sám odejít nechce, je podle svých slov přesvědčen, že žádné vládní nařízení neporušil.

Babiš: Prezident akceptuje můj návrh na odvolání Prymuly

Domácí

Podle Ústavy odvolává ministry prezident na návrh premiéra. Babiš o výměně v čele resortu zdravotnictví jednal s prezidentem Milošem Zemanem. Po páteční schůzce v Lánech řekl, že Zeman na to „možná měl jiný názor”, ale že akceptuje jeho návrh.

S Prymulovým zamýšleným nástupcem, jehož jméno nezaznělo, by se měl Zeman podle Babiše sejít v úterý. Premiér doufá, že ve čtvrtek bude moci nového šéfa resortu uvést do úřadu.

Faltýnek končí jako první místopředseda ANO, šéfem klubu zůstává

Domácí

Odcházení ČSSD

„Jiný názor” na změny ve vládě dával Zeman najevo i v minulosti, a i tehdy kvůli tomu sociální demokraté naznačovali možnost odchodu z vlády.

Naposledy loni v létě, kdy prezident odmítal odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), a uvést na jeho místo Michala Šmardu (ČSSD). Nakonec byl po průtazích Hradu jmenován do funkce Lubomír Zaorálek (ČSSD).

ČSSD Zemanovi ustoupila i ve sporu o ministra zahraničí, když na tento post neprosadila Miroslava Pocheho. Funkce se ujal Tomáš Petříček (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám