Hlavní obsah

Babiš: Prezident akceptuje můj návrh na odvolání Prymuly

Novinky, ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli skandálu ministra zdravotnictví Romana Prymuly zamířil v pátek odpoledne premiér Andrej Babiš za prezidentem Milošem Zemanem na zámek do Lán. Babiš Prymulu vyzval dopoledne k rezignaci. Po jednání řekl, že prezident Zeman přijme kandidáta na nového ministra zdravotnictví v úterý. Kdo to bude, neřekl. Prezident prý akceptuje Babišův návrh.

Záznam: TK Andreje Babiše po jednání s prezidentem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Podle ústavy mám právo navrhnout odvolání a pan prezident to akceptoval,“ řekl po jednání Babiš.

Zeman podle něj vnímá potřebu změny, „Možná na to měl jiný názor, ale akceptuje můj návrh,” řekl Babiš.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček řekl, že prezident postupuje v dohodě s premiérem. „Zvolený postup je maximálně vstřícný, optimální, plně odpovídá vzniklé situaci.”

Prymulu v noci na čtvrtek vyfotili novináři deníku Blesk ve vyšehradské restauraci na schůzce se šéfem poslanců ANO a místopředsedou hnutí Jaroslavem Faltýnkem. Navíc neměli ani jeden roušku. Porušili tím hned několik nařízení, která v minulých dnech vyhlásil jako ministr zdravotnictví sám Prymula.

Prymula mohl projít restaurací tak maximálně do sklepa nebo do špajzu, říká probošt

Domácí

Ten ale jakékoliv vážnější provinění odmítá, a Babišovu výzvu k rezignaci proto odmítl. „Stojím tady jako člověk, který vypadá, že káže vodu a pije víno. To, co je nesmírně důležité, je dodržování jakýchsi symbolů, tedy že lidé, kteří rozhodují o opatřeních, by je měli samozřejmě dodržovat. Na základě obrázků, které se dnes objevily v Blesku, to vypadá, jako že jsem něco porušil. Já tady s plnou vážností říkám, že jsem nic neporušil," hájil se Prymula na odpoledním briefingu.

DOKUMENT: Prohlášení ministra zdravotnictví Romana Prymuly

Dokumenty

Jméno nového ministra není jasné. Babiš ho odmítl říci. Prezidentovi předal jeho životopis a řekl, že jde o mezinárodně uznávanou osobnost. Zeman se s ním prý musí seznámit, protože ho nezná.

Babiš vyhodil Prymulu z vlády a omluvil se za něj

Domácí

Babiš pouze jednoznačně vyloučil, že by s nabídkou oslovil exministra Adama Vojtěcha, který v čele zdravotnictví skončil před měsícem a kterého nahradil právě Prymula.

Reklama

Výběr článků

Načítám