Hlavní obsah

Faltýnek končí jako první místopředseda ANO, šéfem klubu zůstává

Novinky, ČTK, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec Jaroslav Faltýnek končí ve funkci prvního místopředsedy vládního hnutí ANO. O jeho setrvání v čele sněmovního klubu ANO mají rozhodnout jeho členové. K rezignaci na post místopředsedy vyzval Faltýnka premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Důvodem je jeho středeční setkání v zavřené restauraci s ministrem Romanem Prymulou (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Jaroslav Faltýnek (oba ANO) ve Sněmovně

Článek

Faltýnek v pátek přišel do Strakovy akademie. Po odchodu uvedl, že rezignaci na post prvního místopředsedy ANO předal Babišovi.

„Tento můj krok je určitým symbolem, kdy uznávám své pochybení, i když přesně nevím, co jsem udělal. To by měla říct hygiena, zda jsem porušil pravidla, která platila ve středu večer,” řekl Faltýnek po jednání novinářům.

O tom, zda setrvá v čele sněmovního klubu ANO, by podle něj měli rozhodnout jeho členové. Faltýnek se jich zeptá, zda má důvěru. I Babiš to nechá na jejich uvážení.

Faltýnek byl poprvé zvolen místopředsedou hnutí ANO v srpnu 2012, v březnu 2013 funkci neobhájil. Po prvním kole nebyl zvolen ani do předsednictva. Zakladatel a šéf hnutí Andrej Babiš poté vystoupil na jeho podporu. Delegáti po této výzvě Faltýnka zvolili jedním z osmi členů předsednictva. Od února 2015 je nepřetržitě prvním místopředsedou hnutí.

V restauraci neměli Faltýnek s Prymulou co dělat. Obhajoba je v troskách

Domácí

K odchodu z vedení ANO Faltýnka v pátek vyzval Babiš - důvodem je schůzka v zavřené restauraci. „Velice mě to mrzí. Omlouvám se všem. Naše vláda si nemůže dovolit ztratit další důvěru,“ uvedl Babiš na tiskové konferenci.

Faltýnek se kolem středeční půlnoci sešel s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) a dalšími dvěma lidmi v restauraci na pražském Vyšehradě. Učinili tak navzdory vyhlášeným opatřením vlády uprostřed nouzového stavu.

K vyvození osobní odpovědnosti oba účastníky nočního jednání vyzvali zástupci opozice. Podle některých politiků by se měla záležitostí zabývat i policie.

Faltýnku, odstup! Podle opozice by měla kauzu řešit i policie

Domácí

Babiš v pátek zdůrazňoval, že ho v této souvislosti nezajímají důvody samotné schůzky. „Musíme jít příkladem. Taková chyba se nedá omluvit. (…) Nemůžeme kázat vodu a pít víno,“ doplnil.

Zároveň uvedl, že požaduje nyní rezignaci i po Prymulovi, a pakliže tak neučiní, odvolá ho.

Aktuálně podle svého vyjádření jedná se dvěma možnými náhradníky, finální jméno oznámí prezidentovi Miloši Zemanovi na odpolední schůzce v Lánech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám