Hlavní obsah

Základní informace pro cestu a pobyt v Chorvatsku

Novinky, jem, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb
Aktualizováno

Chorvatsko patřilo na začátku sezony k evropským zemím méně zasaženým nemocí covid-19. V posledních týdnech ale případy nákazy přibývají rychleji. K 8. říjnu tamní úřady evidují celkově 2206 aktivních případů. Na 310 osob koronaviru podlehlo.

Foto: Profimedia.cz

Brač

Článek

Vstup i pohyb po území Chorvatska je v současné době pro Čechy stále volný. Není třeba pobývat v karanténě ani předkládat negativní test na koronavirus. V zemi jsou ovšem lokální ohniska, kde počty případů stoupají. Jde především o Dalmácii, konkrétně Splitsko-dalmátskou, Šibenicko-kninskou či Zadarskou župu. Množství případů hlásí i Záhřeb.

V lokálních ohniscích už před několika týdny zavedly úřady povinnost nosit roušky v obchodech, veřejné dopravě i restauracích. S výjimkou venkovních prostor se také uzavřely noční kluby a bary, odkud se nákaza často šířila.

Na poslední chvíli do Chorvatska? Největší riziko představuje Dalmácie

Cestování

Některé země už Chorvatsko zařadily na červený seznam. Jde například o sousední Slovinsko, Rakousko či Velkou Británii.

Odbavení urychlí elektronický formulář

Pro rychlejší odbavení na hranicích žádají Chorvaté vyplnění elektronického formuláře se základními osobními a kontaktními údaji i místem pobytu ještě před cestou. V češtině je k dispozici ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Povinné není ani nošení roušek, byť úřady zakrývání nosu a úst na veřejných místech doporučují.

Bez omezení funguje také veškerá hromadná doprava; obnovena byla letecká, pozemní i železniční přeprava, včetně trajektů na chorvatské ostrovy. Cesta autem nebo autobusem z Česka přes Rakousko a Slovinsko je volná.

Kontakt na Velvyslanectví ČR v Záhřebu:
z českého mobilu: 00385 91 612 1533
z území Chorvatska: 091 612 1533
Informace Ministerstva zahraničních věcí ČR k Chorvatsku a podmínkám vstupu do země

Cizinci dostanou při vstupu do Chorvatska informační leták s instrukcemi, kterými by se měli řídit prvních čtrnáct dní pobytu. Leták obsahuje obecné informace o prevenci šíření koronaviru, jako je dodržování sociální zdrženlivosti, zvýšená hygiena nebo pokyny pro samoizolaci v případě podezření na nákazu nemocí covid-19.

Památky hlásí otevřeno

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější destinací českých turistů, a nejen jich. Zemi na pobřeží Jadranu ještě do loňského roku navštěvovalo přes 20 milionů turistů ročně, nejvíce Němců.

Foto: Profimedia.cz

Plitvická jezera

Mezi nejpopulárnější cíle se řadí Makarská riviéra jižně od Splitu, dlouhá asi 60 kilometrů. Nacházejí se na ní oblíbená letoviska Makarska nebo Baška Voda, v její blízkosti je také ostrov Brač nebo pitoreskní pohoří Biokovo.

Nejen moře! Češi se těší i na dominantu Makarské, půvabné pohoří Biokovo

Cestování

Přestože to jsou právě oblázkové pláže a průzračné moře, jenž turisty přitahují nejvíce, Chorvatsko se může pyšnit i množstvím památek, z nichž mnohé jsou zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Jde například o starou část Dubrovníku, jehož popularita raketově stoupla po seriálu Hra o trůny, jenž se ve městě natáčel. Pozůstatky římských památek naleznou turisté v Zadaru a na seznamu UNESCO je i unikátní katedrála sv. Jakuba v Šibeniku.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Kornati jsou okouzlující pro své útesy a zátoky.

Vzhledem k tomu, že Chorvatsko na začátku epidemie registrovalo poměrně málo případů koronaviru, začalo i poměrně brzy s uvolňováním opatření. Například národní parky se zpřístupnily už 11. května, stejně tak se v následujících týdnech otevřely i památky.

UNESCO i Michelin. Chorvatský Šibenik a jeho okolí stojí za zastávku

Cestování

Podle Chorvatského turistického sdružení momentálně nedochází k navýšení, ale ani k plošnému snižování cen ubytování. Každé zařízení určuje cenu dle poptávky na trhu. Jsou hotely, které se rozhodly cenu snížit, ale jsou i takové, které hodně investovaly a radši se rozhodly nechat ceny jaké měly, s vědomím, že nebudou mít plnou kapacitu.

Hotely každopádně více dbají na dezinfikování nebo dodržování odstupů ve společných prostorách jako jsou recepce či restaurace. Pro hosty to však neznamená žádná omezení.

Chorvatsko vlakem

Do Chorvatska se letos mohou Češi vydat také vlakem. Společnost RegioJet spustila linky do Rijeky v Istrii, odkud navazují autobusy do dalších destinací. Vyjíždí se z Prahy, Brna, Pardubic, Břeclavi nebo Bratislavy.

Z Česka budou jezdit přímé vlaky do Chorvatska

Ekonomika

Chorvatsko navštívil v květnu také štáb Novinek. Do Istrie se přes Rakousko a Slovinsko dostal bez problémů. Na turisty čekaly neobvykle prázdné pláže. A co si někteří Chorvaté myslí o koronaviru, nám řekli v anketě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám