Hlavní obsah

Koronavirus v ČR: Nová ohniska se objevují i tam, kde už žádní nakažení nebyli

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně dvě nová ohniska, na Karvinsku doly OKD a další místa, v Olomouci se v tuto chvíli trasuje, kolik nových ohnisek vzniklo. Žádnou paniku, jen ostražitost. Tak by se dal shrnout vzkaz hygienických stanic veřejnosti kvůli zmíněným novým ohniskům nákazy. Ta se průběžně objevují i v dalších částech republiky.

Článek

Nově nakažení lidé se objevují i tam, kde již několik týdnů nebyl žádný člověk nakažen. Co to znamená? Že virus skutečně nikam nezmizel a že s ním žijeme dál. A že pokud se podaří ohlídat lokální ohniska, nebude třeba opětovně tlumit ekonomiku ani zavírat hranice.

Žádní pacienti nakažení koronavirem nejsou k dnešnímu dni ve 12 ze 76 okresů České republiky. Každý další okres nakažené stále registruje, ve čtyřech z nich se pak nákaza znovu objevila s odstupem několika týdnů, během nichž zde již žádní evidovaní pacienti s covidem-19 vůbec nebyli.

První vyléčené okresy mají nové nakažené

První oblasti, u nichž jsme před necelým měsícem referovali o nulovém výskytu koronaviru, byly Pelhřimovsko a Českokrumlovsko, v obou se však nyní nákaza objevila znovu. Virus se znovu objevil také v Českých Budějovicích, Písku nebo Kutné Hoře.

Podle mezitýdenních srovnání jednotlivých okresů, která jsou zaměřena výlučně na změny v počtech aktivních případů koronaviru (tedy evidovaných pacientů, kteří se zatím neuzdravili), je v tuto chvíli nejvyšší nárůst na Karvinsku, v Olomouci a v Brně.

Rodinná oslava v Brně, v Olomouci se trasuje

Novinky oslovily jednotlivé hygienické stanice, aby zjistily, co přesně zvýšení nárůstu nemocných způsobilo. V Karviné jde především o doly OKD, ale i další malá, v tuto chvíli izolovaná ohniska. Také v Olomouci se podle hygieniků jedná o více malých ohnisek, která se v tuto chvíli upřesňují.

V Brně jde o dvě zjištěná ohniska nákazy, z nichž jedno je malé zdravotnické zařízení a druhé bylo rodinná oslava. V obou případech jsou všichni zjištění klienti a účastníci oslavy v karanténě.

Jediná relevantní mapa: aktivní nemocní koronavirem

Koronavirus

V následující zjednodušené mapě k aktuálnímu datu můžete filtrovat jednotlivé okresy podle potvrzených případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

Související články

Koronavirus: Konec exponenciálního růstu

Denní nárůst počtu nových pacientů s nemocí covid-19 je ve všech zemích podobný a ukazuje se jedno pravidlo: zhruba mezi pátým až osmým týdnem křivka s novými...

Výběr článků

Načítám