Hlavní obsah

Chorvatsko přišlo o hosty. Na Čechy se těší

Novinky, Kristýna Léblová
Chorvatsko

Chorvaté se na turistickou sezónu připravují celý rok, protože návštěvníci tvoří značnou část jejich příjmů. Kvůli koronaviru letos přišli hoteliéři a majitelé apartmánů o hodně rezervací. Speciálně na Čechy se Chorvaté těší. Novinky přinášejí reportáž přímo od Jadranu.

Hoteliéři v Chorvatsku přišli kvůli koronaviru o hosty. Na Čechy se těšíVideo: Novinky

 
Článek

„Češi jsou nejlepší turisté, je jich zde nejvíce, více než 50 procent. V 60. letech to byli první turisté, byli dokonce první, kdo se vrátili po válce a teď jsou první po koronaviru,“ řekl Novinkám ředitel Turistického sdružení Živogošče Mate Brajkovič s tím, že pro Chorvatsko je turismus esenciální složka ekonomiky.

Chorvaté se podle jeho slov koronaviru nebojí. V zemi je velmi málo nakažených a žádní noví nemocní nepřibývají. „Strach nemáme, musíme žít dál,“ řekl Bajkovič.

Chorvatské restaurace čekají na turisty, zatím obsluhují jen místní

Cestování

Ceny ubytování podle něj i některých pronajímatelů dolů nepůjdou. Podle Brajkoviče jsou už takhle dost nízko a jediné, co zlevnilo, jsou vstupy do národních parků a přírodních rezervací. I ty ale půjdou postupně se sezónou nahoru.

Ti, kdo zatím v Chorvatsku shánějí ubytování, jsou převážně místní, kteří jezdí po zemi na výlety. Občas už do hotelů zavítali Rakušané nebo Slovinci. Nicméně všichni musí dodržovat přísné restrikce.

„Musíme dezinfikovat pokoje po každém hostovi. Snídaně už nejsou formou bufetu, musíme je servírovat. Stoly musí mít mezi sebou vzdálenost 1,5 metru. Zaměstnanci musí nosit roušky a rukavice, když jsou v kontaktu s hosty nebo jídlem,“ vyjmenoval spolumajitel hotelu Stenger v Lovratu Borna Stenger.

„Na nás má koronavirus velký ekonomický dopad. Naše vila je otevřená celoročně, měli jsme rezervace na duben i květen, ale ty byly samozřejmě zrušeny, některé i na červen. Doufáme, že se povede sezóna v červenci a srpnu,“ svěřil Dario Ivankovič, majitel vily Julian v Zadaru.

Vydali jsme se autem do Chorvatska. A dobro došli

Cestování

Baškim Kasapolli dokonce nestihl ještě ani otevřít, protože kvůli uzavření hranic se mu zastavila rekonstrukce hotelu Lauriana.

„Mám zboží objednané z Česka, některé řemeslníky taky, takže když se uzavřely hranice, zastavila se mi rekonstrukce. Už ale chybí dodělat jen pár věcí a snad stihnu otevřít do začátku června,“ řekl Novinkám Kasapolli.

Majitelka apartmánů Klinac Ana Klinacová, která už několik let ubytovává rodinu Iva Hegera, který letos do Chorvatska přijel jako vůbec první Čech, Novinkám řekla, že se na další Čechy nesmírně těší. Dokonce se snaží učit český jazyk, aby mohla s hosty více rozprávět.

Reklama

Výběr článků

Načítám