Hlavní obsah

Na poslední chvíli do Chorvatska? Největší riziko představuje Dalmácie

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko v posledních týdnech registruje zvýšený počet případů koronaviru. Čeští turisté se však zatím nemusejí obávat komplikací při návratu, protože na rozdíl od Slovinska, Velké Británie či Rakouska nezařadila česká vláda Chorvatsko na červený seznam. Nejrizikovější oblastí země u Jadranu je populární Dalmácie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Povinnost prokázat se negativním testem nebude po příjezdu z Chorvatska pro Čechy nutná nejméně do 7. září. Ve čtvrtek to řekli hlavní hygienička Jarmila Rážová a náměstek ministra zahraničí Martin Smolek, kteří argumentují tím, že se v zemi aktuálně nacházejí ještě desítky tisíců Čechů, kterým by se tak značně zkomplikoval návrat domů.

Neznamená to však, že by návštěva Chorvatska byla zcela bez rizika. V zemi od 10. srpna přibývají aktivní případy, ve středu bylo potvrzeno 358 případů, ve čtvrtek 304. Z toho důvodu již několik zemí včetně sousedního Slovinska, Rakouska či Velké Británie, zařadilo Chorvatsko na červený seznam, což znamená povinnost podstoupit po návratu čtrnáctidenní karanténu. Od září se připojí také Slovensko.

Nejrizikovější je Dalmácie

V průběhu epidemie byl zdaleka nejpostiženějším místem Záhřeb, který je podle serveru CroatiaCovid19.info také jedním z nynějších lokálních ohnisek. Jak ovšem ukazují aktuální data, více aktivních případů, celkem 1065, hlásí Dalmácie, tedy jižní pobřeží Jadranu.

Nejčastěji si Češi vozí koronavirus z Chorvatska, druhé je Rakousko

Koronavirus

Rizikovou oblastí je zejména Splitsko-dalmatská župa, kde se nacházejí populární letoviska Makarska, Tučepi nebo ostrovy Brač či Hvar. Region hlásí aktuálně 734 nakažených, zatímco Šibenicko-kninská a Zadarská župa mají 131 a 128 případů.

Další lokální ohniska leží ve vnitrozemí, kromě hlavního města je to Brodsko-posávská župa v historickém regionu Slavonie. Ve východní části Chorvatska je 342 aktivních případů koronaviru, centrální část hlásí 738 aktivních případů. Zdaleka nejmenší počet potvrzených případů má Bjelovarsko-bilogorská župa, kde je 11 infikovaných.

Sami Chorvaté v lokálních ohniscích zpřísnili minulý týden opatření. Roušky jsou povinné nejen v obchodech, ale i ve veřejné dopravě či restauracích. S výjimkou venkovních prostor se uzavřely také noční kluby a bary, odkud se nákaza často šířila. Desítky Čechů si koronavirus přivezli také z populární party pláže Zrće na ostrově Pag.

Reklama

Výběr článků

Načítám