Hlavní obsah

Na konci května neobvyklé. Na chorvatských plážích se sluní jen pár místních

– Chorvatsko
Novinky, Kristýna Léblová

Přestože ještě nezačala hlavní turistická sezóna, Chorvaté nejsou na liduprázdné pláže na konci května zvyklí. Země už 9. května otevřela hranice těm, kdo prokážou, že přijíždějí do země v „hospodářském zájmu“. A turisté bezesporu v takovém zájmu jsou. Zatím se ale na plážích na poloostrově Istrie sluní pouze hrstka místních.

Chorvatské pláže zejí prázdnotouVideo: Novinky

 
Článek

Konkrétně v oblasti Lovran, kam se vydal štáb Novinek. „My tady bydlíme a jsme opravdu překvapené, že tu nikdo není. Moře sice ještě není vyhřáté, ale touhle dobou bývají všechny pláže široko daleko narvané lidmi,“ řekly Novinkám dvě Chorvatky, které si ale nepřály rozhovor na kameru.

Vydali jsme se autem do Chorvatska. A dobro došli

Cestování

Na březích bylo vidět pouze pár starších rybářů, kteří si ale od cizích lidí drží minimálně dvoumetrový distanc, nebo mladí Chorvaté.

„Přijeli jsme sem navštívit kamaráda, jsme ze Záhřebu. Je tu rozhodně méně turistů než normálně touto dobou. Rozhodně je to kvůli koronaviru a situaci ve světě. Uvidíme, jak to bude vypadat za pár měsíců,“ řekl Novinkám Mario s tím, že on osobně strach z nakažení koronavirem nemá.

Foto: Novinky

Obvykle zde bývá hlava na hlavě, letos je tu jen pár místních.

Podle něj a jeho přátel je situace naprosto pod kontrolou, navíc, když se budou dodržovat veškerá nařízená opatření, není se přece čeho bát.

Málokoho zde také potkáte s rouškou na obličeji. Podle Chorvatů není potřeba ji vůbec nosit. „Myslím, že roušky by měli nosit ti, co jsou nakažení nebo mají i jinou nemoc, protože takhle se nešíří aerosol do vzduchu. Myslím, že když jste zdravý a víte to a nestýkal jste se s různými lidmi různých národností, tak není nutné ji nosit. Možná v malých prostorech, kde je to přeplněné,“ myslí si mladý Chorvat.

Jiný zase spoléhá na to, že když je v zemi slunce a moře, není se čeho bát. „Myslím, že se lidé koronaviru nebojí, protože jsme na moři a máme přírodu, všechno je čisté a fajn. Turisté tu ještě nejsou, ale mohli by přijet, protože je tu bezpečno,“ směje se pětadvacetiletý Igor z Rijeky.

Chorvatsko už vítá turisty s otevřenou náručí

Koronavirus

Místní se obávají ekonomické krize, pokud turisté do Chorvatska nepřijedou. „Mám tu plážový bar, pokud se byznys co nejdřív nerozjede, zkrachuju,“ postěžoval si majitel.

Do Chorvatska cestující potřebují jen platný doklad totožnosti a rezervaci o ubytování, které je vyžadováno při kontrole na hranicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám